Martin VozábalZdroj: DeníkMartin Vozábal, generální manažer SK Dynamo České Budějovice:
"Přesné a konkrétní informace nemám. To, že trenéři mládeže jsou dotováni, to tak je. Pokud by přísun dotací pro tuto složku byl pozastaven, pak by to byl pro nás opravdu problém."
Libor Šolc přiznává, že kolem dotací panuje velká nejistota, fotbalové kluby jsou rozhodnutím zaskočeny.Zdroj: Deník / Michael KalinicsLibor Šolc, předseda fotbalistů Malše Roudné, místopředseda OFS ČB: 
"Víme jenom to, co se doslechneme v televizi nebo si přečteme na internetu. Pokud by dotace byly zastaveny, tak by to byl velký problém. Nejen pro nás, ale pro všechny kluby."
Předseda fotbalistů SK Mladé Petr Lískovec.Zdroj: Deník / Bohumil OrtmanPetr Lískovec, předseda fotbalistů SK Mladé:
"Je otázka, pokud by byly zastaveny dotace, jestli by se to týkalo FAČR, nebo všech dotací z ministerstva. Sice nežádáme přes FAČR, ale jsme fotbalový oddíl. Nikdo nic neví. Všeobecně panuje v těchto záležitostech dost chaos."
Jiří Pečenka vede oddíl na Lokomotivě, kde vedle dvou týmů mužů hraje fotbal i deset mládežnických družstev. Klub v 60. letech působil dokonce ve druhé lize.Zdroj: Deník / Michael KalinicsJiří Pečenka, předseda fotbalistů Loko ČB:
"Nejen fotbal, všechny sporty čekají na každou korunu a my jsme velký oddíl, máme deset družstev mládeže, takže se nás to hodně dotkne. Když peníze nepřijdou, budeme mít vážné problémy."
Libor Šolc přiznává, že kolem dotací panuje velká nejistota, fotbalové kluby jsou rozhodnutím zaskočeny.
Chaos, kritizuje šéf SK Mladé, nejistotu cítí i divizní klub v Roudném
Jan Bauer, předseda TTC Prachatice.Zdroj: Deník / Vladimír KlímaJan Bauer, předseda stolních tenistů TTC Prachatice:
"Sportovci a sportovní kluby jsou ti poslední, kteří mohou za chaos a zatýkání na ministerstvu. Dotace jsou peníze občanů, které se přes ministerstvo přerozdělují, a je vidět, že podezřele. Chci doufat, že čerpání peněz se obnoví."
Jiří Leffler, předseda hokejbalistů HBC Prachatice.Zdroj: Deník / Vladimír KlímaJiří Leffler, předseda hokejbalového HBC Prachatice:
"Pokud by se financování sportu zastavilo úplně, byl by to pro nás problém. Snažíme se žádat o peníze, kde se dá, a v posledních letech to funguje. Dostat mládež ke sportu není jednoduché a peníze z různých programů jsou pro kluby určitou motivací. Kdyby nebylo nic, přestane mládež sportovat, protože není možné veškeré náklady přenést na rodiče. Doufám, že se nahoře zamyslí nad tím, aby nebyly odstřiženy dotace, které jsou důležité pro činnost klubů."
Petr Kouba, předseda Tatranu Prachatice.Zdroj: Deník / Vladimír KlímaPetr Kouba, předseda Tatranu Prachatice:
"My jsme si pro rok 2017 žádali do programu MŠMT VIII na mládežnický sport. Pokud by byly pozastaveny dotace do FAČR, v tomto programu bychom snad neměli být postiženi. Nedokáži však odhadnout, jak by se pozastavení dotací dotklo peněz za členství, které nám FAČR posílal zpět do oddílu."
Jiří Trněný, předseda OFS Prachatice.Zdroj: Deník / Vladimír KlímaJiří Trněný, předseda OFS Prachatice:
"Pozastavení dotací by znamenalo, že okresní svazy nedostanou prostředky na provoz, to znamená nájem kanceláře, činnost komisí, práci sekretáře a podobně. Pokud nemají některé okresy našetřeno z minulých let, mohlo by to být do jisté míry likvidační."
Jiří Pavlík, předseda Sokola Záblatí.Zdroj: Deník / Vladimír KlímaJiří Pavlík, předseda Sokola Záblatí na Prachaticku:
"Věřím, že do klubů peníze, tak jak slíbila odstupující Kateřina Valachová, půjdou i nadále. Máme sice mládeže málo, ale každá koruna, která na ni přijde, je důležitá."
Václav VokáčZdroj: Deník / Miloš VrátnýVáclav Vokáč, předseda TJ Drahonice:
"Pro klub naší velikosti a bez mládeže by stopnutí dotací nemělo mít žádný dopad. Nám žádné peníze z FAČRu nikdy nešly. Co jsme si nezískali od sponzorů nebo z obce, jsme neměli. Ani nic nevlastníme, takže vždy žádáme přes obec. Souhlasím s tím, že když je předseda asociace obviněn z machinací, zastaví se dotace pro fotbal. Chápu to rozhodnutí. Těžko říct, jak to dopadne a co bude dál, až přijde zase nový ministr, těžko předvídat. Každopádně aktuální kauza špiní fotbal a vrhá na něj špatné světlo."
Předseda Lokomotivy ČB Jiří Pečenka (vlevo) a trenér Pavel Hanel. Fotbalisté jsou v nejistotě, jak se pozastavené dotace projeví v praxi, nakolik ovlivní chod klubů.
Lokomotiva plánovala koupit vybavení pro mládež a zaplatit trenéry

