V domácí sestavě chybělo několik marodů. K obránci Pýchovi a útočniku Chovanově přibyl ještě další forvard Rob, jehož čeká ve čtvrtek operace zlobivého ramena. Volno dostal vzhledem k náročnému programu junior Šulek. Chybí také gólman Kváča, jenž si nakonec vybojoval nominaci na mistrovství světa dvacítek.

Před zraky reprezentačního asistenta Václava Prospala, jenž stráví Vánoce doma na Hluboké, a vyprodanou halou se začalo oboustranně opatrně a na větší šance si natěšení diváci museli nějaký čas počkat.

Postupně však Jihočeši přitlačili na pilu a jasně ovládli hru. Jenže s koncovkou jsou bohužel na štíru. Walker se protáhl až před Svobodu, leč bekhendem nastřelil jen horní tyč jeho klece. Při kombinaci Čermáka s Nouzou se jihlavský gólman doslova zaskvěl.

Úvodní třetinu ale nakonec vyhráli hosté. Danišovský se v ojedinělé příležitosti protáhl až před Gábu, Babka zatáhl za záchrannou brzdu a sám postižený nařízené trestné střílení i s trochou štěstí proměnil.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po změně stran. Motor se nadále tlačil před jihlavskou branku, soupeř úporně bránil a Svoboda v brance Dukly potvrzoval, proč je dle statistik úplně nejlepším gólmanem celé soutěže.

V polovině zápasu poslali rozhodčí tvrdě hrající hosty do tří. Jenže Motor nejen, že nedal branku, ale naopak při dvojnásobné přesilovce inkasoval. Nejproduktivnější hráč celé soutěže Čachotský vystihl Nouzovou přihrávku a na závěr svého sóla si vychutnal Gábu.

Laciná branka Jihočechy pořádně vykolejila a od třetího inkasovaného gólu je několikrát uchránil i patřičný kus štěstí.

Přestávka domácím pomohla. V kabině nabrali síly a na ledě z nich opět čišelo odhodlání s výsledkem ještě něco udělat. Gólovku Heřmana však opět kryl výborný Svoboda. Své kvality ale musel prokázat i na druhé straně Gába, když zlikvidoval gólový bekhend Danišovského.

Dvoubrankový náskok byl však přesně to, co Dukla potřebovala. Navíc když domácí hráčům malinko začala chybět jiskra, aby soupeře pořádně zmáčkli.

Nepomohla ani přesilovka, ve které bezchybný Svoboda vychytal Walkera. Divoká pak ještě vybudila bitka Mazance s Kájínkem, kterou ukončil domácí borec dvěma svižnými direkty.

Možná to byl potřebný impulz, protože dvě minuty před koncem poprvé propálil do té doby neprůstřelného Svobodu obránce Žovinec. A v power play to přišlo. Vyrovnání zařídil dorážkou nezdolný bojovník Vladimír Škoda.

Zápas tak dospěl až do prodloužení. V něm měli o něco navrch hosté a nakonec se také dočkali bodu navíc. V 63. min. Jergl obkroužil Gábovu klec a domácí gólman zasáhl pozdě.

Branky a nahrávky: 58. Žovinec (Škoda), 59. Škoda (Walker, Nouza) – 15. Danišovský z tr. stř., 30. Čachotský, 63. Jergl (Skořepa). Vyloučení: 8:12 (navíc dom. L. Květoň a Čermák 10 min.), využití: 0:0, v oslabení: 0:1. Rozhodčí: Bejček, Battek – Hejl, Podrazil. Diváci: 6421 (vyprodáno).
ČEZ Motor: Gába – Fillman, Vráblík, Pavlin, Žovinec, Suchánek, Mazanec – Walker, Nouza, Čermák – Kuchejda, Škoda, Babka – L. Květoň, Pajič, Hřebejk – Guman, Heřman. Trenéři Stavjaňa a Štrba.

Hlasy trenérů – Antonín Stavjaňa (Motor ČB): „Počítali jsme s tím, že Jihlava bude úporně bránit a spoléhat na brejky. Dvakrát jsme jí ho nabídli a soupeř toho využil k dvoubrankovému vedení. My jsme spoustu šancí neproměnili. Chyběla nám v koncovce větší pohotovost. Jsme rádi, že jsme v závěru získali alespoň bod, i když porážka samozřejmě mrzí."

František Zeman (Jihlava): „Byli jsme blízko ke třem bodům, i když jsme na ně nakonec nedosáhli. Domácí hráli krásný hokej, ale my účelný. V prodloužení jsme si šli pro tři body a získali je zaslouženě."