Klíč zmíněné dvanáctičlenné skupiny, kde na zcela rozdílných pozicích sídlí oba jihočeští zástupci, tedy Motor České Budějovice a táborský HC, je jasně daný. Čtyři nejvýše postavené celky se připojí k elitní dvanáctce a zahrají si ve vyřazovacích bojích. Pátý a šestý tým už po skončení nadstavby s úlevou oslaví záchranu extraligové soutěže, mužstva od sedmého do desátého místa budou pokračovat v bitvě o bytí a nebytí v play-down, jedenáctý a dvanáctý tým sestupují přímo.

Českobudějovická družina momentálně nižší nadstavbové skupině vládne a play-off by ji v žádném případě nemělo minout. Táborští hokejisté svádějí nelítostné boje o únik z první sestupové pavučiny a nutno říct, že zatím úspěšně. Po třinácti odehraných utkáních jsou sedmí, a mají dokonce na dohled zmíněné dvě pozice, které svým obyvatelům zajistí už po dvaadvaceti nadstavbových zápasech hodně příjemnou „dohokejnou“.

Hodně rázný a euforický krok na cestě k úspěchu učinili svěřenci trenéra Arpáda Györiho v zatím posledních vystoupeních na severu Čech. Slibně rozehraný duel v hájemství chomutovských Pirátů jim nakonec vynesl „jen“ bod za porážku 2:3 po prodloužení, o den později ale odehráli skvělý zápas v Litvínově a po zásluze tam oslavili nesmírně cenné vítězství 3:2. Právě díky čtyřbodovému zisku z Podkrušnohoří se prodrali na 7. příčku, a získali tak klid do dalších kol soutěže, která má však v tomto týdnu pauzu. Perličkou je, že právě utkání Litvínov – Tábor bylo posledním pro někdejšího úspěšného kouče národního týmu Vladimíra Růžičku; vedení domácího klubu ho právě po prohře s táborskými kohouty od dorosteneckého výběru Vervy odvolalo.

K nejbližším extraligovým střetnutím nastoupí dorostenci HC Tábor o prvním únorovém víkendu. V pátek 3. února absolvují důležitý duel v Havlíčkově Brodě, o den později od 12.30 hodin hostí na domácím ledě jihlavskou Duklu.

Aktuální pořadí extraligové skupiny o účast v play-off:

1. Motor České Budějovice 43 bodů (12 odehraných utkání), 2. Jihlava 30 (14), 3. Olomouc 24 (13), 4. Kometa Brno 24 (14), 5. Chomutov 19 (14), 6. Kladno 19 (13), 7. HC Tábor 17 (13), 8. Litvínov 16 (14), 9. Hvězda Praha 16 (13), 10. Šumperk 15 (14), 11. Havlíčkův Brod 13 (13), 12. Přerov 12 (11).