Tomáš HajdušekZdroj: Deník / Miloš VrátnýTomáš Hajdušek, předseda fotbalistů SK Otava Katovice:
"Bohužel nemáme žádné informace o tom, jaký dopad by mohlo mít pro fotbal zastavení dotací. Vedení FAČR o tomto úplně mlčí. Dotace na mládež již nyní chodí přímo z ministerstva do klubů a podle slov ministryně Valachové by se na tomto nic měnit nemělo. Dnes (ve středu 10. května) jsem na ministerstvo volal a bylo mi sděleno, že tyto peníze z tzv. Programu VIII budou v nejbližších dnech a týdnech rozděleny stejně jako vloni. Ohroženy jsou tak zřejmě dotace na činnost FAČR, např. dotace na mládežnické reprezentace a výběry a dotace na provoz a organizaci krajských a okresních soutěží. V každém případě je obvinění FAČR velkým problémem a podle mého názoru by měli všichni ze stávajícího vedení odejít a již nekandidovat."
Petr Novák, předseda FK Chelčice:
"Myslím, že rezignace paní ministryně je očekávaný krok, neměla jinou možnost poté, co její náměstkyně Kratochvílová skončila s předsedou FAČR Peltou ve vazbě. Pokud budou dotace stopnuty, nikdo se nemůže divit. V aféře není zapleten nikdo z nízkých pater fotbalu, ale sám předseda, takže je potřeba vše důkladně prošetřit. Nejedná se o nějaký krátkodobý problém, na nesrovnalosti v účetnictví bylo již několikrát poukazováno v minulosti, například Markétou Haindlovou, která odmítala podepisovat vyúčtování svazu. Celá kauza ukazuje na to, jakými lidmi je česky fotbal veden. V FK Chelčice platí, že je pro nás primární spolupráce s obcí. Pokud nám obec zachová podporu, věřím, že se bez peněz z FAČR nějakou dobu obejdeme."
Petr MachZdroj: Deník / Miloš VrátnýPetr Mach, mluvčí TJ Dražejov a také člen Výkonného výboru OFS Strakonice:
"Zrušení dotací pro fotbal může mít dalekosáhlé důsledky. Je to ale potřeba vidět ve dvou rovinách. Zrušení dříve schválených investičních dotačních programů je zcela správné. Dle materiálů na webu MŠMT je zcela jasné, že se mezi původně schválenými dotacemi najdou některé s velkým otazníkem a pochybnostmi. Ještě více otazníků je nad některými poskytnutými dotacemi za rok 2016. Je škoda, že se s těmi podezřelými svezly i ty potřebné, v Jihočeském kraji např. dotace pro fotbalový klub v Rudolfově. Naopak znepokojující a nelogické je zrušení dotací na činnost okresních a krajských fotbalových svazů. Z těchto peněz je mimo jiné podporována činnost mládežnických družstev na těch nejnižších úrovních, tj. i v našem okrese. To může mít na další chod okresního fotbalu negativní dopad."
Jiří Volák předseda Okresního výboru ČUS Strakonice:
"Co přinese rezignace ministryně se teprve uvidí. V úterý jsem viděl její vystoupení večer ve zpravodajství a tvrdila, že všechny závazky a finanční přísliby do mládežnického sportu by měl její nástupce dodržet. Program pro mládež má číslo 8. Akorát netuším, jaké na něj bude mít páky na nástupce, když už nebude funkci zastávat. Už v minulosti bylo několik ministrů školství v průběhu volebního období odvoláno, ale vliv na finance do sportu to nemělo."
Michal ŘezáčZdroj: Deník / Externista VLPMichal Řezáč, předseda Okresního fotbalového svazu Písecka:
"Je to veliký problém. Pro svaz i všechny oddíly jde v podstatě o jediný zdroj financování, který je využíván pro mládež, hrazení dopravy či organizaci turnajů. Bylo by dobré, kdyby alespoň financování mládeže bylo zachováno. Kdo se v minulosti nechoval hospodárně, bude mít teď velký problém, pokud se nastalá situace rychle nevyřeší. Největší dopad bude mít současný stav právě na malé kluby a okresní svazy."
Ministryně školství, mládeže 
a tělovýchovy Kateřina Valachová společně s hokejistou Jaromírem Jágrem navštívila děti na letním táboře ve Štědroníně u Orlíku na Písecku.
Přijeli podporovat sport a také potěšit děti

