Úkol je o to těžší, že klubu se zatím nedaří více přesvědčit státní správu a samosprávu, aby mu s touto důležitou sportovní investicí pomohly. O tom, jak se příprava a budování stadionu vyvíjejí, jsme hovořili s předsedou představenstva FC MAS Táborsko, a. s., Jiřím Smržem.

Klub FC MAS Táborsko mluví o výstavbě stadionu v Táboře v Kvapilově ulici. Co jsou jen smělé plány, a co je realita, že se to opravdu podaří?
Naším cílem je posunout fotbal v regionu Táborska na vyšší úroveň. Bez nového stadionu to nepůjde, to je prostě nutnost. Kdybych tomu nevěřili, tak o tomto projektu ani nahlas nehovoříme. Snažíme se pracovat pouze na reálných projektech. Za dvaadvacet let, co manažersky pracuji ve fotbale, jsme naše projekty vždy úspěšně zrealizovali. Nezůstaly po nás žádné dluhy ani firmy v insolvenci! Projekt výstavby stadionu dělíme do dvou zásadních etap. První etapa se týká úprav hřiště v Kvapilově ulici tak, aby se na něm dala hrát Fotbalová národní liga. Druhou etapou bude postupné dobudování do parametrů pro Gambrinus ligu. Druhá etapa se odvine od našich finančních možností. V konečné fázi se jedná o menší fotbalový stadion s kapacitou pro čtyři, čtyři a půl tisíce diváků.

Jaké jsou nejdůležitější důvody pro přemístění stadionu ze sezimovoústeckého Soukeníku do Tábora?
Hlavní důvody jsou dva. Prvním jsou finance. Zajištění peněz na výstavbu je snazší v Táboře než v menším městě Sezimovo Ústí. V Táboře jsou navíc k dispozici pozemky. Druhým důvodem je, že areál Soukeník je rozlehlejší než Kvapilka v Táboře. Na Soukeníku plánujeme vybudovat sportovní areál s několika travnatými hřišti, dvěma hřišti s umělou trávou (ty už jsou hotovy), halou s ubytovací kapacitou. Takový potenciál naopak Tábor pozemkově nemá. Na Soukeníku by mělo vzniknout moderní tréninkové centrum mládeže.

Jiří Smrž často chodí na fotbalové zápasy se synem Adámkem. Mluvil jste o tom, že budování bude postupovat po etapách. Co je nutné udělat, dejme tomu, do konce roku 2013, do poloviny roku 2014 a do konce roku 2014?
Do konce roku 2013 budeme pracovat na získání stavebního povolení a zajištění peněz pro první etapu v roce 2014. Na podzim 2013 se začala budovat vstupní brána, na niž jsme získali krajskou dotaci. V roce 2014, v dubnu či květnu, bude odstraněna z Kvapilovy ulice umělá tráva a přesuneme ji jinam. Nejlépe se jeví varianta na stadion Viktoria. Do zahájení nového ročníku Fotbalové národní ligy, což je přelom července a srpna 2014, chceme zvládnout nejdůležitější úpravy– sedačky, sektor hostů, trávník – abychom splnili parametry pro druhou nejvyšší soutěž.

Na jaká úskalí, kromě financování, při přípravě nového stadionu narážíte?
Mým přáním dlouhodobě je hrát v Táboře zápas mužů v pátek večer pod umělým osvětlením a nezasahovat tak v sobotu a neděli do utkání nižších soutěží a dát hráčům a funkcionářům těchto soutěží možnost vidět druhou nejvyšší ligu. Bohužel tato naše představa zatím nemá ohlas u vedení města Tábora. Na námi zaslanou žádost o projednání podpory výstavby stadionu v Kvapilově ulici nemáme za strany radnice žádnou oficiální odpověď. V letošním roce bylo investičně vyhověno menším fotbalovým celkům z Tábora a uskutečňuje se také rekonstrukce šaten na zimním stadionu. Věřím proto, že roce 2014 bude naší žádosti vyhověno a fanoušci se dočkají nového stadionu. V dobrém tak závidím klubu ve Znojmě, které také nemá potřebný stadion, ale hejtman kraje Hašek si vzal za své, že stadion ve Znojmě bude a dokázal to. Zde se na výstavbu stadionu spojily finanční zdroje od města Znojma, Jihomoravského kraje a Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR. Tábor má krásný hokejový a atletický stadion. Nové a moderní zázemí zde má cyklistika. Bude se stavět nová víceúčelová sportovní hala. Druhému největšímu městu jižních Čech jednoznačně chybí jen důstojný fotbalový stánek. Věřím, že se to časem změní.

A teď to zásadní: peníze. Stadion bude stát desítky milionů korun. Kde je klub získá?
Pro výstavbu zmíněné sportovní haly prodáváme městu část našich pozemků v Kvapilově ulici. Utržené peníze dáme na nově založený podúčet, kde budeme shromažďovat prostředky nutné pro budování stadionu. Dále budeme nuceni pro nejbližší rok 2014 snížit náš rozpočet na běžný provoz – zúžením kádru A mužstva mužů, snížením administrativních pracovníků klubu, a takto vzniklé úspory přesuneme na výstavbu stadionu. A budeme si nuceni vzít v bance úvěr. Až jej splatíme, tak si vezmeme další, a mezitím budeme shánět další peníze. Na jihu Čech jsou také finanční prostředky, které se rozdělují pro profesionální týmy různých sportů. Tyto prostředky směřují ve fotbale do Dynama České Budějovice. Rádi bychom z nich také část získali.

Řada klubů, jako třeba Dynamo České Budějovice, hraje na městských stadionech postavených z veřejných peněz. Jaký je vztah města Tábora k myšlence nového stadionu FC MAS Táborsko?
Jak jsem již zmiňoval v předchozí otázce, od města Tábora jsme nedostali zatím žádný oficiální názor k naší žádosti. Nicméně rady města bude směřovat naše další žádost. Doufám, i pod světlem našich dnešních sportovních úspěchů, že se tím rada města už bude zabývat. Variantě s vybudováním městského stadionu se v žádném případě nebráníme. Zastávám totiž názor, že v naší republice jsou nejpopulárnějšími sporty fotbal a lední hokej. Ty by měly mít největší podporu z veřejných rozpočtů. Důstojný fotbalový stadion zatím v Táboře prostě chybí.

Existuje varianta, připouštíte si ji vůbec, že nový stadion pro FC MAS Táborsko nikdy nevznikne?
Tato varianta existuje vždy, ale já pevně věřím, že překonáme veškerá úskalí a stadion nakonec stát bude. Říkám to s vědomím práce v klubu, v němž působím dvaadvacet let. Když jsem začínal, hráli jsme s klubem I. A třídu. Dnes hrajeme druhou nejvyšší soutěž v této zemi. Nezaměřujeme se ale jen na A tým mužů. Dobře si vede i naše mládež. Nedávno naše dorostenecké týmy nebo juniorka v přímých soubojích porazily stejně staré vrstevníky Viktorie Plzeň nebo Slovanu Liberec, což jsou kluby, které reprezentují Českou republiku v evropských pohárech. To vypovídá o vysoké kvalitě práce s mládeží v našem klubu.