Publikace volně navazuje tu předešlou s názvem Lipno, krajina pod hladinou. Křest nové publikace se uskutečnil v úterý 21. listopadu ve Kvildě, tedy v samém srdci Šumavy.

Knihu a její autory představil Miroslav Reitinger, jednatel společnosti Českokrumlovský rozvojový fond. Na publikaci se autorsky podíleli Zdena Mrázková, Jindřich Špinar, Tomáš Halama a Petr Hudičák. Leteckými fotografiemi ze současnosti přispěl Libor Sváček.

V publikaci převládá pravá seidlovská nálada. Zima, pohádka o sněhu, ledu, závějích, ale hlavně lidí a jejich tvrdém životě na Šumavě. Nechybí tajemno a zasněžená místa, horské chaty a pravá šumavská zima, kdy pod jejími vrcholy bylo až osm metrů sněhu. Nechybí zmínky o příchodu Ski tedy lyží na Šumavu a také zimní sportování. Příběhy smutné, veselé, pracovní i ty o pašerácích, celnících, lesnících a mnohé další.

Vše je orámováno příběhem bratranců Paleczkových z roku 1923 popisující formou deníkových zápisů jeden z prvních přechodů Šumavy na lyžích. Hajný Paleczek to není žádná vymyšlená osoba, to je muž mnoha Seidlových fotografií. Hajný s dlouhými vousy a lišáckým úsměvem na čtenáře hledí z mnoha publikací o staré krásné Šumavě. Křest proto slovem a vzpomínkou doprovodil jeho prapředek Raimund Paleczek. Kniha jistě potěší nejednoho milovníka Šumavy a možná nebude chybět pod nejedním vánočním stromečkem. Publikace získala minulý týden stříbro na festivalu Šumava litera.

Publikaci pokřtili starostové obcí Kvilda Václav Vostradovský, Modravy Antonín Šubrt a starostka Borových Lad Jana Hrazánková. Ti přáli publikaci úspěch, skvělý prodej a všem, co si ji koupí radost při čtení. Ke křtu se připojili starosta Českého Krumlova Dalibor Carda, tiskový mluvčí NP Šumava Jan Dvořák a Emil Kinzl známý milovník a propagátor krásné Šumavy, který vyzval vedení Národního parku Šumava, aby našlo cestu k záchraně Roklanské hájenky, tak aby opět vypadala jako za Seidlových časů.

Ladislav Beran