Milan KučeraZdroj: Deník / Externista VLPMilan Kučera, starosta TJ Sokol Písek:
"Česká obec sokolská je vedena jako jeden ze svazů, tudíž se jí aktuální situace také týká, i když s tím, co se děje ve fotbale, nemá nic společného. To, co se nyní odhalilo, se děje již mnoho let. Na tiskové konferenci paní ministryně Valachové bylo řečeno, že program VIII poběží, programy III a V budou zrevidovány a investice, kde zažádáno nemáme, budou zrušeny. Nemyslím si, že peníze budou zablokovány úplně, spíše přijdou se zpožděním. To, co se děje, poškozuje sport, ne těch několik bafuňářů. My dostáváme peníze přímo a jsme přísně kontrolováni. Vše se do koruny zkoumá a vždy jsme měli vše v pořádku."
Romana HalamováZdroj: Deník / Petr BrůhaRomana Halamová, předsedkyně Okresního sdružení České unie sportu Písek:
"Je to nepřehledná situace. Kluby čekaly každým dnem na vyřízení dotací, které jsou nyní pozastaveny. Nikdo neví, co bude a čeká se. Jejich zástupci mi ani nevolají, jsou znechucení, čekají na každou korunu. Současný stav je šílený především pro nejmenší kluby, které nemají rezervy, ty jsou na tom hodně špatně. Podle vyjádření paní ministryně by měly přijít peníze na mládež, ale dokud nebudou na účtech, nebude nic jisté."
Jindřich Švec, předseda Okresního sdružení České unie sportu v Jindřichově Hradci:
"To, co se momentálně odehrává, je to velmi nešťastná záležitost, která může mít katastrofální dopad na financování tělovýchovných spolků v letošním roce. K dotačnímu programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy číslo VIII, který se nazývá Organizace sportu ve sportovních klubech, k němuž jsme se upínali tři roky, má být vyčleněna miliarda korun na činnost tělovýchovných jednot a sportovních klubů a podle klíče ministerstva uvolněné prostředky ve výši 1500 až 2000 korun na hlavu podle jednotlivých posuzovaných žádostí. Zjednodušeně řečeno se jedná o peníze určené na sportování dětí a mládeže, kterých by se však opatření ohledně zastavení dotací nemělo dotknout. Pokud by však tyto prostředky do tělovýchovných jednot a sportovních klubů přece jen nepřitekly, řada z nich může mít existenční problémy. Buď si dokáží sehnat peníze jinou cestou, tedy například přes obce či sponzory, a v tom případě přežijí, nebo ne, a pak by to pro ně mohlo být likvidační."

