„Pro nás je to velké vítězství a máme z toho velkou radost. Že se zachráníme už tak brzy, jsem já osobně nečekal,“ zářil trenér František Cipro.

Dynamo vyhrálo v I. lize už počtvrté v řadě a vyrovnalo letitý klubový rekord: podobný kousek se mu v rámci samostatné české ligy dle agenturních archivů povedl jen v říjnu 1995, kdy dokázalo po sobě porazit Uh. Hradiště, Ostravu, Drnovice a Hradec. Na to, kdy tuto sérii zopakují, Jihočeši tudíž čekali skoro 17 let…

Navíc to dokázali v Příbrami, odkud v letošní lize mají tři body velkou cenu. Kdyby liga hledala i mezi zúčastněnými mužstvy Objev roku, byla by Příbram určitě hlavním kandidátem! Sobotní porážka Vavruškova týmu byla teprve druhá za posledních 14 kol!

Fotbalisté Dynama připravili v sobotu domácím šok málem v samém úvodu, kdy se po Sandrově akci ocitl Javorek v čisté šanci z očí do očí před gólmanem Hruškou, sám byl ale zřejmě tak zaskočen, že balon pořádně netrefil.

Ze strany hostí slibný úvod, jenže iniciativu pak převzala Příbram, která hosty v první půlhodině zatlačila do defenzívy. Velice aktivní byl hlavně Šlapák, jenž v závěru ofenzívní půlhodiny svého týmu po Pilíkově přihrávce měl velkou příležitost dát důležitý vedoucí gól, Daňkovu bránu ale v pádu přestřelil. „Štve mě to, ale měl jsem to na dlouhou nohu. Dát gól, zklidnili bychom se a určitě by to od nás bylo jiné,“ litoval po zápase.

Příbram měla v úvodu i další náznaky šancí, jenže obrana v čele s přehledem hrajícím Řepkou vše dokázala vyřešit. A když už se ve 22. min. Koukal za obrannou linii hostí dostal, zasáhl proti jeho gólové hlavičce skvěle Daněk.

I díky tomu hosté půlhodinový tlak soupeře přečkali bez úhony a v závěru poločasu sami udeřili, když Brazilec Sandro po vskutku brazilské parádě poslal míč jako na talíři pro Němce, jenž zblízka prostřelil bezmocného Hrušku!

„Už před zápasem jsem byl přesvědčen, že kdo dá první gól, vyhraje. A protože ho daly Budějovice, které jsou plné zkušených hráčů, tak tady vyhrály,“ krčil po utkání smutně rameny domácí trenér David Vavruška. „A po druhé inkasované brance už to z naší strany byla křeč,“ dodal.

Dynamo totiž udeřilo hned v úvodu druhé půle podruhé, když balon po Řezníčkově centru tečoval stoper Krejčí a gólman Hruška už neměl šanci.

„Dostali jsme dva góly z ničeho. Kdyby někdo vyhodil z vrtulníku míč, spadne nám do branky,“ vrtěl na pozápasové tiskovce hlavou Vavruška.

Jeho svěřenci se sice snažili vývoj zápasu otočit, jejich akcím ale chyběla přesnost i větší údernost. Zkušení zadáci Dynama toho soupeři příliš nepovolili. Snad jen po hlavičce Koukala budějovická lavička zatrnula, balon ale letěl podél Daňkovy brány vedle.

„Na hře domácích v úvodu bylo vidět, že jsou v pohodě a v první půli jsme také měli potíže. Pak jsme ale ukázali zkušenost a dokázali jejich akce narušovat. Jen jsem se bál, aby nějak brzy nedali kontaktní gól,“ svěřoval se po zápase trenér hostí František Cipro.

„Jesličky“, kterými Šlapák přelstil Daňka, však přišly až osm minut před koncem, a to už pro Příbram bylo pozdě.

Jak šel v Příbrami čas

1. Javorek po Sandrově akci se zjevil sám před domácí bránou, jejího strážce Hrušku však nepříliš tvrdou střelou nepřekonal. Časomíra ukazovala 47. vteřinu…

5. Šlapák pálil pohotově ze vzduchu, branku hostí však těsně minul.

6. Koukal se tlačil do dobré šance, Klesa se ale příkladně vrátil a na vápně domácího záložníka odzbrojil.

13. Šlapák si nabíhal na kolmou přihrávku do vápna, Daněk za pomoci stopera Řepky rodící se nebezpečí zažehnal.

16. Dva metry za vápnem vypálil příbramský Kraus, balon skočil, Daněk si s nepříjemnou ranou nadvakrát poradil.

22. Po Divíškově centru Koukal výborně hlavičkoval, brankář Daněk ale neméně skvěle balon ze šibenice vyrazil.

27. Pilík našel po zemi Šlapáka, ten v pádu ze sedmi metrů překopl.

30. Sandro si po Řezníčkově sklepnutí na vápně přehodil míč z levačky na pravačku a rovnou ze vzduchu vystřelil, mířil však nad.

40. Po Krajčíkově vhazování si Sandro podél brankové čáry ve vápně elegantně přehodil Divíška, přesně našel na malém vápně Němce, jenž nekompromisní ranou propálil Daňka – 0:1 (a Němcův první gól v Gambrinus lize!).

48. Machovec vybojoval na půlce míč, vyslal dopředu Řezníčka a sám si naběhl do vápna, kam mu Řezníček balon vracel. Stoper Krejčí sice míč na Machovce nepustil, jenže ho tečoval tak smolně, že z toho byl druhý gól v Daňkově síti – 0:2.

61. Koukal si zaběhl na dlouhý centr za budějovické beky a zcela sám před bránou hlavičkoval, odkrytou bránu Dynama ale minul.

83. Pomezní sudí neodpískal faul na Hudsona, domácí rychle rozehráli a Šlapák po přetaženém centru pohotovým volejem překonal Daňka, jemuž při přesunu od jedné tyče ke druhé, prudký míč prolétl mezi nohama do sítě – 1:2.

Příbram – České Budějovice 1:2 (0:1)

Branky: 82. Šlapák – 40. Němec, 48. Krejčí vlastní. ŽK: Krajčík. Diváci: 3876. Rozhodčí: Ardeleánu – Zlámal, Štěrba.

Příbram: Hruška – P. Pilík, Krejčí, Mišůn, Divíšek (79. Kdolský) – Papšys (65. Bernardo), Koukal, Kraus (85. Dušek), Mareš – Šlapák, Krbeček. Trenér: Vavruška.

Dynamo: Daněk – Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec – Klesa (89. Riegel), Rýdel, Javorek, Němec (76. Hudson) – Sandro – Řezníček (84. Brezinský). Trenér: Cipro.

Ve 27. kole hraje Dynamo ČB už v sobotu doma s vedoucím Libercem (výkop v 16.45 hodin, posun z neděle na sobotu kvůli přenosu na ČT4).