Galerie: Domácí výroba másla

Plátýnko nebo prostá utěrka postačí k oddělení tekutého podmáslí a pevného másla. Jak lze jednoduše doma vyrobit máslo. Stačí smetana na šlehání a šlehat. Potřebovali jsme: máselnici (stačí obyčejná miska a kuchyňský šlehač nebo mixér), tři smetany ke šlehání s 33 % tuku o celkovém objemu 630 mililitrů a misku s utěrkou. Šlehačku jsme nalili do máselnice a začali točit kličkou. Po deseti minutách ručního šlehání v máselnici nám vznikla hustá, vyšlehaná šlehačka. Trvalo dalších deset minut, než se přešlehala a začaly v ní vznikat malé hrudky žlutavého másla. Celkem půl hodiny šlehání přineslo očekávaný výsledek. V máselnici zůstala kompaktní část másla, od kterého se oddělilo voňavé podmáslí. Máslo je poté potřeba několikrát vyždímat a také několikrát propláchnout ve studené vodě. Hotovo! Ze tří šlehaček v celkové ceně 59,70 korun jsme za tři čtvrtě hodiny kromě misky chutného podmáslí vydobyli také kostku másla o váze 260 gramů. Čerstvé máslo jsme si namazali na dačický škvarkový chleba. Od otevření první šlehačky až po namazání na chléb trvala celá akce 45 minut.