Trenér Pavol Švantner, jenž tým převzal až na jaře, uplynulou sezonu hodnotí kladně. „Cíl byl jasný, zachránit dorosteneckou ligu. S tím mě vedení do funkce trenéra devatenáctky dosadilo," připustil Švantner, jenž tým přebíral na předposlední příčce tabulky. „To zrovna dobrá výchozí situace nebyla," poznamenal.

Do kabiny prvoligového dorostu přišel 6. dubna po třígólové porážce na Spartě a před zápasem s Libercem. „Vyhráli jsme doma 4:0 a týden nato opět doma i se Slováckem 3:2. Lepší začátek jsme si nemohli přát."

Z dvanácti utkání, které budějovická devatenáctka pod Švantnerovou taktovkou odehrála, jich sedm vyhrála a pět prohrála. „To na záchranu stačilo," zhluboka si oddechl bývalý prvoligový brankář, dle něhož cesta za záchranou ale byla hodně trnitá. „Není divu, zachraňovalo se jedenáct mužstev," zdůraznil.

Nový trenér se po svém příchodu k týmu snažil působit na hráče i po psychické stránce. „Kluci si nevěřili, nicméně postupně se zvedali. Hlavně doma jsme vyhrávali, navíc prakticky ve všech utkáních s podobně ohroženými celky. Vesměs šlo o takzvané šestibodové zápasy a nám tudíž důležité body přibývaly," pochvaloval si Švantner, za zlomovou ale označil výhru 2:1 v Praze s Bohemians. „To byl podle mě klíč k záchraně."

Definitivně si devatenáctka Dynama I. ligu dorostu zajistila i pro další sezonu kolo před koncem výhrou 2:0 doma s Plzní. „Tím ta tíha z hráčů spadla a týden nato jsme v Jihlavě sehráli vůbec nejlepší utkání za mého působení u mužstva," vyzdvihl.

Po dovolené devatenáctka Dynama v minulém týdnu už zahájila přípravu na novou sezonu. „V kádru skončilo devět hráčů, takže začínáme vlastně zase od nuly," krčil rameny Švantner, jemuž bude nově asistovat roudenský František Mertl.

„Začínáme budovat nový tým, jehož osou budou kluci, kteří zůstali z jarní části sezony." Doplní je mladíci, kteří se posunuli ze sedmnáctky. „Měli jsme v týmu i šikovné devět devítky, jako byli Kalousek či Lindák, jenž byl oživením a dával i góly. Anebo Jáša, kterého ale beru už jako hráče kádru. Hrál na jaře v základu, a přestože na postu pro něj netradičním, zvládal to dobře."

Většina hráčů, kteří v dorostu končila, přešla do juniorky. „Mácha se vrátil do Táborska a Vávra, jenž věkem ještě patří ke mně, se rozhodl jít do Příbrami," sdělil Švantner, dle něhož cílem je vyhnout se starostem o záchranu, a pokud možno hrát prostředek tabulky. „Chtěli bychom, aby se kluci nebáli hrát fotbal a hlavně, aby ti nejlepší mohli být posilou pro naše áčko. Jako se to teď povedlo Frnochovi a Tomkovi, kteří šli s áčkem do letní přípravy," uzavřel Pavol Švantner.