Zápas tudíž skončil tak, jak většina expertů čekala, navíc se – také dle všeobecného očekávání – proti svému bývalému mužstvu střelecky prosadil „budějovický kat" David Lafata, jenž střílel Dynamu góly za Jablonec a oba góly dal i v dresu svého nového klubu.

Přitom celou první půli se nejen Lafata, ale ani Kweuke – s tímto „zabijáckým" tandemem totiž Sparta na jihu Čech vyrukovala – proti disciplinované a koncentrované defenzívě Dynama neprosadili. Ani jeden z útočné dvojice Sparty, ale ani podhroťáci Kadlec či Krejčí za celý poločas na Daňka vlastně nevystřelili. „Soupeř hrál kvalitně a hlavně v první půli nám toho moc nedovolil, nic nám nedal zadarmo," uznal trenér Lavička.

Fotbalisté Dynama v první půli navíc své důsledné bránění sparťanských hrotů vysunuli hodně dopředu a snažili se napadáním hráčů Sparty získávat míče a chodit do brejků. A z jednoho z nich si už v 8. min. připravili i první gólovou příležitost zápasu, kterou měl po Javorkově centru Hora, jehož hlavičku ale Vaclík reflexivně vyrazil. „Pokud chceme pomýšlet na záchranu v lize, z takových situací musíme dávat góly. Z toho prostě musím dát gól," kál se budějovický záložník.

I tak v budějovické kabině v poločase asi byla lepší nálada než v té sparťanské. „V první půli jsme očekávali, že aktivita celého našeho týmu bude větší, abychom rozvrátili soustředěnou obranu domácích," připustil letenský trenér Vítězslav Lavička. Hru Dynama chválil i internacionál František Straka, jenž svého času v Budějovicích jako trenér působil. „Dynamo hraje po taktické stránce dobře a myslím, že má i ve druhé půli naději," přemítal Straka.

Jenže to by do druhé půle musela Sparta jít bez Davida Lafaty.

Obávaný ligový střelec, jemuž se právě proti Dynamu výjimečně daří, hned v nástupu do druhé půle veškeré budějovické naděje sfoukl jako svíčku. V 50. minutě z malého vápna dorazil do odkryté brány ideální nahrávku Zápotočného, tři minuty nato z téměř stejného místa – a opět zcela volný! – udeřil podruhé. „My se přitom celý týden hlavně na Lafatu připravovali, jenže je to zkrátka pan fotbalista a dokáže se prosadit," smutnil trenér Dynama Pavol Švantner.

Dynamo Č. Budějovice – Sparta Praha 0:2 (0:0)

Branky: 50. a 53. Lafata. ŽK: Machovec, Mchojan. Diváci: 3652. Rozhodčí: Jech – Peřina, Paták.

Dynamo: Daněk – Novák (90. Linhart), Mchojan, Lengyel, Machovec – Hora, Benát (58. Černý), Rýdel, Javorek (86. Malakjan), Táborský – Řezníček.

Sparta: Vaclík – Zápotočný, Holek, Švejdík, Pamič – Kadlec (82. Přikryl), Vácha, Matějovský, Krejčí – Kweuke (75. Bednář), Lafata (87. Polom).

Jak šly minuty na Střeleckém ostrově

2. Krejčí prvně provětral Nováka, jeho nebezpečný centr ale obrana Dynama odvrátila. Vzápětí centroval Kweuke zleva, brankáře Daňka nezaskočil.

8. Na Javorkův centr si naběhl za zkoprnělé zadáky Sparta budějovický Hora, brankář Vaclík si ale s jeho hlavičkou bravurně poradil.

11. Lafata vyslal do vápna Pamiče, jehož přihrávku pod sebe ale Machovec vystihl. Pár vteřin nato se Pamič znovu na levé straně uvolnil a na jeho přetažený centr si naběhl Lafata, ve skluzu ale měl míč už na dlouhou nohu.

13. Velké sólo domácího beka Machovce, jenž na útočném výletě obešel na hranici vápna tři sparťany, do centru bohužel vložil až příliš síly.

27. Táborský ztratil míč na půlce Sparty, navíc po lajně nabíhal dopředu Machovec, takže bleskový protiútok Sparty byl rázem přečíslením 4:2, naštěstí pro Dynamo střílený Váchův centr vracející se Mchojan odvrátil.

