Deset výtisků knihy převzala od Václava Maliny a šéfredaktora Internetového deníku PrachatickoNews Tomáše Přibyla ředitelka prachatické městské knihovny Hana Mrázová. Kniha putuje do deseti knihoven ve Vimperku, Volarech, Netolicích, Husinci, Lhenicích, Čkyni, Zdíkově, Vacově, Stachách a Vlachově Březí. Jeden z takzvaných povinných výtisků nabídne svým čtenářům i knihovna v Prachaticích. „Tyto akce vítám. Je třeba vycházet z toho, že knihovna je paměťová instituce a dokumenty, které nabízí svým čtenářům musí být věrohodné a ověřené. V současné explozi na knižním trhu si knihovna klade za prioritní cíl zhodnocovat kvality nabízeného a směřovat je k našemu čtenáři. Právě jednou z kvalitních a ověřených titulů jsou knihy od regionálního autora pana Maliny. Budou obohacením regionálních fondů každé naší profesionální knihovny.“
Kniha čtenářům nabízí rozhovory se známými a zajímavými jihočeskými osobnostmi. Autor vyzpovídal tentokrát například houslistu Pavla Šporcla, herce Jiřího Mádla nebo prachatického rodáka, fotbalového kouče Miroslava Soukupa. V knize je ale i rozhovor s prezidentem Václavem Klausem, který je mimo jiné jihočeským chalupářem.
Nová kniha Václava Maliny je třetím pokračováním rozhovorů, které vyšly poprvé v roce 2000. Od předchozích dvou se liší i tím, že jsou v ní rozhovory jen s muži a jde tedy o pánskou jízdu, kterou ale ocení i ženy. „Kniha je o lidech, kteří něco dokázali, o nichž je dobré vědět víc než pár řádek v encyklopediích, pokud si na ně vůbec jejich tvůrci vzpomenou, nebo v bulvárních plátcích," řekl Václav Malina a doplnil: “Zpestření knihy obstarají humorné historky známých osobností, které sice nejsou jihočeskými rodáky, ale mají k našemu regionu velice úzké vazby. Třeba Václavové Hudeček a Postránecký, Waldemar Matuška nebo Ladislav Smoljak.”
Prachatickou městskou knihovnu navštíví ročně přes padesát tisíc návštěvníků a v posledních třech letech pravidelně zaznamená více než sto čtyřicet tisíc výpůjček. Více o ní najdete na http://www.knih-pt.cz/.
Dnešní Městská knihovna Prachatice buduje a zpřístupňuje univerzální knihovní fond se zřetelem k potřebám všech občanů obce. Poskytuje meziknihovní služby a zprostředkovává informace z vnějších informačních zdrojů, zejména z oblasti státní správy a samosprávy. Pořádá exkurze, besedy, přednášky, výstavy a jiné kulturní a vzdělávací akce. Shromažďuje, zpracovává, uchovává a poskytuje informace o obci, regionu i regionálních osobnostech. Na základě písemné smlouvy s krajskou knihovnou se sídlem v Českých Budějovicích vykonává regionální funkci a v rámci toho metodicky pomáhá obecním knihovnám v regionu Prachatice. Poskytuje výměnné fondy literatury, pomáhá při aktualizacích a revizích fondu a koordinuje postupnou automatizaci knihoven.

#nahled|https://g.denik.cz/29/f1/pt_knihy_120309_adm350.jpg|https://g.denik.cz/29/f1/pt_knihy_120309.jpg|Deset knihoven v regionu Prachaticka dostává do svého knižního fondu knihu prachatického novináře, spisovatele a fotografa Václava Maliny nazvanou Zpátky na jih aneb Všechny cesty vedou na jih 3.#


Tomáš Přibyl