O složení semifinálových dvojic definitivně rozhodl čtvrteční šestý čtvrtfinálový duel mezi Prostějovem a Kladnem. Hosté vyhráli 4:3 v prodloužení a postaví se tak Motoru. Vítěz základní části Karlovy Vary se střenou se Slavií Praha.


Právě sešívaní byli ve hře jako eventuální protivník Jihočechů. „Neměl jsem žádné přání, s kým bychom chtěli hrát. Já osobně a ani v rámci celého týmu. Věděli jsme, že budeme mít buď Kladno, nebo Slavii. Jiné možnosti nebyly. Každý z těchto soupeřů má svá pro i proti. Ale jak se říká, pokud chceme postoupit do baráže, tak musíme stejně porazit každého,“ má jasno asistent trenéra Luboš Rob starší. „V tuto chvíli je Kladno určitě atraktivnější soupeř než Slavia. Asi i těžší. Čeká nás hokejově velice kvalitní série, ale samozřejmě chceme uspět a přes Kladno postoupit,“ odhodlaně dodá.

Na duelu v Prostějově nebyl žádný z českobudějovických pozorovatelů. „Jsme v kontaktu s prostějovským trenérem Jirkou Vykoukalem. Máme od něj videa ze zápasu a probereme to s ním i z trenérského pohledu. Zkonzultujeme to, ale ve finále se budeme připravovat stejně jako na čtvrtfinále s Havířovem,“ zdůrazní.

Oba soupeři se velice dobře znají, protože se čtyřikrát střetli už v základní části soutěže. „Hodně víme my o Kladnu, ale také Kladno o nás,“ usměje se Rob. „Budeme v přípravě pracovat tak, abychom na úterý byli dobře připraveni.“
Rytíři hráli svou sérii s Prostějovem na šest zápasů a nechali tak na ledě o něco více sil než Motor. „Kdyby to bylo na sedm zápasů, tak by to bylo vyčerpávající. Ale takhle to nebude hrát větší roli. Kladenští mají dostatek prostoru na regeneraci. Pokud tedy nemají ze čtvrtfinále nějaké větší množství marodů,“ přemítá.

Vzájemná bilance ze základní části je naprosto vyrovnaná. „Z toho bych ale vůbec nevycházel. Před dvěma roky šel Motor do série s Přerovem po čtyřech porážkách v základní části a potom to bylo v play off opačně. Semifinále s Kladnem je nastavené úplně jinak, než kdybychom hráli třeba s Přerovem nebo jiným podobným soupeřem. My i Kladno máme ambice jít výš. V tom je zásadní rozdíl. Rozhodovat mohou maličkosti. Fyzička, štěstí, Brankáři, forma. Všechno možné. Začínáme doma, kde se nám daří, a spoléháme i na podporu diváků. Věřím, že bude vyprodáno a fanoušci nám opět pomohou. Je to vrchol sezony. Pro nás i pro diváky,“ zve příznivce na atraktivní dvojzápas.

Otazník visí nad startem legendárního Jaromíra Jágra, jehož trápí zraněné koleno a zatím sbírá pouze čárky za minimální účast na ledě, které ale potřebuje ke startu v případné baráži. „Situace kolem Jardy Jágra se zklidnila. Když se vrátil z Kanady, tak to byla velká událost a očekávání byla obrovská. Tím, že se zranil, se všechno utlumilo. Úplně to nedokážu posoudit, ale zatím se zdálo, že Kladno hraje lépe bez Jardy,“ míní Rob a jeho názor rozhodně není ojedinělý.

Důvody, proč tomu tak je, není zase až tak složité najít. „Nějakou dobu trvá sžívání s týmem. Procesy v kabině nejsou jednoduché jak pro Jardu, tak pro celý tým. Vyžaduje to nějaký čas. Uvidíme, jak na tom bude. Nikdo o tom nemluví. Ale myslím, že lidi přijdou na Kladno, i když by Jágr třeba nepřijel. Máme před soupeřem velký respekt a považujeme ho za hodně těžkého. S tím také do série půjdeme,“ ujistí. „Určitě je to však pro nás lepší, než kdybychom teď hráli s Karlovými Vary,“ dodá.

Trenéři Motoru až tak neřeší, jestli Jaromír Jágr skutečně bude hrát. „Budeme se chystat na Kladno kompletně a Jardu si jenom vypíchneme ze zápasů, ve kterých hrál. Ale spíše se budeme připravovat na Kladno bez Jágra. Počítáme, že spíš hrát nebude,“ tvrdí.

To ale neznamená, že by v příprava něco opomenuli. „Počítáme s tím, že Kladno je kompaktní tým, které má výborný pohyb. Jarda Jágr k tomu navíc může přidat zkušenost.“

Ve čtvrtfinále s Prostějovem byla Jágrova role zvláštní. Postavil se na buly a po jeho vhození hned zamířil do kabiny. Jeho zdravotní stav mu však zatím víc nedovoluje a potřebná čárka za účast v utkání je zapsána. „Bohužel je systém nastavený tak, že pokud chce nastoupit v případné baráži, tak musí odehrát patnáct zápasů. Stačí mu k tomu jedno střídání, takže ani jinou možnost nemá. Nedělali bychom to jinak, kdyby se jednalo o naše klíčové hráče. Bereme to jako standardní věc,“ ujistí.

Rob míní, že podobný scénář bude k vidění i minimálně v prvním duelu série. „Myslím, že Jarda přijede a zase asi jen takhle nastoupí. Problém je to v případě zranění, protože Kladnu tak automaticky vypadává jedno místo v sestavě. Pokud by to vypadalo, že Jarda bude zraněný delší dobu, tak by to pro ně asi ztratilo význam,“ uvádí.