Jak se to seběhlo, že jste se jako ikona Karlových Varů ocitl na jihu Čech?
S Karlovými Vary jsem se dlouho domlouval na ukončení smlouvy. Nakonec jsme se domluvili až v polovině srpna. Chtěl jsem ještě hrát extraligu, ale nikde už nebylo místo. Času už moc nezbývalo, volali jsme si s Petrem Sailerem a domluvili jsme se na Budějovicích.

Kromě vás opustila Vary i řada dalších zkušených hokejistů. Na klub dolehla tak velká finanční krize?
Nevím, jestli v klubu došly nějak výrazně peníze, ale je fakt, že se tam zpožďovaly výplaty. Vesměs všichni dražší hráči odešli. Chtějí tam obměnit a především omladit kádr. Dát tím týmu nový impulz. Vedení klubu se rozloučilo se všemi hráči, kteří tam byli déle.

Třeba Lukáš Pech nebo Petr Kumstát zamířili z Varů do Sparty podstatně dříve než vy do Budějovic. Proč se váš odchod tolik protahoval?
U kluků to bylo jednodušší. Petru Kumstátovi smlouva vypršela, takže ten mohl rovnou odejít. Lukáš Pech dal v klubu výpověď. U mě hrál velkou roli fakt, že jsem měl smlouvu ještě na dva roky.  Delší dobu se řešilo, jak můj odchod proběhne.

V souvislosti s vaší osobou se mluvilo o o možném přestupu do Mladé Boleslavi. Bylo to hodně vážné?
Tato varianta existovala a ještě v minulém týdnu jsme s Mladou Boleslaví jednali. Rozhodl jsem se ale pro Budějovice.

Co bylo klíčové pro toto vaše rozhodnutí?
Budějovice sice budou hrát první ligu, ale je to tým s extraligovým zázemím. Po hokeji je tady hlad a diváci asi budou chodit ve velkém počtu.

Se současným provozním ředitelem Motoru Petrem Sailerem jste hrál ve Varech v jediném mistrovské sezoně. Dobře se znáte. Hrálo to také svou roli?
Nějakou roli to určitě hrálo, protože Petra znám. Seděli jsme spolu v kabině, takže svůj vliv to také mělo.

Připravoval jste se teď někde, abyste byl nachystán rovnou naskočit do ligových zápasů?
Trénoval jsem pod vedením Radima Rulíka v Sokolově, kde je teď farma Karlových Varů.

Přicházíte do nového působiště. Znáte některé ze spoluhráčů?
Pár kluků znám. Většinu jako protihráče, ale s některými jsem si zahrál v jednom týmu.

Na první přátelský zápas po odchodu extraligy přišlo v Budějovicích pět tisíc diváků. Těšíte se na fanoušky?
Fanoušci jsou v hokeji důležití a těším se na ně.

Už jste mluvili s trenérem, jaká bude vaše role v týmu?
Ještě ne. Na to nebyl čas. Nestačili jsme si promluvit.

Hovoří se o tom, že byste měl nastupovat v útoku s Alešem Kotalíkem.
To je spíše otázka pro trenéra, s kým budu hrát. Já jsem přišel hrát hokej a nastupovat budu tam, kam mě trenér postaví.

Vzpomenete si někdy na semifinálovou sérii play off extraligy v roce 2008, kdy jste v sedmizápasové sérii vyřadili právě Budějovice?
Někdy si na to vzpomenu.  Zrovna nedávno si doma děti pustily  cédéčko a běžel tam ten sedmý zápas.  To jsem si to připomenul. Je fakt, že občas si na tu sérii vzpomenu.

V té sezoně jste ve Varech získali extraligové stříbro, o rok později dokonce titul. Považujete to za nejlepší okamžiky ve své kariéře?
Na tyto chvíle se vzpomíná. Nemáme nic moc jiného, nač bychom si vzpomenout mohli. Ve Varech jsem hrál jedenáct let a byly tam jenom tyto dva úspěchy.

Čeká vás druhá nejvyšší soutěž. Máte s první ligou vůbec nějaké zkušenosti?
Skutečně jenom mizivé. Ještě, když jsem hrál na Kladně, tak jsem jezdil na střídavý start do Kadaně. Odehrál jsem tam možná nějakých dvacet zápasů. Ale to už je hodně dávno. Možná nějakých třináct let. Minimálně.

Co od první ligy v porovnání s extraligou očekáváte?
Těžko říct, co od toho čekat. Určitě je to kvalitní soutěž. To bylo vidět i v loňské baráži o extraligu, kde Mladá Boleslav i Olomouc podávaly výborné výkony. Hrály tam s extraligovými soupeři zcela vyrovnané zápasy. V první lize působí řada zkušených, ale i hodně mladých hokejistů. Na střídavý start tam chodí hráči z extraligy, kteří kvalitu soutěže zvýší. Po taktické stránce to možná nebude na takové úrovni jako v extralize. Bruslení, rychlost a důraz ale budou stejné jako v nejvyšší soutěži. Nasazení bude možná i větší. Čekám, že všechno bude trochu živelnější. Zápasy nebudou  tak takticky svázané.

Rodinu máte stále v Karlových Varech? Bude se za vámi stěhovat do Budějovic?
Rodina zůstává ve Varech, kde děti chodí do školy a hrají tam hokej. Zatím se sem asi stěhovat nebudeme. Uvidíme v průběhu sezony nebo jestli se třeba domluvíme na dlouhodobější spolupráci. Bydlet asi začnu na penzionu. Uvidím, co to udělá se mnou i s rodinou, protože jsme celou dobu byli pořád jen spolu. Proto jsem se také rozmýšlel, jestli by nebylo lepší jít hrát raději někam blíž. Ale lákalo mě ještě se o něco porvat a něco dokázat. Proto jsem tady v Budějovicích.


Trenér Motoru České Budějovice Radek Bělohlav si příchod útočníka s reprezentačními zkušenostmi Václava Skuhravého nemůže vynachválit. „Už jenom jeho kariéra a jméno vypovídá o tom, že k nám přichází výborný hráč, který by se měl stát oporou našeho týmu," ujistí.

Trenér už má také představu, kam v sestavě Skuhravého zařadit. „Určitě zkusíme jeho spojení s Alešem Kotalíkem. V každém případě bude nastupovat v jednom z prvních dvou útoků," bude sázet na dvojici nejzkušenějších útočníků.

Od dlouholeté karlovarské ikony očekává vylepšení zatím slabší střelecké potence. „Václav se vždycky postavil před branku a neuhnul. Byl schopen tam dotlačit gól jakýmkoliv způsobem. Věřím, že nám zlepší koncovku," je přesvědčen trenér Motoru.