O tom, zda v Dynamu bude působit i na jaře, se v této době jedná.

Jak došlo k tomu, že jste si po více než pěti letech zase zahrál za Dynamo?
Ve Skotsku jsem ke konci podzimu už nenastupoval a dá se říct, že celý rok pro mě nebyl vůbec jednoduchý, protože nikde jsem neodehrál tolik zápasů, kolik bych potřeboval. V Budějovicích to znám, jsem tady doma, tak jsem si říkal, že by tady mohlo být to pravé místo, kde bych mohl znovu nastartovat svou fotbalovou kariéru. Spojil jsem se tudíž s Martinem Vozábalem, se kterým se z dřívějška znám, a začali jsme o tom, zda by byla reálná možnost mého návratu, se spolu bavit.

S Martinem Vozábalem jste si v Dynamu stihl ještě zahrát?
Potkali jsme se spolu ještě v juniorce Dynama, kdy Martin dělal asistenta Jiřímu Lerchovi.

Před necelými čtyřmi roky se podobně jako vy vracel do Dynama také Jiří Kladrubský, jenž se stal stabilním hráčem týmu. A to byl v té době o něco starší než vy.
Taky už nejsem takový mladík, je mi sedmadvacet. Ale návrat Kladryho jsem vnímal a vím, že je to podobná situace. Přál bych si, aby se i mně povedlo se do týmu zase dostat – a pokud by to pak i vyšlo, pomoci Dynamu dostat se zase zpět do první ligy.

Jak to s vámi vlastně teď je? Přicházíte jako volný hráč?
Přesně tak, ve Skotsku jsem se dohodl na ukončení smlouvy. Jak říkám, já už tam ke konci podzimu moc nenastupoval, takže jsem došel k názoru, že by bylo nejlepší to zkusit tam, kde ta moje cesta do velkého fotbalu začala. Zda se to povede, to se teprve uvidí. Vše je zatím v jednání.

Ačkoli působení ve Skotsku nedopadlo úplně dle vašich představ, nějaká zkušenost to jistě byla, ne?
Samozřejmě, že ty zkušenosti ze zahraničního fotbalu, ať už v Itálii, kde jsem také působil, či ve Skotsku, k zahození nejsou. Na druhou stranu, když to pak nevyjde, člověk přemýšlí nad tím, co bylo špatně. Hledal jsem problémy leckde, ale pak jsem si řekl, že problém bude u mě. Proto jsem se rozhodl to zkusit znovu tady v Budějovicích a uvidíme, jak to dopadne.

Před těmi skoro šesti lety jste odcházel do Slavie jako nadějný hráč a Slavia o vás tehdy hodně stála, takže na budějovické poměry i za velice slušné peníze. Možnosti zahrát si v takovém velkoklubu asi nelitujete?
Pamatuji, že se to všechno tenkrát seběhlo strašně rychle. Já půl roku předtím hrál v Dynamu ještě za juniorku a za áčko jsem první ligu hrál vlastně půl roku. Byl bych rád, kdyby stejně úspěšně, jako se mi tenkrát povedlo kariéru nastartovat, se mi tady povedl i restart.

První zápas po návratu do Dynama týmu příliš nevyšel, v Boleslavi jste padli 4:0…
Soupeř byl hodně silný, ale z naší to strany to určitě mohlo být lepší. Nám se už od začátku nedařilo hrát to, co jsme si řekli. Oni u všech míčů byli dřív a nemyslím si, že to bylo jen tím, že už teď začínají ligu a že tudíž jsou v přípravě dál než my. Byl to prostě jeden z přípravných zápasů, který se nám nepovedl. Určitě si to vyhodnotíme a doufám, že další zápas teď v Riedu už bude o hodně lepší.

Co se v Dynamu od té doby, co jste odcházel, změnilo a jak vás třeba kabina zpátky přivítala?
Především musím říct, že moc kluků, co jsem s nimi já ještě hrál, tady už není. Snad jedině Kříža a Novas (Zdeněk Křížek a Pavel Novák), ale jinak mi to připadá všechno stejné. To, že to tady člověk zná z dřívějška a všechno se mu znovu vybaví, je pro něj samozřejmě velká výhoda a všechno je pro něj jednodušší.

O tom, že byste se chtěl dostat zpátky do týmu, kde jste začal s velkým fotbalem, jste se zmínil. Dá se říct, že je to i váš cíl pro nejbližší dobu?
Určitě, s tím přáním sem přicházím. A bylo by super, kdyby se navíc povedlo Dynamu se na jaře i vrátit do první ligy, protože dle mého názoru tam Budějovice rozhodně patří. Ať už ambicemi, tak i podmínkami, které se vedení klubu tady snaží vytvářet. A bylo by skvělé, kdybych u toho všeho mohl i já být…