Navíc Jihočeši plzeňskou Viktorku dvanáct zápasů v řadě neporazili a naposledy se jim to povedlo v říjnu roku 2006.

Na druhou stranu ale osm z těchto dvanácti posledních zápasů obou týmů skončilo nerozhodně – a přestože Dynamo ve snaze o vykřesání jiskřičky naděje na záchranu by nutně potřebovalo bodovat naplno, i bod ze hřiště superfavorita by v pátečním utkání (20.15) svěřenci trenérské dvojice Švanter – Vozábal určitě brali všemi deseti.

„My jsme před týdnem odehráli na Slovácku velice dobrý první poločas, jenže po přestávce domácí vsadili na větší agresivitu a my jejich rostoucí tlak bohužel nedokázali eliminovat," litoval trenér Pavol Švantner. „Chtěli jsme potvrdit výhru s Jabloncem, což se nám nepodařilo a situaci v tabulce jsme si ještě více zkomplikovali," do­dal.

Chtít body, které fotbalisté Dynama hodlali „uloupit" na Slovácku, získat v Plzni, se zdá být nesplnitelným přáním, nicméně zkusit to Jihočeši chtějí. „Co si budeme povídat, jsme jasný outsider, na druhou stranu si říkáme, že to na jaře je první utkání, kdy nemáme co ztratit," krčil trenér Dynama rameny. „Můžeme jen překvapit, a pokud by se nám to povedlo, rázem by se naše šance na záchranu zvýšily," podtrhl Švantner.

Dynamu budou v Plzni chybět středopolaři Hora a Malakjan, kteří jsou v Dynamu na hostování z Plzně a proti svému týmu dle dohody klubů hrát nemohou. Nebude ani arménský stoper Mchojan, jenž se minulý týden podrobil v Německu operaci obou kolen a sezona pro něj skončila.

Zda bude chytat Křížek či Daněk, trenéři rozhodnou až před zápasem. Na hrotu by se třeba v průběhu utkání mohl objevit mladý Linhart, jenž se blýskl gólem v dresu devatenáctky v zápase s Chorvaty.

„Ofenzivní síla Plzně je obrovská, přesto věřím, že se pokusíme o zázrak," uvedl před cestou do Plzně kouč Dynama.

Plzeň si ale věří. „To utkání musíme zvládnout a potvrdit výhru z Jablonce, abychom udrželi velmi dobrou výchozí pozici do posledních čtyř kol. Budějovice mají v defenzivě urostlé hráče a většinou se proti nám snažily uhrát dobrý výsledek obranou. Já ale doufám, že se potvrdí, že pod mým vedením jsme s Budějovicemi ještě neprohráli," zdůraznil trenér Plzně Pavel Vrba.

Nejedeme se svěšenými hlavami, ujišťuje Lengyel

Byť mu kapitánskou pásku disciplinárka za administrativní prohřešek v duelu s Příbramí do konce sezony sebrala, dál je vůdcem kabiny a oporou týmu. Před utkáním Dynama v Plzni na dotazy Deníku odpovídal Roman Lengyel.

Před týdnem jste v dalším z klíčových utkání na Slovácku chtěli potvrdit tři body ze zápasu s Jabloncem, zůstalo ale jen u přání. Proč to nevyšlo?

My věděli, že chceme-li na Slovácku uspět, musíme dát gól. V první půli jsme k tomu měli blízko a myslím, že v té době jsme hráli i dobrý fotbal. Možná nejlepší, co jsme na jaře předvedli. Rozhodně jsme byli o hodně lepší než domácí. Jenže ve druhé půli jsme nezachytili jejich nápor, byla tam série rohů a po naší chybě jsme dostali gól. Sandro mohl vyrovnat, gól ale nedal a my pět minut nato dostali na 2:0. Druhou půli jsme bohužel nezvládli.

A v lize je vaše situace hned zase výrazně obtížnější.

