Jistotu prvenství v divizi získali fotbalisté Lomu už minulý pátek večer po skončení předehrávky 28. kola mezi Českým Krumlovem a Soběslaví, která skončila 1:1. Druhá Soběslav byla jediným týmem, který ještě mohl Lom ohrozit, to by ale museli Soběslavští bodovat naplno.

Po béčku Dynama České Budějovice a Čížové je Sokol Lom teprve třetím jihočeským klubem v novém tisíciletí, který dokázal vyhrát divizi a postoupit do České fotbalové ligy.

Co to pro klub znamená? Není žádným tajemstvím, že čerstvý vítěz divize bude od příští sezóny B mužstvem druholigového Silonu Táborsko a pod tímto názvem bude nastupovat ve třetí lize.

Současné béčko Táborska, které nyní hraje krajský přebor, soutěž v příštím ročníku nepřihlásí a hráči se rozprchnou do okolních klubů.

A jak bude vypadat kádr táborského béčka, které bude od podzimu působit v ČFL? „Se všemi hráči, kteří se zasloužili o postup z divize, i nadále počítáme. Ne každý se na třetí ligu cítí a bude chtít skončit. To je přirozené. Se všemi ale budeme jednat. Mužstvo doplní i hráči áčka, kteří se neprosadí v druholigovém týmu a dále dostanou příležitost zhruba čtyři mladíci z nynějšího béčka, kteří teď hrají krajský přebor. Doufám, že sestavíme konkurenceschopný tým, který ve třetí lize obstojí,“ přeje si Petr Kolář.

Kolář je šéfem Lomu a od podzimu bude mít funkci v FC Silon Táborsko. Jakou přesně, to zatím není jasné.

Zmizí Sokol Lom z fotbalové mapy? Kdepak! Dobrá zpráva je, že Sokol Lom nezaniká a dál bude pokračovat jako klasický vesnický oddíl.

Vítěz divize Sokol Lom má také rezervní tým, který kraluje v nejnižší okresní soutěži na Táborsku. Triumf ve IV. třídě už Sokolu Lom B neunikne a postoupí do III. třídy.

V okresních soutěžích hrál Sokol Lom ještě v roce 2016, pak následovala šňůra postupů a jeho spanilá jízda skončila před pár dny triumfem v divizi.

Nyní se Sokol vrací ke kořenům. Z táborské Svépomoci se stěhuje na své hřiště v Lomu u Tábora a začíná zase pěkně od začátku.