Hostující trenér Prospal vrátil do sestavy zkušené útočníky Čermáka s Heřmanem, mimo hru ještě zůstal P. Novák, jenž byl na turnaji reprezentační osmnáctky.

Začátek zápasu měl očekávaný scénář. Rytíři začali mohutným náporem, Strmeň byl v jednom ohni, svůj tým však podržel. Postupně se ale karta začala obracet. Motor zvýšil obrátky a také Brízgal v domácí kleci musel ukazovat, proč si vybojoval pozici gólmanské jedničky Kladna.

V první třetině měl největší možnost otevřít skóre hostující mladík Beránek. A to dokonce ve vlastním oslabení, když vybojoval kotouč a jel sám na Brízgalu. Na brankáře Rytířů však nevyzrál. Domácí zase zahrozili z několika přečíslení, ale chyběla jim přesnost, takže poprvé se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran šli do vedení Rytíři. Machač projel bez povšimnutí hostujících obránců přes celé kluziště a střelou z úhlu překvapil Strmeně. Druhý gól měl na hokejce Zelingr, čahoun v brance hostí však byl tentokrát na místě.

V polovině zápasu bylo vyrovnáno. K odraženému kotouči se při hře čtyři na čtyři dostal Fillman a napálil ho do kladenské sítě. Jihočeši po vyrovnávací brance ožili, soupeře zatlačili, ale vedoucí gól už se jim do přestávky vstřelit nepodařilo.

Josef Talafous
Josef Talafous nadchl Gerberu a ve strhující bitvě urval titul mistra republiky

Co se ale nepodařilo Motoru, zvládli ve třetí třetině domácí. Při přesilovce, když byl na trestné lavici Vydarený, vypálil od modré tečovanou střelu Nash a Kubík doklepl kotouč do sítě.
Jenže přesilovku dokázali naštěstí využít i hosté. Gilbert vyzval milimetrovou přihrávkou Endála a ten střelou z první vyrovnal.

Ve třetí třetině zápas gradoval. Kladenský Zikmund ve velké šanci nastřelil tyčku Strmeňovy klece. To hosté byli přesnější. Znovu v přesilovce předvedl báječnou individuální akci Doležal, obelstil i gólmana Brízgalu a zajistil hostím nesmírně cenné tři body. Power play Rytířů už na konečném výsledku nemohla nic změnit.

Branky a nahrávky: 25. Machač, 45. Kubík (Machač, Br. Nash) – 32. Fillman (Bradley, Kutlák), 47. Endál (Gilbert, M. Novák), 57. Zd. Doležal (Pavlin). Vyloučení: 6:4, využití: 1:2. Rozhodčí: Wagner, Valenta – Beneš, Štofa. Diváci: 2759.
ČEZ Motor: Strmeň – Plášil, Vydarený, Fillman, Kutlák, Pavlin, Pýcha – Heřman, Přikryl, Čermák – Endál, Gilbert, M. Novák – Babka, Dančišin, Šimánek, Čermák – Zd. Doležal, Bradley, Beránek – J. Doktor. Trenéři Prospal a Totter.

Hlasy trenérů - David Čermák (Kladno): "Bylo to velmi dobré utkání. Chvílemi jsme byli lepší my, chvílemi soupeř. Smutné pouze je, že zápas ovlivnili rozhodčí. Podle mého si proti nám vymysleli faul."

Václav Prospal (Motor): "Těší nás, že jsme dokázali vyhrát na ledě týmu, který hraje výborný hokej. Pro diváky to musela být velmi dobrá podívaná, zápas se odehrál v parádní atmosféře. Jsme za tři body moc rádi." 

Jiří Zimola.
Jiří Zimola si sníží úvazek na VŠTE