Nejsme na tom vůbec dobře, pořád ale je ve hře ještě patnáct bodů. Dva roky nazpátek se v Anglii pralo o záchranu šest týmů až do poslední chvíle a ty kluby, které na tom byly nejhůř, se z toho nakonec dostaly. Já i všichni kluci pořád věříme, že ještě se s tím dá něco dělat.

Jenže teď jedete do Plzně…

… a pak bude další kolo zase pryč. Nejedeme tam ale se svěšenými hlavami, můžeme jen získat. Zkusíme překvapit, hlavně se ale musíme pořádně nachystat na Hradec. To bude klíčový zápas.

Plzeň bude v zápase s vámi jasný favorit, když ale udržíte dlouho nulu, může soupeř znervóznět. I Plzeň bude pod tlakem, Sparta čeká na její klopýtnutí.

To je pravda, jenže Plzeň má tak zkušený manšaft, že když nedají dvě tři šance, asi je to nepoloží. Oni ví, že další šance stejně přijdou. Nejedeme tak prohrát, když tam dokázalo vyhrát Brno, proč by se to nemohlo povést nám. Na druhou stranu ty další čtyři zápasy však pro nás budou daleko důležitější.

V Plzni od vás nikdo nic nečeká, třeba z vás tíha zodpovědnosti spadne a bude se vám dařit.

Já bych řekl, že už to z nás spadlo. Bylo to vidět s Jabloncem, který přijel jako velký favorit, ale my vyhráli. A taky na Slovácku první půle byla z naší strany výborná.

Vy jste v této sezoně na stoperu hrál s Řepkou, Halamou, Novákem či Machovcem. Je vám jedno, kdo tam vedle vás je?

Možná, že by bylo lepší, kdybych tam já nebyl a hráli ti ostatní… Já hraji furt a kolem mě se to střídá, jenže výsledky žádné. Ale třeba Jarda Machovec, klasický levý bek, a zabydlel se na stoperu výborně. Na Slovácku hrál třeba Michal Klesa na beku a hrál tam fantasticky. Od toho se musíme odrazit a taky někdy vzadu udržet čisté konto. A nějaký gól k tomu i dát. Potom by záchrana v lize pro nás ještě nemusela být jen pouhou teorií.

Můžeme jen překvapit, ví Daněk

Brankář Michal Daněk do Dynama přišel právě z Plzně, přesto bere páteční zápas jako každý jiný. „Čeká nás hrozně složitý úkol, hodně těžké utkání. Můžeme ale jen překvapit, ostatně nic jiného už nám nezbývá. Je pět kol do konce a z toho hrajeme už jen dvakrát doma. Plzeň je velký favorit, jedeme ale s tím, že se o to porveme. Kdyby se nám povedlo urvat bod, určitě by nám to do zbylých zápasů hodně pomohlo," říká Daněk.

Dva zápasy jste byl jen na lavičce, hodně vás to mrzelo?

Byl bych špatný fotbalista, kdybych říkal, že rád sedím na lavičce, že je mi to jedno. Mrzí mě to, rozhodnutí trenérů ale respektuji. Mým úkolem je chytat, sestavu dělají trenéři. Kříža mi klacky pod nohy taky neháže, já to koušu v sobě a naopak chci klukům spíš pomoct.

Když půjdete do brány, bude to pro vás hodně prestižní zápas?

V Plzni skoro všechny kluky znám, připravovat se ale budu jako na každý jiný zápas. To spíš se v této době víc těším do Ostravy.

Na podzim jste si s Plzní pořádně zachytal a dostal jen jeden gól. Dá se tudíž i s Plzní hrát?

S Plzní si člověk vždycky zachytá. Oni hrají dobrý fotbal, kombinačně, i standardky jim vycházejí, ale proč bychom tam nemohli překvapit, když tam vyhrálo třeba Brno a Baník remizoval?

Naposledy v Plzni jste prohráli 4:0, ale dva góly tam byly neregulérní. Ostatně teď proti Příbrami jste si taky prožili své. Nemáte obavy z těchto nefotbalových vli­vů?

Vím, že se ve fotbale takové věci dějí. Komentovat to ale rozhodne nebudu.