V roce 1996 rozhodl čtvrtfinále s Portugalskem. Karel Poborský. Jihočech. Legendárním dloubáčkem zajistil české reprezentaci vítězství a postup. „Hodně se o tom bavíme, je to živé téma, podobnosti tady opravdu jsou," přikyvoval ve své kanceláři předseda představenstva SK Dynamo České Budějovice.

Podobné jsou i další věci, třeba první duel ME v roce 1996…
Letos se nám zápas proti Rusku také nepovedl, pak mužstvo šlo nahoru, proti Polsku už podalo  velice dobrý výkon. Je to podobné.

Vyrazil jste přímo do dějiště ME, viděl jste z české strany fotbalovou kvalitu?
Výkon proti Polsku byl týmový, velmi dobře takticky vedený. Nakonec úspěšný, takže je to opravdu hodně podobné s rokem 1996. Kéž by to tak bylo až do konce.

Český tým nastoupí proti Portugalsku. Proti Ronaldovi. Dá se postavit taktika konkrétně na jednoho hráče?
Dá. Jde to. Ale není to jen o Ronaldovi, o Nanim. Myslím, že šikovných fotbalistů má soupeř mnohem víc.  Portugalci mají mužstvo kvalitní a velmi dobře složené. Všichni hrají ve špičkových klubech. Narazíme na obrovskou sílu.

Kdybyste byl na lavičce v roli trenéra, co byste českým hráčům poradil?
Musíme hrát disciplinovaně. Je třeba vycházet z nuly vzadu a čekat na okénka. Na jednu nebo dvě šance, které přijdou. Určitě nějaké budeme mít. Pokud to bude možné, musíme je proměnit.

Herní styl by se podle vás mohl podobat Uhrinově rukopisu z roku 1996?
Asi ano. Kdyby to na konci zápasu dopadlo stejně, tak by to bylo výborné.

V Anglii čtvrtfinále dopadlo náramně hlavně vaší zásluhou. Ptají se vás fanoušci často na legendární gól?
Připomíná mi ho spousta lidí. Novináři a fanoušci se vyptávají, je to opravdu hodně žhavé téma. Je ale úplně jedno, jak gól padne, kdo ho dá. Cíl je jasný, pokusíme se postoupit. Když se to povede, bude to vynikající.

Je v současném fotbalovém týmu ČR někdo, kdo má v sobě zdravou dávku drzosti a může zkusit váš lob zopakovat?
Máme spoustu technických hráčů. Jejich sebevědomí je zdravé a je v pořádku. Třeba kluci z Plzně jsou v dobrém slova smyslu drzí dost. Je tam Jarda Plašil, přál bych gól Milanovi Barošovi, kterému by to hodně pomohlo, aby se chytl i střelecky.  Typy hráčů na to máme, kéž by se to někomu povedlo.

Je Tomáš Rosický nahraditelný?
Nahraditelný je každý, i když Tomášova síla je jasná. Jeho kvalitu známe všichni. Bylo by lepší, aby hrál, když ale nemůže, tak s tím nic neuděláme. Bohužel, zdravotně ještě není v pořádku. Je to škoda, ale nastoupíme v jedenácti, když budou kluci bojovat a semknou se jako proti Polsku, půjde to i bez Tomáše.

Jaký je váš tip na výsledek?
Přeju si jakýkoli postupový. Ať je to 1:0 nebo 5:4, nebo ať vyhrajeme na penalty. Postup by pro nás byl fantastickým úspěchem.