V domácí brance dostal poprvé v kariéře šanci od začátku prvoligového zápasu junior Svoboda (i když utkání nedochytal) a poprvé oblékl českobudějovický dres mladý obránce Jandus, který přišel z Ústí nad Labem. Ze sestavy naopak vypadli marod Heřman a M. Novák, kterého si vypůjčila extraligová Sparta.

Mikulášský termín se podepsal na návštěvě, která byla letos nejslabší. Domácí soupeře od úvodních minut pořádně zmáčkli, gólman hostí Žajdlík byl v jednom ohni a v 6. min. také poprvé uhodilo. Švihem se od modré trefil obránce Pýcha.

Jenže stačila jedna chyba, obraně Jihočechů ulétl Zachar a bekhendovou kličkou našel skulinu mezi Svobodovými betony. To bylo přesně to, co se nemělo stát. Prospalův tým inkasovaná branka vykolejila a do tlaku se až do přestávky nedostal. „Měli jsme výborný start do utkání. Šance jsme měli, jenom je proměnit. Kdybychom dali tři góly, tak by to vypadalo úplně jinak,“ konstatoval zraněný útpčník Martin Heřman, jenž zápas pouze sledoval z tribuny.

„Hosté vyrovnali z ojedinělého brejku a trošku nás to utlumilo. Věřím ale, že do druhé třetiny vlítneme. Máme střídačku blíž k soupeřově brance, což nám vyhovuje a umíme tam hosty zavařit,“ dodal českobudějovický forvard.

Na jeho slova brzy došlo. P. Novák ještě své sólo neproměnil, ale Plášil od modré zamířil přesně a Motor opět vedl. Jenže v polovině zápasu nechali domácí projet přes celé hřiště Průžka a ten zaskočil Svobodu lehkou bekhendovou střelou – 2:2. „Taková střela se musí chytat,“ měl jasno Heřman.

Odpověď naštěstí přišla bleskově. A znovu to byl Plášil, který trefil horní růžek a dostal svůj tým potřetí do vedení. Ale v přesilovce přišel další laciný gól Ordoše a Svoboda putoval na střídačku. Nahradil ho Strmeň.

V závěru druhé třetiny odmítl proměnit tutovku domácí Endál, to na druhé straně znovu využil přesilovku Ordoš a hostující mladíci poprvé vedli…

„Místo, abychom po gólu odskočili, tak jsme dvakrát inkasovali z přesilovky. V kabině teď bude bouřka a ve třetí třetině to musíme otočit. Benátky budou bránit, bude to jen o nás,“ uvedl Heřman před začátek třetího dějství.
Jenže žádný zdrcující tlak se bohužel nekonal. Hlavně proto, že domácí celek už byl v křeči. A hosté toho dokázali využít. Pendl z extraligového Liberce Ordoš projel domácí obranou a zvýšil na 3:5.

To už bylo zlé a z hlediště se začal ozývat pískot. Jiskřičku naděje ještě vykřesal šest minut před koncem svým druhým gólem Pýcha a tři minuty před koncem vyrovnal bruslí Šimánek.

Závěr byl hektický. Dvě minuty před koncem se parádně od modré trefil Kolmann, ale v poslední minutě završil Plášil hattrick a vynutil alespoň prodloužení.

Těsně po jeho skončení se trefil Babka, takže došlo na nájezdy. V nich rozhodl se za domácí trefili Pýcha a Karabáček, zatímco z hostí pouze Ordoš.

Branky a nahrávky: 6. Pýcha (Babka, Šimánek), 24. Plášil (Beránek, Fillman), 30. Plášil (Šimánek), 54. Pýcha (Šimánek), 57. Šimánek (Beránek, Babka), 60. Plášil (Fillman, Babka), rozh. náj. Karabáček – 10. Zachar (Ordoš), 28. Průžek, Ordoš (Kolmann, Zachar), 33. Ordoš (Žemba, Zachar), 40. Ordoš (Zachar), 50. Ordoš (Zachar), 58. Kolmann (Jeník). Vyloučení: 5:2, využití: 0:2. Rozhodčí: Čech, Pilný – Zídek, Pechánek. Diváci: 4618.
ČEZ Motor: D. Svoboda (33. Strmeň) – Fillman, Kutlák, Pavlin, Pýcha, Plášil, Vydarený, M. Jandus – Endál, Gilbert, Karabáček – Babka, Šimánek, Beránek. P. Novák, Bradley, Čermák – Zd. Doležal, Přikryl, Dančišin. Trenéři Prospal a Totter.

Hlasy trenérů - Václav Prospal (Motor): "Mužstvo mohu pochválit jen za to, že to nezabalilo za stavu 3:5 a vyhrálo po nájezdech. Zbytek hodnocení bych si nechal do kabiny."

Jiří Kudrna (Benátky): "Odehráli jsme perfektní zápas, i když jsme trošku zklamáni. Za stavu 5:3 pro nás jsme věřili, že bychom mohli vyhrát za tři body. Mrzí nás laciný čtvrtý inkasovaný gól a vyrovnávací branka na 5:5 byla dosažena bruslí. Kluky ale musím za výkon pochválit."