Závod, který se bude letos konat již po čtrnácté, se poběží 4.srpna 2018. Loni se ho zúčastnilo 61 závodníků. „Trasa vede unikátním územím národních parků Šumava a Bavorský les. Startuje z centra obce Stožec směrem na Krásnou horu na vrch Podkova a potom dále směrem do Německa. V Haidmühle se trasa otáčí a přes Nové Údolí se vrací zpátky na Stožec,“ popsala průběh trati starostka Stožce Drahomíra Stanžovská.

Za českou stranu se budou na akci podílet poprvé jak samotní hasiči z nově založeného sboru dobrovolných hasičů ze samotného Stožce, tak i jejich kolegové z Národního parku Šumava, kteří hlídají celé území našeho největšího národního parku. Na bavorské straně budou bezproblémový průběh sledovat hasiči z obcí Bischofsreut a Haidmühle. Více informací je na webových stránkách www.behzlatastezka.cz.

Podnik je součástí 2. přeshraničního běžeckého Okresního poháru Sparkassy. Stožecký závod je jeho součástí teprve podruhé, loni se ho zúčastnilo 61 závodníků a jedná se o jediný závod organizovaný na našem území, který se v rámci tohoto seriálu poběží. Dalších šest je plánovaných v Německu a jeden v Rakousku.

Loni závod organizovali samotní Češi. „Potřebovali jsme pomoc na německé straně. Hlídat trasu a tak dále. Proto jsem oslovila starostku Margot Fenzl z Haidmühle. Tento ročník již akci společně plánujeme ve spolupráci s našimi a německými hasiči,“ vysvětlila starostka Stanžovská. „Dříve jsme závod organizačně zabezpečovali dětmi, ale ty nám stárnou, nebo jsou na brigádě a žádné jiné tu nemáme, takže jsme rádi za toto řešení,“ doplnila Drahomíra Stanžovská. Podrobnosti spolupráce týkající se závodu domlouvaly obě strany na Stožci (viz fotografie). „Dohodli jsme se, že budeme spolupracovat a organizovat další podobné akce,“ uzavřela starostka.

Hasiči ze Stožce a z národního parku Šumava společně tvoří hasičskou jednotku. Parkový sbor byl v roce 2010 založený v lokalitách Modrava, Prášily a Stožec. Velitelem stožeckého sboru je místní lesník Jaroslav Koranda.

Pavel Pechoušek