Zkušený Ivo Táborský se po svém letošním návratu na Střelecký ostrov do formy sice dostával pozvolna, nicméně důvěru od trenéra měl a v posledních zápasech už patří mezi výrazné hráče českobudějovického Dynama. Bylo tomu tak i v páteční druholigové předehrávce s Prostějovem (3:0).

Vyhráli jste 3:0 a navíc jste celou řadu dalších příležitostí ještě neproměnili. Takže jednoduché utkání?

Já bych utkání nehodnotil jako jednoduché. Spíš bych řekl, že jsme k tomu dobře přistoupili, soupeře zatlačili, a proto byla od začátku ta naše převaha tak zřetelná. Podle mě byla vidět i postavení obou týmů v tabulce a zřejmě i jejich rozdílné ambice. Lehký zápas to ale rozhodně nebyl a myslím si, že Prostějovští ve druhé půli ukázali, že i oni mají nějakou kvalitu. Jsou tam mladí kluci, a když na sobě budou pracovat, mohou to někam dotáhnout. Každý jsme nějak začínali…

Prostějov se snažil zabezpečit obranu, díky vašemu přímému kopu jste ale brzy šli do vedení. Dát rychle gól, to vám jistě kladl trenér před zápasem na srdce. Je to tak?

První gól byl hodně důležitý, ale že jsem ho dal já, už tak důležité nebylo. Říkali jsme si, že je jedno, kdo ten gól dá. Hlavně, abychom ho dali brzy. Že to tam hezky spadlo, mě těší, zaplaťpánbůh za to. Čímž jsme se uklidnili a navíc jsme brzy dali i druhý gól. Akorát jsme pak některé situace ještě měli dotáhnout do lepšího zakončení. Dalo se z toho vytěžit ještě daleko víc.

To je slovo do vlastních řad? I vy jste totiž hlavně po půli měl několik hodně velkých příležitostí…

Samozřejmě, že to myslím taky sám na sebe. Hlavně na sebe. Jenže já od té doby, co jsem tady, sám sebe nehodnotím. Naše výkony hodnotím týmově, ať už v pozitivním, anebo negativním duchu. Ty šance, co jsem měl, byly veliké, bohužel jsem je neproměnil. Naštěstí jsme vyhráli, jenže v dalším zápase třeba tolik šancí mít nebudeme, takže se mi to nesmí stávat. Jsem už natolik zkušený, abych takové šance proměňoval.

Zdá se, že vy osobně se fotbalem teď docela bavíte… Alespoň to vypadá, že hrajete v herní pohodě.

Mě to tady baví od začátku, akorát že prvních pět kol se mi nedařilo. Z mé strany to spíš bylo takové trápení. Nevím, čím to bylo, meč jsem ale nelámal. Hodně mi pomohli kluci, taky trenéři mě podrželi, ať neplaším. To mi pomohlo a snad to teď splácím. Hlavní ale je, že se nám daří týmově a že děláme body. Jestli chceme postoupit, musíme do každého zápasu jít s tím, abychom vyhráli a těm před námi se zase o něco víc přiblížili.

Pokud chcete postoupit? Vážně myslíte na postup?

Jaké pokud? Prostě jsme tým, který chce vyhrávat. Zda to bude stačit na postup, je už další věc. Před námi jsou dvě extrémně silná mužstva, která mají stejné ambice. Nicméně já si myslím, že ať děláte jakýkoli sport i cokoli jiného v životě, že chcete vyhrávat. Tak to aspoň já beru. Jestli to bude stačit na postup, anebo ne, to já nevím. Chci ale hrát nahoře, chci vyhrávat a mít radost z fotbalu. Mě tady totiž fotbal teď moc baví. S tím jsem sem ostatně i šel a mám radost, že i když je to v uvozovkách „jen" druhá liga, že se nám tak daří.

Jenže když chcete hrát na postup, chtělo by to začít vyhrávat i venku. Na postup nestačí vyhrávat jen doma.

Na svém hřišti se nám opravdu daří, vždyť jsme zatím všechna utkání tady vyhráli. Venku je to horší a třeba teď naposled ve Vlašimi to od nás bylo hodně špatné, skoro až tragédie. Avšak naproti tomu předtím v Ostravě nebo v Olomouci nám fakt chyběl jen kousek k tomu, abychom si odtud body přivezli. Tam to byla skutečně hrozná škoda. Baník i Sigma zatím podobné zápasy venku vyhrávají, my ne. V tom je mezi námi zatím hlavní rozdíl.

Takže v Pardubicích v sobotu to už zlomíte?

Stoprocentně!

Vymění si soupeře

Týmy Dynama a Táborska si v sobotu vymění ve II. lize soupeře: Dynamo jede do Pardubic, které v sobotu vyhrály 2:0 na Soukeníku, a Táborsko se pokusí zlomit sérii zápasů bez vítězství v Prostějově, který v pátek Dynamu podlehl hladce 0:3.

Šplíchal byl ve hře

Fotbalisté Česka do 17 let po nečekané prohře s Faerskými ostrovy ve druhém utkání kvalifikace ME vyhráli s domácím Lucemburskem 2:0 (1:0) a zůstávají ve hře o postup.

„Po druhém gólu už jsme utkání kontrolovali, naše vítězství bylo naprosto zasloužené," uvedl pro svazový web trenér Václav Kotal.

Na důležité výhře měl podíl i šestnáctiletý Martin Šilhan z dorostu Dynama, jenž od 64. min. hrál místo Šilhana na hrotu.

Další utkání: Švýcarsko – Faerské ostrovy 3:0, pořadí: 1. Švýcarsko 6 (5:1), 2. Česko 3 (2:2), 3. Faerské ost. 3 (2:3), 4. Lucembursko 0 (1:4).

O postup budou Češi hrát se Švýcarskem ve středu večer od 19 hodin.