Nádherný pohádkový příběh z pera Petra Tomšů měl premiéru před dvěma měsíci ve Volarech před plným sálem. Podruhé amatérský divadelní soubor zajel do Lenory. I v tamní sokolovně se sešla spousta lidí.

O první prázdninové sobotě se představili ve Zbytinách, kde na ně čekalo vděčné dětské publikum. Děti se bravurně zapojily s herci do hry.

Líný Kuba šel do světa odnaučit se lenosti, a jak to v pohádkách bývá, nic není zadarmo, musí se plnit úkoly a poslouchat kouzelného dědečka. V pohádce se objevila i řada dalších postav: vodník Štěrbák, který měl stále chuť na dušičky, čarodějnice Přeslice, ta měla Kubu odnaučit lenošení, loupežníci Křivouš a Suchopýr zase obírali každého, kdo jim přišel do cesty, tedy i Kubu, trpaslík Klinopád a víla Marulka.

Líný Kuba holé neštěstí je sice pohádkový příběh v moderním pojetí, ale i v něm, naštěstí, stále vyhrává dobro nad zlem. Pohádka je to pěkná, napínavá a vtipná a volarští ochotníci si ji zahráli s chutí, elánem, a jak to u ochotníků bývá, i srdcem. Sukces, uznání i dík, to vše se ve Zbytinách volarským divadelníkům dostalo a jistě to bude pokračovat.

Ladislav Beran