Do domácí branky se letos poprvé postavil Strmeň, a i když moc práce neměl, působil jistým dojmem. Mimo sestavu tentokrát zůstali kromě obránce Pavlin a možná trochu překvapivě také útočníci Doležal s Karabáčkem.

Jihočeši byli vysokým favoritem zápasu a neměli sebemenší problém tuto roli splnit. První třetina připomínala spíše hru kočky s myší než duel dvou rovnocenných soupeřů. Málokoho Prospalův tým i v minulé sezoně takhle válcoval.

V 6. min. vedli domácí celek už 2:0. Nejprve zužitkoval Babkovu akci bekhendem Endál a poté našel skulinu mezi Stahlovými betony střelecký démon úvodu sezony Jan Veselý. Zaznamenal totiž ve třetím kole už svůj šestý letošní gól!

Třetí branku přidal kapitán Pýcha výstavní dělovkou z první do horního růžku. A byl to první gól některého z obránců od začátku sezony. Brankový účet úvodního dějství uzavřel důrazný Babka. Motor vyhrál první třetinu 4:0 a bylo víceméně po zápase.

„Soupeře jsme prakticky nepustili z obranného pásma. Dali jsme čtyři branky a vedeme naprosto zaslouženě. Vstup do zápasu je to ideální,“ zhodnotil první třetinu útočník Zdeněk Doležal, na kterého tentokrát místo v sestavě nezbylo.

Asi by se musel stát zázrak, aby se obraz hry po přestávce nějak výrazně změnil. Nestalo se tak. Motor na ledě nadále jednoznačně dominoval, i když jeho hráči už přece jen nebyli tak hladoví po gólech.

Ale ukazatel skóre se přece jen měnil. Postaral se o to přesnou střelou Lukáš Endál, jenž je hladový po gólech za každých okolností. utkání. Jeho spoluhráči už tak úspěšní nebyli a doslova se předháněli v zahazování šancí. Vzhledem k vývoji zápasu a pětibrankovému vedení to ale tentokrát vadilo jen pramálo.

„Opět jsme si připravili několik gólových šancí, bohužel jsme jich neproměnili tolik jako v první třetině. Hra se malinko vyrovnala, soupeř také trochu vystrčil růžky, ale pořád kontrolujeme průběh utkání,“ okomentoval průběh druhého dějství Doležal.

Pohoda se z českobudějovických hokejek nevytratila ani v závěrečné části hry. Nestárnoucí Jiří Šimánek opět prokázal šikovnost svých rukou a dal ve čtyřiceti letech vzpomenout na svá nejlepší extraligová léta. Doslova si vychutnal náhradníka v ústecké brance Hamalčíka a s přehledem zavěsil.

Babka pak nastřelil bekhendem břevno a diváci se záhy dočkali i sedmé trefy. Až dětinskou chybu hostí v rozehrávce Prokeš s Přikrylem snad ani nemohli nepotrestat… A to ještě nebylo všechno. Deset minut před koncem létaly na led čepice. Svůj čich na góly totiž znovu prokázal Endál a završil hattrick.

Devátý gól dal obránce Plášil a pak se čekalo, kdo završí desítku. Jenže ta nepřišla a naopak Procházka připravil Strmeně o nulu.

Branky a nahrávky: 3. Endál (Babka, Plášil), 6. J. Veselý, 9. Pýcha (Lytvynov), 16. Babka (Endál, Gilbert), 26. Endál (R. Přikryl), 44. Šimánek (Pýcha), 47. R. Přikryl (Prokeš), 50. Endál (Gilbert), 51. Plášil (Šimánek) – 58. O. Procházka (Vildumetz). Vyloučení: 5:7, bez využití. Rozhodčí: Souček, Valenta – Kotlík, Zídek. Diváci: 5138.

ČEZ Motor: Strmeň – Pavel, Suchánek, Pýcha, Lytvynov, Plášil, Vydarený – Holec, Venkrbec, Christov – M. Novák, Kloz, J. Veselý – Endál, Gilbert, Babka – Prokeš, R. Přikryl, Šimánek – Beránek. Trenéři Prospal a Totter.

Hlasy trenérů - Václav Prospal (Motor): "Povedl se nám začátek, který udal ráz celému zápasu. Ve druhé třetině tempo trochu opadlo, ale ve třetí nám tam napadaly další góly."

Vladimír Evan (Ústí): "Po dvou slušných zápasech jsme propadli a domácí nás od začátku přehrávali ve všech činnostech. Neomlouvá nás ani absence pěti zraněných hráčů."