Nově totiž musejí města přímo do vyhlášek o nočním klidu zanést přesně výjimky, kterých se netýká 22. hodina. Výjimky tak už nebudou na jednotlivé akce povolovat radní.

ČTĚTE TAKÉ: Matouš Koudelka si spravil chuť a slaví republikový titul

Ve Volarech ve vyhlášce vymezili, které akce mají „pardon“ a noční klid na ně neplatí. Podle tajemníka úřadu Františka Pokorného schválili zastupitelé novou vyhlášku v pondělí. „Jsou v ní akce počínaje Silvestrem a konče hudebním festivalem, při kterých hodiny nočního klidu neplatí,“ uvedl.


Novou vyhlášku schválili i Netoličtí. Ti ale dobu, kdy je noční klid kratší, přesně vymezili.


Vlachovobřezští už novou vyhlášku schválili na konci loňského roku. Prachatičtí, Vimperští a Husinečtí je schválit chystají a na vyhláškách pracují.


V Prachaticích podle Karla Paška, tajemníka městského úřadu, dostanou návrh vyhlášky zastupitelé na stůl při březnovém jednání.


Také Vimperští jsou ve fázi příprav. „Konzultujeme ji s odborem kontroly a dozoru ministerstva vnitra. Následně bude na zastupitelích, aby ji schválili,“ uvedl Vladislav Oliwa z kontrolního odboru městského úřadu ve Vimperku.

Otázka pro Věru Houškovou,
ředitelku KIS Prachatice

Věra Houšková se stane od prvního května ředitelkou Kulturních a informačních služeb Prachatice.Zdroj: Archiv Deníku

Setkávají se pracovníci kulturních a informačních služeb při organizaci akcí se stížnostmi na rušení nočního klidu?
K nám se žádná ze stížností nedostala, navíc, na každou akci, která přesahovala 22. hodinu, povolení od rady města. V souvislosti s připravovanou vyhláškou jsme už seznam akcí také vypracovali.

Kdy není nutný noční klid?

Gabriela JeřábkováZdroj: VLP / Fröhlichová Leona





Gabriela Jeřábková,

Prachatice

Lucie JahelkováZdroj: VLP / Fröhlichová Leona





Lucie Jahelková,

Prachatice

Silvestrovské oslavy jsou z mého pohledu tradiční akcí, že při něm bych noční klid zrušila. Je to jeden den v roce. U větších akcí, typu slavností, bych pak vycházela ze zkušeností organizátorů.

Sama za sebe nevyhledávám takový typ akcí, které trvají do rána. Ale asi při velkých městských akcích a nebo předem nahlášených koncertech, které nejsou pravidelné, bych výjimky udělila.