Národní tým právě zahájil úvodní přípravný kemp v Praze, na němž kouč Filip Pešán přivítal hráče, kterým již skončila v klubech sezona. Výběr bude postupně doplňovat a ladit až k finální nominaci na šampionát. Po Velikonocích se v dalších dvou týdnech uskuteční ještě dva čtyřdenní kempy a pak už přijdou na řadu i přípravné duely.

Bude jich celkem devět. Nejprve dvojzápasy s Rakouskem, Německem či Slovenskem a po nich České hokejové hry v Praze, kde se reprezentační výběr postupně střetne s tradičními soupeři z Ruska, Švédska a Finska.

Sérii přípravných utkání odstartuje 22. dubna souboj s Rakouskem ve Vídni a odveta se uskuteční o dva dny později v Jindřichově Hradci. Jaká škoda, že do ochozů vzhledem k panující epidemické situaci nemohou diváci…

Když se totiž u Vajgaru český národní tým představil naposledy ve dvou duelech s Lotyšskem v rámci Euro Hockey Challenge, což bylo před osmi lety, konkrétně 3. a 4. dubna 2013, zimní stadion doslova praskal ve švech a diváci hráčům vytvořili doslova elektrizující atmosféru.

Prvnímu zápasu tehdy předcházel slavnostní ceremoniál, při kterém byl zimní stadion oficiálně přejmenován na počest tragicky zesnulého jindřichohradeckého rodáka Jana Marka. Další odchovanec tehdejšího Vajgaru Jiří Novotný pak na mateřském ledě odehrál jubilejní stý zápas v reprezentaci. Češi oba duely vyhráli – 4:3 a 1:0.

Mistrovství světa v Lotyšsku startuje 21. května a Česká republika do něj vstoupí soubojem s Ruskem. Kromě největšího rivala národní tým ve skupině narazí i na Švýcarsko, Bělorusko, Švédsko, Velkou Británii, Dánsko a Slovensko.

Program českého národního týmu před MS

Přípravné zápasy

22. dubna: Rakousko – Česko (Vídeň)

24. dubna: Česko – Rakousko (Jindřichův Hradec)

29. dubna: Německo – Česko (Norimberk)

1. května: Německo – Česko (Norimberk)

6. května: Česko – Slovensko (Praha)

7. května: Česko – Slovensko (Praha)

České hokejové hry

12. května: Česko – Finsko

14. května: Česko – Švédsko

15. května: Česko - Rusko