„Podali jsme velmi dobrý výkon proti velmi dobrému soupeři," radoval se trenér František Cipro.

Jeho svěřenci cenné tři body uhráli sice zcela zaslouženě, nicméně po tuhé bitvě. Tu sváděli nejen s těžkým soupeřem, ale i s nepřízní počasí.

Půldruhé hodiny předtím, než sudí Drábek sobotní ligovou premiéru zahájil, se z černých mraků, které po dusném odpoledni dorazily i nad jihočeskou metropoli, spustily řetězce vody a prudký liják setrval po celý zápas. Nicméně Dynamu pršelo i štěstí a jeho hráči si tudíž na počasí nestěžovali. „Myslím si, že mokrý terén skoro každému fotbalistovi spíš vyhovuje. Hra je na něm rychlejší a tím i atraktivnější pro diváky," usoudil záložník Filip Rýdel, jeden z klíčových aktérů zápasu.

Domácí středopolař se už v nástupu do druhé půle blýskl překrásnou sólovou akcí, vyšperkovanou neméně vydařenou dělovkou z dvaceti metrů. Ta však bohužel pro Jihočechy skončila na břevně. Krátce nato po Otepkově rohu hlavičkoval Rýdel nad bránu.

A měl prsty i ve vítězném gólu Dynama.

Poté, co mu po hodině hry sklepl míč hlavou Markovič, si to Rýdel namířil nejkratší cestou do vápna, kde ho poslal na promáčený trávník stoper Škerle. Následoval hvizd sudího, pokutový kop a ještě pro Škerleho červená karta! „Já si míč hrudí zpracoval do vápna a zezadu mě někdo trefil. Zda to byl Škerle nebo někdo jiný, to nevím, ale asi Škerle, když šel ven," přemítal Rýdel, jenž penaltu označil za jasnou.

Ostatně ani sudí Drábek ani na zlomek vteřiny nezaváhal – a naštěstí pro Jihočechy nezaváhal ani zkušený Otepka, jenž penaltu proměnil chladnokrevně a s přehledem.

Rýdela na tiskovce ocenil i trenér Cipro. „Lidé tady k němu mají někdy výhrady, protože on někdy udělá dvě věci dobře a pak se ještě snaží k tomu něco přidat a většinou už je to navíc. I dneska ale potvrdil, že fotbalista to je výborný," podtrhl českobudějovický kouč, pro něhož byl sobotní zápas jubilejním stým v lize ve funkci trenéra Dynama.

Jeho svěřenci vstoupili do zápasu aktivně a v první půli měli více ze hry. Ve 4. min. vystihl Rakovan nepřesnou rozehrávku hostí, utekl po levé straně a Golgan ho zastavil těsně před vápnem jen za cenu žluté karty. Otepka ale z nařízeného trestného kopu trefil jen zeď. Vzápětí se na druhé straně zpoza vápna opřel do míče Hořava a jeho utěšená střela jen o decimetry minula tyč Daňkovy brány.

Svižný fotbal, provázený z černých mraků proudy vody, pokračoval a v 10. minutě Zlámal jen včasným vyběhnutím zneškodnil únik rychlonohého Markoviče. Bohužel oba se přitom srazili a zatímco srbský útočník po ošetření ve hře pokračoval, pro gólmana hostí pár minut nato duel skončil. „Má naražené koleno. Snad to nebude nic vážného," přál si trenér Roman Pivarník, jenž v létě převzal od Uličného v Sigmě trenérské žezlo.

Blízko gólu bylo Dynamo ve 24. min., kdy Rakovan získal míč uprostřed hřiště a Otepka z dobrých 35 metrů výstavní dělovkou prověřil Zlámalova náhradníka. Ten jen s námahou balon vyboxoval na roh.

Poté dvakrát zahrozila Sigma. Ve 31. min.po Lengyelově podklouznutí šli hosté do přečíslení dva na jednoho, Doležal však přihrávku na Ordoše pokazil. Minutu nato Schulmeister po vydařené kombinační akci z voleje vypálil sice pohotově, nicméně i hodně nepřesně.

Na druhé straně obrovskou šanci měl těsně před pauzou Markovič, jenž po Novákově přetaženém centru poslal míč z deseti metrů hlavou o necelý metr vedle vzdálenější tyče.

„Nejsem spokojen ani s výsledkem, ani s výkonem svého mužstva. Hlavně v první půli, tu jsme celou prošustrovali," soptil Pivarník. „Chyběl nám pohyb, hráli jsme hodně staticky. Možná i vinou terénu, který byl hodně složitý. Jenže ve druhé půli, hlavně v jejím závěru, kdy náš výkon po vyloučení Škerleho gradoval, terén našim hráčům nijak nevadil," neviděl kouč hostí příčinu nezdaru v počasí.

Hosté pověst, která je předcházela, opravdu potvrzovali až v posledních dvaceti minutách. To ve snaze vyrovnat, ač v deseti, zle Dynamu zatápěli.

A v 72. min. už málem zvedali ruce radostí, když po Janotkově centru Hořava trefil v plném běhu hlavou míč přesně i tvrdě, brankář Daněk ale fantastickým zákrokem svůj tým od pohromy uchránil.

Daněk byl v sobotu výborný a jistý, i na těžkém terénu bezchybný. „Že tak lilo, nebylo až tak zlé. Nebyla zima, takže mi to nevadilo," líčil budějovický brankář po zápase. „Já byl za to počasí, co po celý zápas panovalo, docela rád. Vždyť nám pršely kapky štěstí," usmíval se Michal Daněk.

Ten ve druhé půli vedle gólové hlavičky Hořavy si poradil bravurně i s nepříjemnými střelami Navrátila a Hubníka. „Každá střela na mokré trávě je těžká a nebezpečná," zdůraznil Daněk, jehož tým v závěru zápasu s velkým úsilím hájil nejtěsnější náskok.

Trenér Cipro příčinu toho, že ke konci měli hosté i v oslabení vrch, viděl spíš v pasivitě svých hráčů „To se nám nestalo prvně, je to prostě naše bolest. Když vedeme, začneme se strachovat o výsledek, přestaneme hrát svou hru a zalezeme dozadu. My se na lavičce můžeme zbláznit, ale nic s tím nenaděláme," pokrčil rameny zkušený kouč.

Jeho svěřenci si ale v sobotu vyhrát zasloužili. „Hlavně v první půli jsme hráli kvalitní fotbal a hosty do větší šance nepustili. I ve druhé půli to na šance bylo 1:1," uvedl trenér Cipro a připomněl Rýdelovu dělovku do břevna. „A to ještě nepočítám tu šanci, co měl v nastavení Klesa," zmínil trenér Dynama nevídaný Klesův slalom ve vápně přes tři hráče i brankáře, zakončený z úhlu střelou do boční sítě.

Tři body na jihu Čech prostě v sobotu zůstaly právem.

Dynamo Č. Budějovice – Sigma Olomouc 1:0 (0:0)

Branka: 64. Otepka (11). ŽK: Řezníček, Otepka, Sandro – Golban, Ordoš, Janotka. ČK: 62. Škerle. Diváci: 2212.Rozhodčí: Drábek – Nádvorník, Dobrovolný.

Dynamo: Daněk – Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík – Klesa, Rakovan, Rýdel, Otepka (85. Riegel), Sandro (77. Hudson) – Markovič (69. Řezníček). Trenér: František Cipro.

Olomouc: Zlámal (16. Šustr) – Janotka, Golban, Škerle, Vepřek – Schulmeister (61. Hubník), Rossi, Hořava, Navrátil – Ordoš, Doležal (75. Heinz). Trenér: Roman Pivarník.