Když před před dvěma lety křtil šestou knihu o písecké četnické pátračce, sliboval, že s povídkami končí. Naštěstí se tak nestalo. „Dost dobře to nejde. Práce četníků čtenáře zajímá a příběhů je hodně. Vždyť revír písecké pátračky sahal až za Sušici,“ vysvětluje Ladislav Beran.

Nejnovější příběhy píseckých četníků mají název Hříšní lidé města Písku. Křest knihy a autogramiáda se uskuteční zítra od 16 hodin v prodejně Elimu v Janáčkově ulici v Písku. Název připomíná příběhy zpracované Jiřím Markem Hříšní lidé města pražského.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Naplánujte si vaření oběda, nepůjde proud

„Hříšní lidé jsou nejen v Praze,“ dodává písecký spisovatel a pokračuje: „Snad mi Jiří Marek promine, že jsem si vypůjčil část jeho názvu, ale já jeho povídky z třicátých let miluji. Navíc, které město v té době nemělo své Vacátky, Mrázka či Boušího. Písek měl úspěšnou četnickou pátračku a měl svého št. kapitána Votrubu. Je to opravdu četník z masa a kostí, který v Písku sloužil, bydlel, měl na Písecku chatu a je pochovaný na hřbitově v Nepodřicích.“


Zatímco št. kapitán Votruba je skutečná postava, stážmistr Hřebejk je postava vymyšlená, stejně jako prap. Číp. Z četnické pátračky jsou i vrchní strážmistr Novák a praporčík Jan Koukol. To byli první četníci, kteří padli při obraně četnické stanice v Habartově v září 1938.

Při psaní knížky Ladislav Beran bádal v dobovém tisku a v archivu. „Bohužel, ne vždy jsem našel, jak případ byl vyřešen. Takže jsem musel zafungovat jako kriminalista a případ vyřešit, což mě bavilo,“ uvedl spisovatel. Poznamenal ještě, že stále nachází nové případy, které stojí zato literárně ztvárnit. Čtenáři se tedy mají na co těšit.