Obhájit loňský titul se jim tudíž nepodařilo, nicméně smutnit parta bývalých známých jihočeských fotbalistů nemusela.

„V kategorii nad padesát let jsme na evropském šampionátu byli už potřetí v řadě, předchozí dva roky jsme vždy vyhráli, takže jsme chtěli udělat zlatý hattrick, jenže jsme v rozhodujícím utkání s Jekatěrinburgem smolně prohráli na penalty,“ říká bývalý dlouholetý stoper ligového Dynama ČB Martin Wohlgemuth, dle něhož Rusové sice vyhráli se štěstím, kvalitu že ale jejich tým měl. „Dva z nich byli vynikající, jeden hodně rychlý technik, druhý urostlý, ale tanečník s míčem,“ oceňuje, jedním dechem ale dodává, že přesto i s Rusy na výhru měli. „Vedli jsme 2:0, 3:1 a 5:4, dokonce za toho stavu jsme krátce před koncem kopali penaltu, tu jsme ale nedali, oni nám vyrovnali a my pak na penalty prohráli,“ litoval Wohlgemuth.

„Smůla byla, že jsme Rusy měli hned druhý zápas. Oni totiž neměli s sebou tolik hráčů, ale na začátku soutěže se na nich únava ještě tolik nepodepsala,“ doplnil Oldřich Novotný, jenž vedle role hráče je ve Vykovu také vedoucím týmu.

Všechny další zápasy Vykov vyhrál, stejně na tom ale byl i Jekatěrinburg, který se tak díky vzájemnému zápasu s Jihočechy nakonec radoval z evropského titulu.

Tým Vykovu si další stříbrnou medaili vybojoval i ve vedlejším turnaji v mikrofutsalu, který se hrál tři na tři na volejbalovém hřišti a na speciální malé branky. „To byla letos na mistrovství Evropy novinka a my se po vítězství s veterány Prahy 6:4 probojovali do finále, kde jsme znovu hráli s Rusy nerozhodně, tentokráte 0:0 a na penalty jsme zase neuspěli,“ uvedl hrající vedoucí jihočeského týmu. „Šance byly na obou stranách a my měli hodně smůly, trefovali jsme konstrukci branky,“ dodal Martin Wohlgemuth.

Ačkoli po příletu do Barcelony, odkud výprava Vykovu přejela autobusem cirka sedmdesát kilometrů do přímořského letoviska Lloret de Mar, počasí nebylo nic moc, koupání v moři Jihočeši prý vynechat pochopitelně nemohli. „Každý den ráno jsme si před snídaní šli zaplavat a na pláž jsme pak chodili i odpoledne po zápasech. Škoda, že nebylo lepší počasí, i tak jsme si to ale užili,“ pochvaloval si Martin Wohlgemuth.

Letos zlatý hattrick futsalisté Vykovu nezavršili, rádi by to tudíž zkusili za rok znovu. „Samozřejmě bychom se o to rádi pokusili, záležet však bude také na sponzorech,“ krčí rameny Novotný. „A záleží i na tom, jak na tom budeme zdravotně,“ připomíná, že přece jen hráči této věkové kategorie už mají svoje roky…

Výsledky Vykovu na ME +50: – Praha 5:3, Dvořák 2, Jareš, Račák, Šána, –Jekatěrin-burg 5:5, Dvořák 4, Leština, –Děčín 13:1, Anderle, Dvořák 3, Šána, Vařil 2, Jareš, Novotný, Veselý, -Minsk 1:0, Dvořák. ME mikrofutsal: -Praha 6:4, Veselý, Wohlgemuth, Novotný, Jareš, Vařil, Račák, -Jekatěrinburg 0:1.