Marek Černoch, fotbalový trenér.Zdroj: Deník / Adam HudecMarek Černoch, jednatel a trenér Fotbalového klubu Jindřichův Hradec 1910:
"My v podstatě od fotbalové asociace žádné prostředky nedostáváme. Ani na investice, ani na činnost. Když jsme v minulé sezoně působili v divizi mužů, nějaké peníze za to byly, ale ne mnoho. Po sestupu do krajského přeboru už nic nedostáváme. Problém by však nastal, pokud by došlo ke stopnutí dotace z programu ministerstva školství určeného na sportování mládeže, kam jsme žádosti podávali."

Předseda Okresního fotbalového svazu Český Krumlov Václav Domin.Zdroj: Deník / Karel VosikaVáclav Domin, předseda OFS Český Krumlov:
"Pro fotbal je to hodně špatná zpráva. Sám momentálně nejsem se situací detailně obeznámený, ale na pětadvacátého je do Prahy svoláno setkání předsedů všech okresních svazů, na kterém se asi dozvíme víc. A co to znamená pro okresní fotbal na Krumlovsku? Co vím, tak jsme asi jeden z několika málo okresů, který si v uplynulém období utvořil určitou finanční rezervu a je schopen na tento stav reagovat. Fotbalové kluby na Krumlovsku tedy mohu ubezpečit, že budeme fungovat dál a pomoc na jejich chod v nejbližším období jsme schopni zabezpečit."
Jiří Reitinger, šéf  fotbalistů Křemže a také aktivní stolní tenista.Zdroj: Deník / Karel VosikaJiří Reitinger, předseda fotbalového klubu Sokol Křemže:
"Situace je hodně složitá. Oddíly jsou závislé na penězích od svých sponzorů, na podpoře od obcí a finance od svazu jsou velmi důležitou položkou v rozpočtech. A když ta podpora nepřijde, tak je to pro fotbal a sport obecně velké ohrožení existence. Největší problém to bude pro malé oddíly na malých vesnicích, které jsou na těchto prostředcích životně závislé. Myslím, že je jen otázkou času, kolik takových malých klubů bude ještě dál fungovat nebo úplně skončí. Chod by musely z velké části zabezpečovat samotné obce, a to si nejsem jistý, že bude vůbec možné."

Václav Havlíček z Lokomotivy Veselí nad Lužnicí.Zdroj: Deník / Pavel Šácha

Václav Havlíček, předseda oddílu TJ Lokomotiva Veselí nad Lužnicí: „Když budu upřímný, sídlím názor, že jaká je společnost, takový je sport. Jsem z toho všeho neskutečně smutný a mám na ten problém hodně radikální názor. Když jsem se dozvěděl o odchodu ministryně Valachové, začal jsem se okamžitě obávat, jaký dopad to bude mít na chod dotací. Už jen proto, že našemu oddílu tam v současnosti nějaké žádosti visí. Podle mne je to od ní nesystémový krok; v principu nic nevyřeší, a naopak celou situaci zkomplikuje."

Zdeněk Kemény, předseda fotbalového klubu Sokol Horní Dvořiště:
"Když pominu co se děje takzvaně v horních patrech a jací lidé to tam vedou, tak nás dole to vlastně „nezajímá". Poslední tři čtyři roky ovšem systém dotací dobře fungoval a byla to dobrá cesta. Kdo si o peníze řádně zažádal, tak je také dostal. U nás jsme třeba za tu dobu postavili nové střídačky, zakoupili nové branky a sítě, opravili sociální zařízení v kabinách. Řádově jsme dostali cca sto padesát tisíc. Pokud se tok těchto peněz úplně zastaví, tak my jako oddíl asi přežijeme, protože nás hodně podporuje i obec, ale pro fotbal jako takový je to celkově velká škoda."

