Hlavním turnusem letošního fotbalového dění v Třeboni byla kategorie 2009. Na fotbalový kemp dorazilo nakonec 49 kluků. Manažer LFŠ Václav Hrabík k tomu dodává: „Hlavní turnus pro ročník 2009 a 48 hráčů byl už obsazen v polovině května, řadu kluků jsme museli odmítnout, ale když se na poslední chvíli přihlásil Max Belyus z nizozemského Amsterdamu se zkušenostmi z fotbalových kempů slavného Ajaxu, udělali jsme po dohodě s trenéry výjimku.“ Na rozdíl od předchozích let byl hlavní turnus čtyřdenní a hráči si kromě tradičních doplňkových sportů florbalu, tenisu, plážového fotbalu a plavání v bazénovém komplexu lázní Aurora, zatrénovali a popovídali s patronem Letní fotbalové školy a bývalým reprezentačním útočníkem a kapitánem mužstva AC Sparta Praha Davidem Lafatou.

Jako každoročně se Letní fotbalové školy zúčastňuje celá řada trenérů rovněž z celé České republiky a platí zde stále pravidlo, že jsou trenéři oslovováni podle kategorií, které v mateřských oddílech trénují. Na hlavní turnus pro ročník 2009 však dostali pozvánku výhradně trenéři z jižních Čech Josef Šácha, Martin Jirsa, Michal Krtek a Tomáš Maruška, zatímco ostatní trenéři, např. Ondřej Jura, hlavní trenér Slavie Praha u ročníku 2009, připravovali jako konzultanti pouze ukázkové tréninkové jednotky. "Samozřejmě zde nechyběla Martina Ryšavá, trenérka Sparty Brno." Tréninkové jednotky hlavního turnusu si však nenechali ujít ani trenéři regionálních fotbalových klubů, a nejen jihočeských. A někteří z nich se s námi podělili o hodnocení hlavního turnusu. „Na webových stránkách této fotbalové školy je jako jeden ze šesti důvodů, proč si zrovna vybrat ji, uveden správně načasovaný termín, kdy je většina dětí již po rodinné dovolené a zároveň mají ve svých klubech ještě pár dní volna. Toho jsem využil i já a přijel se podívat na některé tréninkové jednotky svých zkušenějších a profesionálních kolegů a rozhodně to bylo velice inspirující,“ popisoval své čerstvé zkušenosti trenér České Krumlova Václav Zdychynec.

Hlavní náplň tohoto turnusu byla zaměřena na dovednostní míčová cvičení z Manchesterské a Barcelonské fotbalové školy při použití aktuální a prověřené metodiky tréninku fotbalové školy Manchester United, ale důležité bylo vštípit hráčům správné návyky trénování, jak se o sebe a své tělo mají starat, od správného rozcvičení, aktivace kloubního spojení, kompenzačních cvičení až po zdravější návyky při stravování a dodržování dostatečného pitného režimu. "Nicméně daleko zajímavější byly pro kluky tenisový neboi florbalový turnaj, plážový fotbal, volejbal a samozřejmě místní lázně s bazénem, vířivkami a především tobogánem," naznačuje Václav Hrabík, že o zábavu bylo postaráno. A protože se ve všem také soutěžilo, měl ročník 2009 na závěrečném ukončení celou řadu vítězů. Vítězem florbalového turnaje se staly dva týmy: Ondřej Mynář, Jan Kohoutek, Denis Košnař, Kryštof Živný a Jindřich Rozsypal, František Škoda, Adam Krejčí, Filip Votruba. Vítězové turnaje v kleci byli Bojan Atanasov, Kristián Novotný, Šimon Pospíšil, Martin Schoula a Kája Lhotský. V dovednostních soutěžích bylo několik disciplín, sopku vyhrál Kryštof Živný, střelbu Jirka Himal a v soutěži na přesnost kralovali Denis Košnař, Daniel Bříza, Kristián Novotný Kristian, Jindřich Rozsypal a David Spaczynski. Tenisové turnaje vyhráli v jednotlivcích Jakub Získal, David Spaczynski a Denis Košnař. Turnaj dvojic ovládli Kryštof Živný a Martin Schoula. Prestižní Ligu mistrů vyhráli Mikuláš Míča, Mathias Kuti a Samuel Pajma a Martin Schoula.