Jihočeské divadlo hrálo kromě před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově také po jižních Čechách v rámci tzv. Léta s JD. Projekt začal už loni, kdy divadlo vyrazilo hrát na zámky a zajímavá místa jihu Čech v době, kdy se opravovala točna. „Myslím si, že poslání Jihočeského divadla je být divadlem skutečně jihočeským a po Jihočeském kraji se objevovat. Kraj nabízí množství míst, které jsou inspirativní, pěkná a která si zaslouží, aby byla rozžita dramatickým nebo hudebně dramatickým příběhem,“ myslí si Lukáš Průdek. Sladit další uvedení s točnou prý byla výzva.

Zatěžkávací zkouška nového mostu přes Vltavu v Týně tanky 17. tankového pluku v létě 1968.
Do Týna se vrátí vojáci, pochodem v chod oslaví 100. výročí vzniku posádky

Oproti loňsku se ale podařilo počet diváků, kteří se jeli podívat na představení, zdvojnásobit. „Odezvy jsou úžasné, vidíme v tom potenciál,“ nechal se slyšet Lukáš Průdek, který prozradil, že jedná o příští letní sezoně či dalších sezonách se zámkem v Blatné. Za extrémně povedené představení považuje operu Prodaná nevěsta v Holašovicích a chválí vstřícnost starosty a ochotu místních. „Museli nás pustit doslova k sobě domů a k sobě na zahradu, abychom tam mohli mít zázemí,“ ví Lukáš Průdek a doufá: „Byli bychom moc rádi, kdybychom tam Prodanou nevěstu mohli příští rok znovu odehrát, protože zkrátka v kulisách vesnice v Holašovicích je jedinečná.“ Na jihu mohli diváci vybírat z 11 představení v plenéru. Speciálním počinem byly také netradiční prohlídky na zámku v Třeboni s orchestrem JD a hudbou z dob Rožmberků. Ve třech dnech stihlo divadlo 12 prohlídek. Kromě opery cestovalo po jihu také Malé divadlo.

Návštěvnost představení dosáhla podle Lukáše Průdka 92,68 procent. Celkové tržby za léto s JD byly 1 342 407 Kč.

I přesto, že na otáčivém hledišti uvedlo JD kvůli koronavirovým opatřením čtyři představení se sníženou kapacitou na 50 procent diváků v hledišti a muselo zprvu velkou část vstupenek zablokovat, dosáhlo během léta na otáčivém hledišti návštěvnosti přes 97 procent. „Zájem diváků byl obrovský,“ míní Lukáš Průdek. Divadelníci odehráli před točnou 86 představení. Kvůli počasí dvě přestavení zrušili a vraceli vstupné, další dvě představení odehráli do poloviny. Točnu navštívilo 52 600 diváků. Tržby z prodeje vstupenek na otáčivém hledišti činily letos 47 230 752 Kč.

Jan Bauer a jeho poslední dvě knihy. Už mu vyšlo dvě stě titulů.
Jan Bauer už má na kontě dvě stě knih. Načíná další sérii

Návštěvníci mohli letos vybírat ze dvou premiér. Po třech a půl letech divadlo uvedlo novinku Muž Dvojhvězdy v režii Petra Formana. „Ta posouvá inscenační možnosti prostoru točny někam dál. Do jisté míry je otáčivé hlediště experimentální scénou, která může najít nějaké nové postupy a zužitkovat je v budoucnu díky této inscenaci,“ uvažuje Lukáš Průdek. Druhým novým počinem byla historická komedie Da Vinci režiséra Petra Zelenky a dramaturgyně Olgy Šubrtové. „Věříme, že to bude stálice v našem repertoáru,“ doufá ředitel.