Zvýšená hladina cholesterolu v krvi ukazuje, že trpíte poruchou látkové výměny tuků neboli dyslipidemií. Kromě cholesterolu můžete mít ještě problémy s jednoduchými krevními tuky – triglyceridy, jejichž zvýšená hladina je stejně nežádoucí jako v případě takzvaného škodlivého LDL cholesterolu.

„Doporučená dieta bývá u dyslipidemií navzdory přesvědčení mnohých pestrá a chutná,“ říká nutriční terapeutka a koordinátorka Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. „Při zvýšené hladině cholesterolu je důležité zaměřit se hlavně na složení tuků v jídelníčku. Mezi nevhodné tuky patří ty, které jsou za běžných podmínek tuhé. Jde o máslo, sádlo, ale také tuky ukryté v potravinách, jako jsou velmi tučné mléčné výrobky, tučné maso či uzeniny.“

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku
Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

Velkou skupinu nevhodných tuků tvoří ty tropické v čele s kokosovým, který se bohužel nachází i v řadě potravin, například v pekařských a cukrářských výrobcích, zejména s polevou či náplní. V jídelníčku by měly převažovat tuky, které jsou za běžných podmínek tekuté, tedy rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, dále semínka, ořechy a tuky z ryb.

„V případě zvýšené hladiny triglyceridů a při smíšené dyslipidemii, kdy jsou vysoké současně hladiny triglyceridů a LDL cholesterolu, platí stejná pravidla, navíc je ale potřeba omezit celkové množství tuku v jídelníčku,“ dodává Věra Boháčová. Připravila pro nás několik následujících receptů.

Vlákninu přidat, cukr ubrat
U všech typů dyslipidemií je vhodné zvýšit příjem vlákniny. To znamená zaměřit se na dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny, nevyhýbat se luštěninám a upřednostňovat celozrnné výrobky – pečivo, chléb, těstoviny, rýži. Zejména v případě zvýšené hladiny triglyceridů je dobré omezit spotřebu cukru a potravin, které ho obsahují, včetně slazených nápojů a alkoholu.

Pikantní „paštika“ z uzené makrely

Suroviny (4 porce):

  • 200 g uzené makrely
  • 1 ks malé chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce sekaného čerstvého koriandru
  • 120 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy nebo tatarské omáčky
  • 1 ks malé červené cibule
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • celozrnný chléb

Postup:
Uzenou makrelu zbavíme hlavy, kůže a kostí a dáme do misky. Pečlivě vidličkou vymícháme a vyndáme případně zbylé kosti, které jsou vymícháváním dobře vidět.

Pak přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli a chilli papričku, prolisovaný česnek a ostatní suroviny. Důkladně promícháme.

Dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit a poté podáváme s celozrnným chlebem.

Salát z červené řepy s cottage sýrem

Suroviny (2 porce):

  • 120 g červené řepy
  • 20 g salátu polníčku
  • sůl
  • pepř
  • balzamikový ocet
  • lžíce olivového oleje
  • 100 g cottage sýra
Originální maďarský guláš se nezahušťuje
Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Postup:
Červenou řepu oloupeme, důkladně osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Dáme do předem předehřáté trouby upéct doměkka (menší stačí půl hodiny, větší hodinu).

Vyndáme, vybalíme z alobalu, necháme zchladnout a nakrájíme na tenké plátky nebo hranolky.

Dáme na talíř, přidáme polníček, pokapeme balzamikovým octem a posypeme cottage sýrem.

Salát Coleslaw

Suroviny (4–6 porcí):

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 menší mrkev
  • 1/4 ks menšího celeru
  • 1/2 ks menší cibule
  • 100 g majonézy
  • 50 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl
  • pepř

Postup:
Zelí bez košťálu nakrouháme najemno, dáme do mísy, osolíme a minimálně 5 minut mačkáme, dokud nezkřehne.

Slijeme přebytečnou vodu, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný celer, nadrobno nakrájenou cibuli a promícháme.

Přidáme ostatní suroviny, promícháme, dochutíme a dáme vychladit.

Vepřová panenka s grilovanou zeleninou

Suroviny (1 porce):

  • 100 g vepřové panenky
  • 10 ml olivového oleje
  • 50 g mrkve
  • 50 g papriky
  • 50 g cukety
  • 20 g cibule
  • 20 g žampionů
  • 5 g česneku
  • tymián
  • olej
  • sůl
  • pepř
Hovězí tatarák
Gastronomický zážitek: Hovězí tatarák s opečenou ciabattou a listovým salátem

Postup:
Mrkev oškrábeme a nakrájíme šikmo na tenké plátky. Žampiony oloupeme a překrájíme. Papriku zbavíme jádřince a překrájíme na větší, asi 3cm kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na výseče. Česnek oloupeme a překrojíme. Cuketu zbavíme konců a nakrájíme šikmo na zhruba centimetrové plátky. Pokud je velká, můžeme ji předtím ještě podélně rozkrojit.

Všechny suroviny dáme na plech, osolíme, opepříme, přidáme stonků zbavený čerstvý tymián, olivový olej a vše společně promícháme. Vkládáme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme nebo grilujeme, dokud zelenina lehce nezměkne tak, aby držela tvar.

Vepřovou panenku osolíme, opepříme, ze všech stran orestujeme 2 minuty na pánvi na olivovém oleji a poté přidáme na 10 minut k zelenině do trouby.

Po vytažení z trouby necháme maso pár minut odpočinout, pak podáváme.