Ředkvičková polévka s kopremZdroj: ShutterstockŘedkvičková polévka s koprem

Ingredience: 2 svazky ředkviček i s listy, 1 střední cibule, 2 brambory, 800 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 100 ml smetany, hrst čerstvého kopru, sůl.

Postup: Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte na plátky nakrájené ředkvičky a krátce opečte. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, vše dobře promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, přidejte hrst nasekaných ředkvičkových listů a vařte doměkka. Polévku rozmixujte na hladký krém, zjemněte smetanou, dosolte a podávejte s čerstvě nasekaným koprem.

Jogurtová buchta s ovocem může mít různé tvary podle formy.
Rychlé moučníky: hotové jsou raz dva a odměnou je neodolatelná chuť

Koláč s rebarborouZdroj: ShutterstockKoláč s rebarborou

Ingredience: půl kostky másla, 1 hrnek (250 ml) moučkového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 250 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 prášek do pečiva.

Postup: Z povoleného másla, moučkového cukru a mouky vypracujte drobenku. Oddělejte si asi třetinu hrníčku drobenky na posypání. Do zbytku přidejte šlehačku, prášek do pečiva a vejce a vše dobře promíchejte, až vám vznikne hladké těsto. Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech, na něj naklaďte kousky oloupaných stonků rebarbory a posypte zbytkem drobenky. Pečte ve vyhřáté troubě asi na 220 °C.

Salát z červené čočky a řepy
Zdravé saláty: recepty, při který člověk nemusí mít výčitky svědomí

Závin se špenátemZdroj: ShutterstockZávin se špenátem

Ingredience: 1 balení listového těsta, 300 g čerstvého špenátu, 3 vejce, 150 g sýru Feta, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky (oregano, rozmarýn, pažitka, majoránka), sůl, pepř.

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nasekané listy špenátu a nechte zavadnout. Když směs vychladne, přidejte 2 vejce, sůl, pepř, nasekané bylinky podle chuti a nakonec kostičky sýru Feta. Listové těsto rozdělte na 2 díly, rozválejte, potřete špenátovou směsí a zaviňte. Před pečením záviny potřete rozšlehaným vejcem. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 30 minut.

Salát z červeného zelí s jablky
Mrkev, celer, jablka? Recepty z ovoce a zeleniny nemusejí být vždycky nuda

Míchaný salát s grilovaným kuřetemZdroj: ShutterstockMíchaný salát s grilovaným kuřetem

Ingredience: 4 kuřecí steaky, směs listových salátů (ledový, polníček, rukola, špenát atd.), 2 vejce, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, koření na steak.

Postup: Vejce uvařte natvrdo, tak aby žloutky nebyly suché (asi 7 minut). Hořčici, olej a vinný ocet dobře promíchejte, přidejte přes sítko propasírované žloutky, sůl, pepř a na závěr vmíchejte na jemné proužky nakrájené bílky. Zálivku přidejte ke směsi salátů a nechte dobře vychladit. Kuřecí steaky okořeňte podle chuti a zprudka ugrilujte. Podávejte na směsi salátů.