Vladislav Vorel, předseda oddílu TJ Sokol Planá nad Lužnicí:
"Víme o tom zatím dost málo a budeme sledovat, jak se bude problém dál vyvíjet. Všichni samozřejmě víme, že něco takového hodně fotbal poškozuje. Co se týče dotací od ministerstva školství, ty činí v rozpočtu celého Sokola Planá nad Lužnicí tak pět procent, to znamená zhruba 50 000 korun. Pro tak malý subjekt je to samozřejmě docela podstatná částka, i když by případné stopnutí dotace neznamenalo existenční problém. Musím říct, že spolupráce s FAČR byla v poslední době na velmi dobré úrovni a zřídilo se hodně přínosných věcí."

Petr Včelák, hospodář FK Meteor Tábor:
"Existují různé dotační tituly. Do některých se žádalo prostřednictvím FAČR a české unie sportu. Letos poprvé si ale mohou subjekty zažádat přímo na ministerstvo školství, což kvituji, protože se tak děje na základě konkrétních a snadno kontrolovatelných údajů. V celé kauze stopnutí dotací jde podle mne výhradně o záležitost mezi ministerstvem a FAČR, a subjektů žádajících přímo by se to nemělo dotknout. I proto nemám ani já osobně problém s tím, co se teď děje, naopak. Jsem sice fotbalista a mám fotbal rád, ale v tomto případě bohužel musím sdílet názor veřejnosti, kde vládne nedůvěra ve vedení FAČR."

Petr Chramosta, hráč SK Olymp Tábor:
"Nevím, jak současný stav celou věc ovlivní nebo neovlivní, a jestli se pro výkonnostní fotbal něco zásadního změní. Myslím si, že nás v okresních soutěžích to nijak zásadně nepostihne. Na druhé straně každá koruna, která přijde, je pro kluby jako jsme my dobrá. V šatně jsme se o tom nijak zvlášť nebavili a nerozebírali to. Máme jiné starosti než řešit něco, do čeho stejně nevidíme."

David Brožovský, hráč a předseda FK Makov Hůrka:
"Celou věc docela podrobně sleduju a zajímá mne, jak se situace vyvine. Podle mne bylo jen otázkou času, kdy se k tomu někdo dostane. Celá kauza potvrdila moje domněnky, že Pelta nepůsobí ve fotbale proto, že by ho měl tak rád. O odchodu ministryně Valachové si nemyslím, že se dotýká dotací a současného problému ve fotbale. Sama se vyjádřila, že chce přispět k politické kultuře, a naznačila i to, jak by se měl zachovat ministr financí. V otázce dotací, jednoznačně by se mi líbilo, kdyby se našla cesta a většina prostředků šla přímo ke klubům. Bude to ale obtížné, protože vždycky je nějaká instituce, která bude celou věc řídit a k rozdělování dotací bude mít klíč v ruce."

Josef Žižka na fotbalové exhibici ve Chvalšinách se synem
Ke kauze FAČR se vyslovili také Jihočeši. Co říkají Josef Žižka a Libor Šolc?

Karel Macho, předseda fotbalového oddílu Lokomotiva České Velenice:
"Z České unie sportu čerpáme určité prostředky na činnost či trenéry, z fotbalové asociace se nám vracely nějaké peníze na základě členských příspěvků. Samozřejmě, že zastavení dotací pro nás může znamenat problém, ale v celé situaci není momentálně lehké se orientovat, nevíme přesně, o které dotace bychom případně měli přijít. Osobně mě však události posledních dnů příliš nepřekvapily, asi se něco podobného dalo čekat. Není to dobré, je před fotbalovými volbami a jsem zvědav, co bude následovat."
Předseda fotbalového oddílu Centropen Dačice Milan Točík.Zdroj: archiv DeníkuMilan Točík, předseda fotbalového oddílu Centropen Dačice:
"Upřímně řečeno, finanční prostředky, které dostáváme od fotbalové asociace, jsou tak nízké, že v tomto ohledu nás to ani nemůže ohrozit. Horší by to pochopitelně bylo v případě, pokud by byly zastaveny peníze z dotačního programu ministerstva školství určené na sportovní činnost dětí a mládeže, kde máme v rámci celé tělovýchovné jednoty, tedy nejen fotbalu, samozřejmě zažádáno. Celá záležitost je velice smutná, hází to špínu na fotbal jako takový a především na lidi, kteří obětavě a nezištně fungují na těch nejnižších úrovních a nemají s tím vůbec nic společného."

