Zúčastnil jste se klasického předsezónního tréninkového kempu Colorada, na kterém se vždy představí všichni hráči týmu?
Ne. Je to rozdělené tak, že hráči, kteří už v prvním týmu hráli a měli by hrát, tak tam mohou přijet od prvního července kdykoliv. V každém případě tam ale musí být druhý týden v září, kdy probíhá hlavní tréninkový kemp, na kterém se rozděluje, kde kdo bude v sezoně hrát.

Toho jste se nezúčastnil?
Já jsem byl na rookie kempu, který tomu hlavnímu předchází a účastní se ho pouze mladí hráči do určitého věku. Každý tým to má jinak. Třeba v Las Vegas bylo nejstaršímu hráči dvacet šest let, u nás třiadvacet. Jedou se tam ukázat ti, kteří ještě nemají podepsané smlouvy. A nebo hráči s podepsaným kontraktem, kteří by se chtěli prosadit do prvního týmu. Rozhoduje se tam, kdo půjde hrát na farmu nebo do juniorky, a kdo bude nastupovat za první tým. Měl jsem od Motoru povolené, že se mohu kempu zúčastnit. Po jeho skončení jsem se hned vrátil domů, protože sezona tady už začala.

Na kempu Colorada jste byl už loni, takže jste věděl, do čeho jdete?
Ano. Zhruba jsem věděl, co mě tak asi čeká. Po příletu jsem měl první den volno, abych měl možnost vyrovnat se s časovým posunem. Všichni Evropané jsme tam byli o den dříve. Mohli jsme si tak projít Denver. Byl jsem za Pavlem Francouzem, který je od letoška brankářskou posilou Colorada. Přijel za mnou Martin Kaut, který se kempu také zúčastnil. Bylo to příjemné setkání.

Musel jste projít zdravotní prohlídkou?
Celý druhý den jsme všichni podstupovali celodenní testování. Obsahovalo nejen zdravotní prohlídku, ale také fyzické a mentální testy.

Prošel jste bez problémů?
Ano. Všechno bylo v pořádku. Byl jsem rád, že jsem vším prošel bez potíží. Potom jsme měli jeden trénink na ledě a letěli jsme do Las Vegas na turnaj.

Kolik jste odehráli zápasů?
Bylo tam sedm týmů a odehráli jsme tři zápasy. Takhle to bylo už dopředu dané. Byla tam spousta českých gólmanů i dalších našich hráčů. Byli jsme společně na takové české večeři a opravdu se mi to moc líbilo. Navíc Vegas je krásné město.

Kolik jste odchytal zápasů?
Jeden a půl. Byli jsme tam dva gólmani a takhle to bylo domluvené dopředu. Původně to bylo tak, že každý odchytáme jedno utkání, a to třetí si dáme napůl. Střídali jsme se ale už hned v tom prvním proti Las Vegas. Nechci říct, že mi to nevyšlo, ale bylo to docela náročné (úsměv).

Kolik jste v utkání inkasoval gólů, že jste musel neplánovaně z branky?
Hráli jsme hned na začátku zápasu asi čtyřikrát v oslabení, něco bylo i pět na tři. Z branky jsem šel v polovině zápasu po šesti gólech. Měl jsem asi pětadvacet zákroků a byl jsem úplně vyřízený. Las Vegas tam mělo spolu se San Jose asi nejsilnější tým. Docela nás mlelo. Ve druhé polovině jsme se ale do utkání vrátili, dotáhli jsme to a nakonec jsme prohráli těsně 6:7, i když jsme prohrávali už 1:6. Bylo tam malé hřiště, všichni hráli o smlouvy, takže nikdo nic nevypustil.

Proti komu jste odchytal celé utkání?
Byl to poslední zápas proti San Jose Sharks. Vyhráli jsme 7:3 a bylo to výborné utkání. Přitom Žraloci tam měli také výborný tým se spoustou starších hráčů. Hodně se nám to povedlo. Jednu branku dával také Martin Kaut, z čehož jsem měl velkou radost. Měl jsem třicet šest zákroků a neskutečně jsem si to užil. Bylo tam hodně diváků. Prostě paráda. Klima je tam stejné jako v Denveru. Bylo tam velké horko, ale na to jsme byli připraveni. Za takovou zkušenost jsem byl strašně moc rád.

Las Vegas je vyhlášené město hazardu. Stihli jste také nějakou návštěvu kasina?
Tam jsou automaty a kasina opravdu na každém rohu. Naštěstí jsme bydleli asi dvacet minut od centra a měli jsme všechno pohromadě. Hotel i tréninkové centrum. V menším měřítku než na hlavní třídě to tam také bylo. Neustále na vás něco bliká. Je to nastavené tak, že když kamkoliv jdete, tak vás to má nalákat. Než se dostanete na recepci, tak musíte projít kasinem, pokud si chcete dát něco v restauraci, tak také. Na druhou stranu se dost hlídá, aby nepřišel do styku s hraním nebo alkoholem kdokoliv mladší jednadvaceti let. Na to jsou tam hodně pečliví.

Na čem jste se dohodli před svým odjezdem s vedením Colorada?
Domluvili jsme se, že tuhle sezonu budu v Motoru, abych toho co nejvíc odchytal. S tím, že se na mě přijedou podívat. Už vím i termíny, kdy dorazí. Těch návštěv by mělo být víc než minulý rok. Uvidíme, s čím přijedou. Teď jsem ale tady a nemá cenu řešit, co bude příští rok. To je úplně zbytečné.

Sledoval jste za oceánem výkony vašich spoluhráčů z Motoru?
Viděl jsem na internetu všechny zápasy. Ne úplně celé, protože tam byl přece jen devítihodinový časový posun. Ale jakmile to šlo, tak jsem si dal sluchátka do telefonu a sledoval jsem to. I přípravný zápas s Prostějovem.

Co jste říkal vstupu vašeho týmu do sezony?
Koukali jsme na to s Martinem Kautem, jehož brácha hraje na Kladně. Říkali jsme oba, že je to super začátek. Pro nás i pro Kladno. My jsme tam měli zápas v Jihlavě, kde jsme dostali nakládačku. Ale to je prostě hokej a někdy se to takhle stane. I takové zápasy občas přijdou. Je třeba se z nich poučit. Se Slavií a v Přerově jsme ale ukázali, že umíme dávat góly a vyhrávat. Dodržujeme maličkosti, které si tady říkáme každý trénink. To bylo super.

Výborné výkony podává váš brankářský kolega Jan Strmeň. Vnímáte to?
Honza je zkušený gólman, který si prošel několika extraligovými týmy. Mohu se od něj hodně naučit a máme spolu super vztah. Vzájemně se podporujeme a na tréninku se proti sobě vždycky vybičujeme k co nejlepším výkonům. Navíc spolu i bydlíme. Vycházíme spolu bezvadně a je pro mě velká škola, že s ním mohu být ve dvojici. Učím se od něj po osobní i hokejové stránce. Jsem rád, že je tady.

Už máte od trenérů plán, kdo bude chytat nejbližší zápasy?
Ještě ne. Na to je brzy.