Dopoledne rozcvička a tvrdý trénink. Odpolední fáze už spíše ve volnějším tempu. Buď míčové hry nebo in – line brusle. Večer regenerace, ale také bowling, kulečník, stolní tenis nebo třeba sauna. Prostě taková náplň, při které se dá parta co nejvíce dohromady.

Právě soustředěním vstupuje letní příprava hokejistů do své druhé poloviny. „Vnímáme ho jako takový předěl v přípravě. Táhnout v kuse celých devět týdnů přípravy v jednom tónu je psychicky zbytečně náročné. Proto jsme udělali právě v pátém týdnu soustředění, které jsme pojali trochu jako teambuilding," vypráví trenér Antonín Stavjaňa.

Při ranní fázi se hokejisté skutečně zapotí. Včera absolvovali pořádně náročný kruhový trénink. „Dopolední fáze je zátěžová," přikyvuje kouč. „Zaměřená na dynamiku a výbušnost. Odpolední část je spíše herní. Můžeme využívat také spinning a in – line dráhu kolem lipenského jezera. Taková je základní osnova tréninků," dává nahlédnout do tréninkového plánu.

Ačkoliv je Stavjaňa ze Zlína, na Lipně překvapivě není poprvé. „Manželka tady nějakou dobu pracovně působila, takže jsem nejel do úplně neznámého prostředí," vysvětlí.

S ubytováním i stravování ve Wellness hotelu Frymburk je českobudějovická výprava maximálně spokojena. „Všechno je na velmi dobré úrovni," uznale Stavjaňa pokývne hlavou.

Součástí přípravy hokejistů tentokrát nejsou drsné cyklistické etapy, které k soustředěním vždy nedílně patřily. „Místo kol dávám přednost spíše spinningu, kde si můžeme jasně stanovit intervaly. Přiznám se, že když jsem začínal trénovat, tak jsme kola hodně využívali. Ale přestali jsme s tím z několika závažných důvodů. Jednak je velice těžké nadávkovat zatížení. Za druhé. Pokud chceme, aby kluci šli na samotnou hranu zatížení, tak oni začínají závodit a hrozí obrovské nebezpečí zranění. Třetí věcí je dopravní situace na silnicích, která už kolům bohužel nesvědčí," zdůvodňuje trenér, proč cyklistické výjezdy nejsou v jeho repertoáru.

Na Lipně trénuje prakticky kompletní kádr Motoru. Jedinou výjimkou je kanadský obránce Mitch Fillman, jenž za týmem stále ještě nedorazil. „Měl už tady být, ale trošku se to protahuje s vyřízením jeho víza. Jinak jsou tady všichni hráči, které máme k dispozici," pochvaluje si.

Důležité rovněž je, že se hráčům vyhýbají zdravotní problémy. „Ze sobotního fotbalu má Láďa Marek naražené stehno. Jinak si nemůžeme stěžovat," těší nového trenéra Motoru.

Pětice hokejistů Josef Straka, Tomáš Nouza, Roman Vráblík, Michal Chovan a Jakub Suchánek si v neděli odskočila do Českých Budějovic, kde se zúčastnila devátého ročníku charitativní akce Pomáháme fotbalem. V pondělí už ale kompletní kvintet poctivě makal ve Frymburku.

Od příštího týdne již bude mít mužstvo kombinovanou přípravu. Kromě tréninků na suchu bude mužstvo chodit také v úterý a ve čtvrtek na led v Centru Jaroslava Pouzara. „Tam už bychom měli být úplně kompletní i s Mitchem Fillmanem," věří trenér.

S aktuálním kádrem počítají trenéři i vedení klubu pro vstup do sezony. Žádné posilování momentálně není aktuální. „Tým máme vyskládaný. Rozběhneme sezonu a pokud bychom cítili, že někde máme problém, tak se můžeme dívat po případném doplnění," nepřemýšlí vedení klubu o nějakém velkém posilování. „S touto sestavou bychom měli vstoupit do sezony," má Stavjaňa jasno.