Lukáš Soudek, předseda fotbalového oddílu Sokol Suchdol nad Lužnicí:
"Z peněz od fotbalové asociace, jež jsme dostávali formou sběrného účtu, jsme hradili rozhodčí, takže budeme muset sáhnout do prostředků, které byly určené k jiným účelům. Dotace z ministerstva na sportování dětí, o které jsme pochopitelně také žádali, by se opatření podle mých informací nemělo dotknout. Pokud ano, byl by to pro nás samozřejmě problém. Celá záležitost mi přijde hodně podivná, dělá to na mě dojem, že nešlo jen fotbal, ale o vyšší politické konstrukce."

Jaroslav PutschöglZdroj: Deník / Petr BrůhaJaroslav Putschögl, předseda Atletiky Písek: "Kauzu sledujeme, ale zatím nemáme příliš informací. Víme pouze to, o čem píší sdělovací prostředky. Budeme se informovat na Okresním sdružení České unie sportu. Věříme, že se nás nastalá situace příliš nedotkne."

Milan BarteskaZdroj: Jan ŠkrleMilan Barteska, bývalý ligový fotbalista a hrající trenér Sokola Sezimovo Ústí: „Do toho problému nijak hluboko nevidím. Myslím si ale, že s celá záležitost prvotně netýká fotbalu jako takového, ale politiky. Bohužel v tomhle měřítku to samozřejmě prostě nepříjemně dopadá na fotbal, což je škoda. S panem Peltou jsem prožil čtyři roky v Jablonci, kde jsem jako hráč působil, a spolupracovalo se mi s ním dobře. Nikdy jsem tam nemusel řešit nějaké nepříjemnosti a moc rád na to období vzpomínám. A rozdělování dotací? Vždycky musí být někdo, kdo má celou věc řídit, a ve fotbale by to podle mne měla být právě FAČR. Jinou otázkou je samozřejmě obsazení lidí, kteří budou o všech těch věcech rozhodovat."

Vladimír Hanzal, předseda výkonného výboru okresního sdružení České unie sportu v Táboře: „Dříve existovaly dva dotační programy, v současnosti jich běží daleko více. Důležité je, že podle slov paní ministryně Valchové se osmička vyplácet bude. Tento program se týká mládeže a funguje podle mého názoru výborně. Prostředky z něj jdou přímou cestou k oddílům. Také se dočkal největšího růstu, v současnosti už je v něm zhruba miliarda. Fungování některých dalších programů se mi mnohdy nelíbí. Už jen administrativa kolem nich je pro řadu činovníků z malých klubů a obcí na zpracování hodně složitá. Co se týče samotné současné situace, bude mít jistě nepříjemný dopad. Každopádně by ale byla škoda, kdyby měla fotbal jako takový nějakým způsobem poznamenat. Je to masová záležitost, vždyť v malých obcích mnohdy nemají nic jiného než fotbal nebo hasiče."

Rudolf Vach.Zdroj: Deník / Pavel ŠáchaRudolf Vach, sekretář a organizační pracovník hokejového klubu HC Tábor: „Nemáme žádné nové informace. Podle těch již známých jsou pozastavené dotační programy a bude se zkoumat, zda nedošlo k manipulaci a pochybením i u ostatních svazů a odvětví. Výjimkou by měla být osmička, tedy program, který se týká mládeže, a kde má žádost i náš klub. Každopádně si myslím, že odchodu ministryně Valachové je velká škoda, protože za tak krátký časový úsek stihla udělat velký kus práce."

