Sobotní podvečer na Střeleckém ostrově měl všechno, co by velký fotbalový šlágr měl mít: napětí, dramatičnost, výbornou úroveň i parádní fotbalovou kulisu. Na souboj druhého s prvním týmem tabulky přišlo dva a půl tisíce diváků, kteří tak potvrdili, že na kvalitní fotbal klidně přijdou i v sobotní či páteční podvečer…

Ačkoli početný kotel fanoušků přijel i z Opavy, na malou podporu z ochozů si rozhodně fotbalisté Dynama tudíž tentokráte stýskat nemohli. A po zápase své hráče odměnili potleskem na otevřené scéně.

Zcela po zásluze, Dynamo šlágr podzimní části Fortuna národní ligy zvládlo na jedničku.

„Hrál se velice kvalitní fotbal, mělo to ligové parametry,“ hned v úvodu svého hodnocení na pozápasové tiskovce ocenil trenér David Horejš, dle něhož k úrovni utkání přispěla obě mužstva. „My dobře věděli, že Opava směrem dopředu je velice silná, ale do zápasu jsme vstoupili velice dobře a útočnou sílu soupeře eliminovali, dobře jsme kombinovali a po zásluze šli také do vedení,“ chválil své svěřence trenér Dynama.

V nástupu druhé půle se obraz hry změnil a hosté ve snaze jednobrankové manko smazat získali územní převahu. „My si v kabině o půli řekli, že musíme být dál aktivní, že Opava je silná a že ji nesmíme pustit do tlaku. Nicméně musím přiznat, že po přestávce měli hosté zpočátku více ze hry,“ konstatoval David Horejš.

Ze svého tlaku Opava vytěžila i vyrovnávací gól, jehož autorem byl rychlonohý i technicky dobře vybavený Kayamba. Už těsně předtím brankář Staněk skvělým zákrokem vyrazil Smolovu hlavičku (v následné dorážce sice Smola míč dostal do sítě, rozhodčí Franěk ale viděl jeho předchozí faul na Havla – a jak i šot v televizním Dohránu potvrdil, naprosto správně).

Gól na 1:1 zřejmě s psychikou domácích hráčů trochu zamával a Opava se dál hnala dopředu. „Jenže právě v době, kdy měla Opava víc ze hry, dal Ivo Táborský krásný gól na 2:1, a když po faulu na Mashikeho dohrávala Opava v deseti, jsme si vítězství bezpečně pohlídali,“ vyzdvihl trenér Horejš a připomněl, že výhra jeho týmu je o to cennější, že ze sestavy vypadl vykartovaný Pešek. „Zaskočil Lukáš Pouček a zhostil se své role výborně. Navíc ráno před zápasem přišel Jirka Kladrubský se střevní virózou, tak si šel domů lehnout, hrát však chtěl, síly mu ale zákonitě docházely, a proto po půli střídal,“ vysvětlil Horejš.

Jakub Pešek bude chybět i v sobotním derby v Táboře, kde po čtvrté žluté kartě nebude k dispozici ani Petr Javorek. „Problém to je, ale i dnes bylo vidět, že máme kvalitní hráčský kádr a šanci v derby dostanou další hráči,“ pokrčil Horejš rameny.

Čtvrtou venkovní remízu si připsal druholigový tým FC MAS Táborsko ve FNL, tentokráte ve Vlašimi.
Nedělní výsledek 2:2 vypadá pro Jihočechy uspokojivě, ale ti si spíše měli odvézt všechny tři body. Bohužel pro hosty domácí tým vyrovnal deset minut před koncem. To už hrálo Táborsko v deseti, když byl vyloučen kapitán Navrátil za stažení Jeslínka.

„Pro nás je bod obrovská ztráta. Měli jsme zápas dohrát za tři body. Z toho jsem zklamaný,“ mrzelo trenéra Romana Nádvorníka. „Bohužel jsme dva body ztratili a k tomu také dva hráče před derby. Kvůli kartám nám budou chybět Navrátil s Kučerou, dva důležití hráči do defenzivy. Je to pro nás špatné,“ zmínil sobotní duel s Dynamem a poté se vrátil opět k zápasu ve Vlašimi: „Nezačali jsme dobře, za což nás soupeř potrestal už ve druhé minutě. Pak jsme hru srovnali a měli jsme dvě stoprocentní šance, z jedné jsme trefili tyč, ze druhé jsme vyrovnali. Zbytek poločasu byl vyrovnaný, soupeř měl možná více ze hry, ale my jsme ho do šancí nepouštěli, hráli jsme takticky dobře, dobře jsme zavírali prostory, Vlašim byla chvílemi bezradná. Na začátku druhé půle byla desetiminutovka, kdy měl soupeř územní převahu, ale my jsme měli tři brejky, z nichž jsme jeden využili Musiolem po krásné přihrávce Nešického. Pak jsme šli v 70. minutě sami na bránu, Musiol ale šanci neproměnil,“ litoval trenér FCT, dle něhož mohlo být po zápase. „Místo toho se Mrsić dopustil lehké ztráty míče, soupeř šel do přečíslení a Navrátil zatáhl za záchrannou brzdu. Díky individuální nezodpovědnosti jsme šli do deseti a pak už to bylo pro nás složité a Vlašim vyrovnala. Spokojen jsem s tím, jak jsme se na soupeře připravili, vykolejili jsme ho stejně jako Třinec. Musím tým pochválit za plnění úkolů a za bojovnost. Potřebovali jsme ale vyhrát, mohli jsme odskočit od spodku tabulky,“ uzavřel Roman Nádvorník

Zklamání z dvoubodové ztráty na domácím hřišti panovalo i v týmu Vlašimi. „Bod je málo. Většinu zápasu jsme měli herní převahu, ale selhali jsme v obranné fázi, kde jsme si nepohlídali standardní situaci a rychlé protiútoky Táborska,“ zmínil trenér Petr Havlíček dva signály Táborska po rohových kopech (první zakončil Štohanzl do tyče, po druhém se ve 22. min. Mršič již radoval). „Složité signály, které moc soupeř v předchozích zápasech nepoužíval, mu vyšly náramně,“ dodal vlašimský kouč, jenž měl výhrady k obranné fázi svého týmu. „Vstupy do obou poločasů jsme měli výborné, ale góly soupeře nás srazily a museli jsme se znova rozjíždět. Takové jednoduché góly prostě nemůžeme dostávat,“ zlobil se trenér Vlašimi.