Náměstek primátora Hradce Králové a předseda představenstva klubu Martin Soukup potvrdil, že nyní je na sto procent jisté, že se v Hradci bude hrát v příští sezoně extraliga. „Budeme dolaďovat způsob spolupráce s Mountfieldem. V prvním roce bychom měli mít rozpočet 60 až 70 milionů korun. Předpokládáme, že nemůžeme nasadit extraligové ceny vstupenek, protože lidé tady na to nejsou připraveni," řekl Martin Soukup.

Jednou z podmínek zástupců města bylo, aby dávalo do hokeje stejně peněz jako v minulé sezoně na první ligu, tedy zhruba 19 milionů, z toho 13,7 milionu na extraligu a zbytek na mládež.

Českobudějovický primátor Juraj Thoma již dříve oznámil, že v případě odchodu HC Mountfield z Českých Budějovic plánuje na tento týden několik schůzek, které budou stát na počátku snahy udržet ve městě alespoň prvoligový nebo druholigový hokej. „První schůzku jsme absolvovali se zástupci Českého svazu ledního hokeje. Chtěli jsme znát teoretické možnosti i to, co je třeba pro první nebo druhou ligu," vysvětlil Juraj Thoma.

Další schůzky primátor plánuje se současnými držiteli prvoligové licence. „Je jich více," potvrdil s tím, že vznikl i vyjednávací minitým odborníků. „Těmi my nejsme. Jde i o bývalé hokejisty a patrioty," uzavřel Juraj Thoma s tím, že z jednání má zatím dobrý pocit.

V Hradci už se těší na extraligu z jihu

Tak už je to definitivní. Hokejová extraliga míří z Českých Budějovic do Hradce Králové. Razítko na stěhování celku HC Mountfield dali včera na východě Čech tamní městští zastupitelé. Pro extraligu se vyjádřilo šestadvacet z nich, dva byli proti, pět se zdrželo.

„Po tomto zasedání můžu nahlas říct, že extraliga se na 99,99 bude hrát v Hradci Králové," prohlásil s dávkou radosti Martin Soukup, náměstek primátora, člen vyjednávacího týmu a předseda představenstva dosud prvoligového klubu Královští lvi.

Co znamená zbývající jedna setina procenta? „Ještě musíme počkat, jak dopadnou jednání na hokejovém svazu. Ale tam jde o záležitosti technického rázu," tvrdí Soukup.

Teoreticky se stále ještě může stát, že se HC Mountfield nakonec dohodne v Českých Budějovicích, ale to Soukup rázně smetl ze stolu. „Z jejich strany šlo o víkendu o poslední slovo. Návrat do Budějovic už není možný. Jednak jsme se v Hradci už k něčemu zavázali, ušli jsme už kus cesty a za druhé změna postojů naprosto postrádá smysl."

Rozpočet by se měl pohybovat ve výši 60 – 70 milionů korun. „Tato částka se vztahuje pouze na extraligový tým," upřesnil Soukup.

Současný kapitán Mountfieldu Jiří Šimánek už byl se stěhováním víceméně smířený. „Jednání hradeckého zastupitelstva už bylo pouze formalitou. Je smutné, že se musíme s extraligou stěhovat. Hokej má v Budějovicích obrovskou tradici. Je to špatné hlavně z rodinného hlediska. Budeme se muset přestěhovat. Ještě jsem v Hradci žádné bydlení nesháněl, ale teď už se budeme muset po něčem poohlédnout. Zatím nás ale nikdo oficiálně neinformoval. Do příštího čtvrtka máme tréninky na ledě v Pouzar centru," uvedl.