Alois Švarc, předseda klubu TJ Hradiště: "Nevím, kam až celá kauza dosáhne. Záleží na tom, jak se vše bude vyvíjet. Nás by aktuální situace ohrozit neměla, protože máme výbornou spolupráci s městem Písek, které nás drží nad vodou."

Václav ZábranskýZdroj: Deník / Mloš VrátnýVáclav Zábranský, předseda OFS Strakonice: „Pro nás na okrese by zastavení dotací byla tragédie. Od ledna na ty peníze čekáme, pro náš okres to dělá kolem 270 tisíc korun, což jsou peníze jak na provoz OFS Strakonice, tak z těchto prostředků hradíme i spoustu věcí – podporu trenérů nebo náhrady za rozhodčí na mládežnické zápasy. Díky tomu, že jsme v této sezoně sehnali 240 tisíc od sponzorů, OFS to nějak přežije s tím, že ty věci, které si vytyčil k mládeži, splní. Ale pro další pokračování jsme z toho docela naměkko. Jsem zklamaný a roztrpčený. K celé aféře těžko můžu něco říct, nevím, jakého dotačního programu se kauza týkala. Je to samozřejmě asi očekávaný krok, zastavení těch dotací. Říkal jsem hned po zadržení předsedy FAČR pana Pelty, že to odnesou okresy a kraje, že ministerstvo dotace zastaví."

Manažer mládeže Motoru Jaroslav Liška (vpravo s Lubošem Robem).Zdroj: Deník / Michael KalinicsJaroslav Liška, manažer mládeže Motoru: "Podle toho, co jsem zaslechl z televizních novin, se to týká investičních dotací. My vesměs využíváme dotace, spojené s dotačním programem VIII na podporu klubů v činnosti, na trenéry a sportoviště. Týká se to členské základny, tak věřím, že nějaké peníze dostaneme - jako v minulosti. Každý si o ně může požádat. Bylo velmi dobré, že finance navýšili, takže do klubů by se mohlo dostat o něco víc peněz.Tenhle program, jak byl vypsán, by se měl dotáhnout."

Pavel MádlZdroj: Deník / Externista VLPPavel Mádl, vedoucí A-týmu fotbalistů FC Písek: "Mohu mluvit pouze za sebe, nikoli za klub. Mládež FC Písek příspěvky na činnost využívá, máme tu střediska mládeže. Kdyby bylo zastavení příspěvků dlouhodobé, jistě by se to klubu dotklo. Příspěvky dostáváme na základě hodnocení mnoha tvrdých kritérií a myslím si, že od ministerstva je to nefér. Týká se to však pouze mládeže, A-týmu ne. Vše se bude nyní prošetřovat, ale pokud dojde k úplnému zastavení, budou mít problémy především menší kluby a obávám se, že by mohlo dojít až k záhubě sportu, protože vše začíná u mládeže. Co za sebe ještě mohu dodat, je to, že na webových stránkách FAČR jsou zveřejňovány veškeré kontroly. Beru celou věc spíše jako politický boj. Doufám a věřím, že pan Pelta bude propuštěn a bude pokračovat dál. Pokud je něco špatně, měli by být popotahováni ti, kteří kontroly prováděli."

Radek Votava, předseda SK Badminton Český Krumlov: „Badminton a podle mě i další sporty, nejenom v našem městě a okresu, jsou velice závislé na dotacích, nevyjímaje dotaci MŠMT. Náš klub i druhým rokem požádal o dotaci v programu VIII na činnost a pevně věřím, že tento program bude dotažený do konce a nebude se ho týkat současné nařízení. Přece jenom jde o přímou podporu klubů a jde to mimo programy podporující přímo jednotlivé sportovní svazy, tedy i Český badmintonový svaz, pro který to může být opravdu vážná situace. Postihne i kluby. Pokud by MŠMT neposkytlo dotaci klubům z programu VIII, nejenom náš klub bude muset bez těchto prostředků přežít. Věřím, že to v takovém případě všichni zvládnou. Jenom je potřeba si uvědomit, že tyto prostředky jsou na trenéry a vedoucí, kteří s dětmi každodenně pracují."