Tomáš Ondřej Pilař se stal novým šéfem opery JD. Vystřídal Tomáše Studeného, který zde bude působit jako dramaturg opery. Nový šéf nyní povede sezonu, kterou naplánoval jeho předchůdce. „Letos to bude velice divácky otevřené a vstřícné široké obci,“ slibuje ředitel opery. Klasické historické kostýmy uvidíte v titulu Polská krev. Klíčovým repertoárem divadel je opera Evžen Oněgin. Opera JD zvolila záměrně ruský název Jevgenij Oněgin. „Budeme se totiž blížit tomu tradičnímu originálu,“ vysvětluje Tomáš Onřej Pilař. Další novinkou bude Cosí fan tutte jako pocta Mozartovi. „Bude to energická, barvami hýřící inscenace, která by mohla nalákat i ty, kteří do divadla zavítají poprvé,“ doufá šéf opery. O rok se přesunul kvůli pandemii Wintonův vlak.

Premiéry divadla:
Balet: 3 + 1, Rádio Svobodná Bystrouška, Mechanický pomeranč
Činohra: Zabiják Anders, Holky a kluci, Selský baroko, Plíce, Café Groll, Perplex, Pořád jsem to já
Malé divadlo: Karkulka vrací úder, Devatero pohádek, Jak se směje zubatá, Maryša příběh vraha
Opera: Wintonův vlak, Polská krev, Jevgenij Oněgin, Cosí fan tutte
Na otáčivém hledišti v sezoně 2021: Muž Dvojhvězdy (Malé divadlo), Da Vinci (činohra)

Balet JD bude součástí dvou operních titulů. Novou baletní sezonu pojmenovali podle řiditele Lukáše Slavického S odvahou. Pandemie přerušila novinku Rádio Svobodná Bystrouška, kterou uvidíte letos. „Je to originální představení s krásnými kostýmy,“ přibližuje šéf baletu. Tančí se na text Rudolfa Těsnohlídka v podání Karla Högera. Tři tanečníci místního souboru a jeden host přichystali vlastní choreografii s názvem 3 + 1. Na jaře uvidíte taneční adaptaci knihy Antonyho Burgesse Mechanický pomeranč. Remake Kubrikova filmu nečekejte, ale originální pojetí.

Ilustrační foto.
Na krumlovském otáčku chtějí "zachránit" zvukaře z ohroženého postu v Bellárii

Malé divadlo (MD) zve na hru pro nejmenší Karkulka vrací úder, a to variaci nejoblíbenější pohádky s loutkami. Těšit se můžete na klasiku Devatero pohádek s maskami a loutkami. Při výzvě pro mladé tvůrce MD podle šéfa Petra Haška vybralo netradiční téma smrti a titul Jak se směje zubatá. Do plenéru se MD vrací titulem Maryša: Příběh vraha. „Diváci se s námi zamyslí nad nejslavnější vraždou české literatury,“ líčí Petr Hašek.

Kromě odsunutých her pro Covid-19 (Zabiják Anders, Holky a kluci) činohra plánuje adaptaci dvou jihočeských knižních titulů, a to Selský baroko Jiřího Hájíčka a Café Groll Jana Štiftera o budějckých vykřičených domech. Součástí bude burleska. V plánu je i ekologická lovestory Plíce, absurdní komedie Perplex a drama o ztrátě identity v důsledku nemoci Pořád jsem to já.

Na otáčivém hledišti uvidíte chystané novinky na letošek Da Vinci a Muž Dvojhvězdy.