Pokolikáté už otevíráte letní tréninkový kemp pro děti?
Letos chystáme již čtvrtý ročník. Bude probíhat od patnáctého do dvacátého července. Poprvé budeme využívat hokejové Pouzar centrum v Českých Budějovicích.

Co bude náplní hokejového týdne?
Navazujeme na minulý ročník, ale rádi bychom se zase posunuli o kousek dál. Podařilo se mi získat americkou trenérku specialistku na bruslení, která sem přiletí z Dallasu. Je to bývalá úspěšná krasobruslařka, která tam pracuje s dětmi už nějakých dvacet let. Měla by přinést zkvalitnění tréninků.

Pro jak velké hokejisty je kemp určen?
Od třináctiletých až po ty nejmenší. Jsou tam i někteří kluci ročníku narození 2013.

Přihlásit se mohl prakticky kdokoliv?
Ano. Pozvánku na kemp jsme odprezentovali na facebooku, protože kapacitu jsme v minulých ročnících měli vždycky naplněnou. Nemůžeme mít zase až moc dětí, abychom se jim mohli věnovat a tréninky měly nějakou kvalitu a úroveň. Vždycky máme kolem čtyřiceti účastníků. Kluci jsou rozděleni do dvou skupin. Dvakrát denně jsou na ledě a k tomu budou mít dvakrát denně i trénink na suchu. Na ledě budou vždycky čtyři trenéři, plus americká trenérka bruslení a já. Na jeden den mám domluvené kluky z NHL, kteří s námi půjdou na led a pak se budou dětem podepisovat.

Kteří slavní hráči dorazí?
To bych zatím nechtěl prozrazovat. Pro děti i rodiče by to mělo být překvapení, aby se měli na co těšit. Každopádně to budou nové tváře, které tady ještě nebyly. Mělo by to být pro kluky zajímavé zpestření.

Chystáte pro malé adepty tohoto sportu i nějaký mimohokejový program?
Středa bývá vždycky trochu volnější, takže bude jen jeden trénink na ledě a potom bude na programu bazén. Kdo nebude chtít plavat, tak může jít třeba chytat ryby na Výstaviště. Pro rodiče chystám besedu, kde budu pouštět videa a probírat s nimi různé situace. Pro děti bude připraven kvíz o ceny.

Do kempu zapojíte už i vašeho malého syna Martina?
Ano. Už také dorostl. Půjde do první třídy a začal v Americe hrát hokej. Budu ho teď také pořádně cepovat (úsměv).

V Dallasu se rovněž trenérsky podílíte na jeho hokejovém rozvoji?
V Dallasu jsem byl první rok, tak jsem se trochu rozkoukával. Během sezony jsem si tam ale udělal trenérskou licenci a jsem v klubu domluvený, že příští rok bych tam vypomáhal v týmu, kde působí můj syn.

Přejděme k vaší hokejové kariéře. Uplynulou sezonu jste premiérově strávil v Dallasu, kde jste podepsal tříletý kontrakt. Sezonu jste ale nedohrál kvůli problémům se zády. Jaký to byl ročník vašima očima?
V minulé sezoně mě trápila zranění. Už od letní přípravy jsem měl problémy s kotníkem. Tím jsem přišel o celý předsezónní tréninkový kemp. Potom jsem naskočil, ale cítil jsem, že to není ono. Příprava nebyla taková, jak bych si představoval. Postupně jsem se do toho začal dostávat, ale kolem Vánoc jsem si zase vykloubil palec. Během ledna přišly problémy se zády, které vyvrcholily v únoru. To už nešlo dál a musel jsem na operaci. Z tohoto pohledu to moc dobrá sezona nebyla.

Záda jsou vaším dlouhodobým problémem. Operace ho vyřešila?
Operace jsem předtím podstoupil už dvě a tohle byla třetí. Jednalo se o větší zákrok a o to delší také bude rekonvalescence. Je to naplánované tak, že bych měl začít hrát v listopadu nebo v prosinci. Musí to dobře srůst. Pokud to dobře nesroste, tak je problém.

Momentálně můžete alespoň částečně sportovat?
Jsem tři měsíce po operaci. Lékaři mi řekli, že pomalu mohu začít něco dělat. Cvičit hlavně na břicho a záda. Ale jenom lehce. Žádné činky a velké zátěže. Posiluje především břicho.

Na dětském kempu ale brusle obujete?
To ano. Na led mohu chodit, ale jenom se tak lehce sklouznout v teplákách bez výstroje, abych trošku rozhýbal kyčle. Žádná střelba nebo něco takového.

Jak bere vaši situaci vedení Dallasu?
Na přístup klubu si nemohu stěžovat. Mrzelo mě, jak to dopadlo. Dallas mě podepsal a já jsem v sezoně odehrál hrozně málo zápasů. Po jejím skončení jsme si sedli s manažerem. Ten mi řekl, abych to hodil za hlavu a že jedeme dál. Že mi pořád věří a chtějí, abych za ně hrál. Všichni jsou tam hrozně vstřícní.

Že byste chodil jako každý rok na led s Motorem, to nepřipadá vůbec v úvahu?
To letos padá. Chtěl bych chodit na led sám bez výstroje a uvidím, jak se to bude dál vyvíjet. Budu všechno konzultovat s lékaři a pak si třeba začnu pomalu přidávat. Musím ale jen postupně. Budeme tady s rodinou do půlky srpna, protože potom syn nastupuje v Americe do školy.

Neobáváte se maličko, že by v případě přetrvávajících problémů se zády mohl přijít úplný konec kariéry?
Když jsem na operaci šel, tak jsem na všechny tyto věci doktorů ptal. Jak to může dopadnout, když se třeba něco nepovede. Tahle otázka samozřejmě také padla. Ptal jsem se na to před i po operaci. Může se to stát. Pokud se to dobře nezahojí, tak je bohužel ve hře i varianta, že už si hokej nezahraji. Zatím si to ale nepřipouštím. Co jsem zatím mluvil s lékaři, tak by mělo být všechno v pořádku. Doufám, že to dobře dopadne.