Oproti dřívějším zvyklostem měli hráči pouze devítidenní dovolenou a minulý týden už se začali chystat. „Bylo to skutečně zapracování. Třikrát jsme byli na ledě v Pouzar centru. Předcházela tomu vždy příprava v tělocvičně, kde si kluky vzal na povel kondiční trenér Tomáš Cibulka. Na ledě se udělala vždycky nějaká cvičení a potom se hrálo na dvě. V pátek jsme k tomu přidali na konci pár sprintů. Zbývající dva dny mělo mužstvo pilates a cvičení venku s Tomášem Cibulkou,“ přibližuje hlavní trenér Václav Prospal tréninkovou náplň minulého týdne.

Pondělním tréninkem začala hlavní fáze přípravy na ledě. „Začínáme třítýdenním tréninkovým kempem. Bude to hodně těžká fáze přípravy, ve které bychom chtěli kluky co nejvíce poznat,“ zdůrazní kouč. „Od prvních chvíle jsme řekli, že nechceme, aby byli na zimáku celý den a chodili sem i odpoledne. Budeme trénovat jenom dopoledne, ale o to budou tréninky tvrdší. Aby si kluci zvykli na tréninkové nasazení a hlavně na tempo, v jakém chceme hrát. Nechceme se dostat do fáze, že z hráčů budeme dělat vytrvalce. To bych si nepřál,“ má dvojnásobný mistr světa zcela jasno. „Chci z nich mít výbušné hokejisty, kteří budou schopni odmakat vždy celou šedesátiminutovou porci zápasu.“

Jako trenér má Václav Prospal přístup k přípravě úplně stejný, jako měl sám jako hráč. Přestože se jednalo o první trénink, vše se odehrávalo ve velkém tempu a své svěřence nenechávali spolu s asistentem Totterem prakticky oddechnout. Na ledě panovala naprostá kázeň. Oproti předcházejícím letům je změna viditelná na první pohled.

Kádr Motoru se jeví na začátku přípravy jako široký, ale kouč vše uvádí na pravou míru. „Zdá se, že je tady hodně hráčů. Ono jich ale zase tolik není,“ upozorňuje. „Přál bych si jich mít daleko víc. Musíme však zohlednit možnosti klubu ekonomického rázu. Potom je třeba brát v potaz také situaci na hráčském trhu.“

Jediným marodem je na startu přípravy mladý obránce Vojtěch Doktor. „Další mladý bek Šimon Kubíček se rozhodl zkusit to v zámoří a najednou máme z dvanácti obránců deset,“ konstatuje trenér. „Navíc nám Martin Beránek a Pavel Novák odjedou na sraz reprezentační osmnáctky. To jsou další dva hráči, které teď budeme postrádat,“ vypočítává.

Prospal už nemůže počítat ani s útočníkem Matějem Tomanem, jehož si v nedávném juniorském draftu vybral hned na pátém místě celek WHL Prince George Cougars. Talentovaný mladík se rovněž rozhodl pro zámořskou cestu.

„Vždycky je škoda, když se takhle talentovaní mladí hráči rozhodnou odejít. Na druhou stranu je to jejich volba. Je to něco, s čím ti kluci mohli kalkulovat už dopředu. Když proběhl juniorský draft, tak v něm uspěli, a poté nám sdělili své rozhodnutí odejít. Je to na nich a já to respektuji. I když jsme hned na začátku přišli o dva hráče s nějakým potenciálem. Ale zase nechceme bránit někomu, kdo tady nemá podepsanou smlouvu, aby to nešel zkusit jinam.“

Na zkoušku přišel krátce před startem přípravy mimořádně zkušený forvard Jiří Šimánek. „Bylo to na poslední chvíli proto, že jsem dlouho nebyl přesvědčený, chceme-li Jirkovi nabídnout smlouvu. Jsem příjemně překvapený, že souhlasil s try – outem. Není jednoduché říct hráči s jeho kariérou, že mu nemůžeme nabídnout víc než zkoušku. Aby se sem o to přišel poprat,“ oceňuje přístup českobudějovického odchovance.

Ten oslaví na podzim čtyřicáté narozeniny. „Ano. Už má nějaký věk. Ale vím, jaký je to hráč. Že umí dát gól, je šikovný v přesilovce a jdou mu nájezdy. Musí si však uhrát místo v prvních dvou pětkách. Do třetí a čtvrté řady bych chtěl dát jiné typy hráčů. Klobouk dolů před Jirkou, že na try – out kývl. Ohromně mě to potěšilo a rád bych ho tady měl. Je to charakterově výborný kluk, ale jeho věk je pro mě jako pro trenéra tou největší překážkou. Pokud někoho v prvních dvou lajnách o místo připraví, tak budu jedině rád. Šanci ukázat se rozhodně dostane. Je to kluk, který pochází odsud. Jsme bývalí spoluhráči, ale takhle už se na to nemohu dívat. Jsem ale rád, že to vzal a uvidíme, v jakém světle se předvede. Ale hledáme a chceme přivést i další kvalitní hráče.“

Na startu přípravy chyběl zkušený slovinský útočník Rok Pajič. „Ve slabší chvilce jsem mu povolil, že může být ještě s rodinou a naskočí později,“ vysvětlí kouč.

Mužstvo bude trénovat každý den ve dvou skupinách. Jedna bude vždy na ledě, druhá v posilovně, a poté si své role prohodí. „Takhle to bude probíhat čtyřikrát v týdnu. Vždy ve středu budou modelové zápasy, když sestavíme dva týmy, které budou hrát proti sobě. Po tréninku se kluci sami musí postarat o regeneraci, aby druhý den přišli ráno zase s úsměvem na rtu,“ přeje si kouč.

Rozdělení do skupin je pouze orientační. „Rozhodili jsme hráče jenom tak, aby proti sobě byly dva konkurenceschopné týmy. Aby třeba jeden neměl pořád převahu a druhý se jen nebránil,“ vysvětluje. „V tomto duchu jsme kádr rozdělili.“

S týmem se mohou nadále připravovat i již zmínění Toman s Kubíčkem. „Pořád jsou to naši hráči, tak chceme, aby měli možnost tady trénovat,“ podotkne. S Motorem se budou připravovat i další odchovanci, kteří působí v zámoří: Lukáš Sedlák, Jáchym Kondelík a později také Václav Prospal junior.

Aktuální seznam přípravných zápasů čítá osm hodně zajímavých položek. „Chtěl bych zařadit ještě jeden duel do posledního týdne, aby prodleva před začátkem soutěže nebyla tak velká. Něco máme v jednání,“ uzavírá Václav Prospal.

Řidič dodávky se zranil při střetu s rychlíkem v pondělí dopoledne mezi Včelnou a Kamenným Újezdem.
Rychlík smetl dodávku, řidič vozidla podlehl zraněním
SPOKOJENOST. Dvacet šest let je Jarmila Mandžuková na volné noze a je šťastná, že vše má ve svých rukou.
Samoléčbu může provádět každý