33. Po Horově centru a Javorkově hlavičce zkusil míč ještě usměrnit rybičkou mezi tři tyče Benát, pár decimetrů mu však k balonu chybělo.

45. V nastavení po faulu na Benáta zkusil Rýdel z trestného kopu z 26 metrů zaskočit Vaclíka, branku však překopl.

50. Matějovský roh prvně zkusil technicky, po zemi našel na vápně Váchu, ten prostrčil kolmicí do vápna na Zápotočného a jeho přízemní nahrávku dorazil Lafata z malého vápna do odkryté brány – 0:1.

53. Téměř ze stejného místa jako tři minuty předtím Zápotočný poslal míč na druhou stranu malého vápna Kadlec a opět Lafata, zcela sám jak voják v poli, se z voleje trefil do protipohybu gólmana Daňka – 0:2.

64. Kadlecovu tečovanou ránu Daněk skvělým zákrokem vytlačil na roh.

67. Tvrdý volej Táborského, gólman Vaclík ale neměl potíže, míč šel na něj.

77. Hora přetáhl míč z jedné strany vápna na druhou a nabíhající Machovec se trefil ze vzduchu přímo učebnicově, Daněk ale byl u tyče včas.

80. Ani třetí pokus z voleje gólem neskončil, Táborský pálil jen do Daňka.

88. S technickou ranou Krejčího k tyči si Daněk v pádu skvěle poradil.

Sparta si už náskok dvou gólů bez potíží pohlídala.

Doufám, že vyhrajeme, věřil ještě v půli Řezníček

České Budějovice – Na poločasový rozhovor si TV Fanda v přenosu z pátečního šlágru ze Střeleckého ostrova vybrala útočníka Dynama Jakuba Řezníčka, jenž na hrotu odváděl velké penzum práce.

„My hrajeme jen na jednoho útočníka, a tak můj úkol je srážet balony a snažit se je co nejvíc vpředu podržet," vysvětloval, že se snažil držet pokynů, které před zápasem dostal od trenérů Švantnera a Vozábala. „Měli jsme zkoušet fotbalisty Sparty napadat už na jejich polovině, presovat je, a když nějaký míč získáme, zkusit něco udělat dopředu a dát gól," svěřoval se.

Jenže Sparta před cestou na jih Čech nedostala gól už pět zápasů – a naopak Dynamo naposled skórovalo proti Slavii ve 13. kole… „V první půli jsme ale šance měli a je velká škoda, že tam nic nespadlo," litoval Řezníček zřejmě nejvíc Horovy hlavičky, kterou gólman Vaclík refelexivně vyrazil. „Já si myslím, že ale hrajeme dobře a že Sparta nic neměla. Musíme hrát i po přestávce pořád stejně a doufám, že vyhrajeme," věřil Jakub Řezníček.

Hned v úvodu druhé půle však dvakrát udeřil „budějovický kat" Lafata a body z jihu vezla Sparta…

Dynamu dal už třináct gólů…

Dvěma góly srazil fotbalisty Dynama do kolen jejich tradiční „kat" David Lafata.

V Budějovicích jste fotbalově vyrůstal, přesto jste jim dal v jedenáctém vzájemném zápase už třináctý gól.

Za týden bychom klidně mohli hrát zase s nimi… Ale vážně, bylo to těžké utkání, domácí dobře bránili a těžko jsme se dostávali do šancí. My chtěli být trpěliví, a to se nám vyplatilo. Myslím, že první gól rozhodl. Budějovice pak měly ještě nějaké střely, Tomáš Vaclík to ale pochytal a dohráli jsme to v klidu.

Není vám Dynama trochu líto?

Vyrostl jsem tady, ale už jsem dlouho pryč. Byl jsem rád, že jsem měl na tribuně rodinu. Ale chci Dynamo porazit jako jakéhokoliv jiného soupeře.

A co hecování? Bylo něco?

Ani ne. Já už se ani s nikým neznám, kromě Voziho, a ten už je trenérem.

Stejně jako proti Slovácku jste se prosadili až po změně stran.

To tak vyšlo. Většinou to bývá o tom prvním gólu a musíme zůstat trpěliví. Zatím nám to vychází, tak doufejme, že v tom budeme pokračovat.

Mluvil jste o té trpělivosti. Zůstali jste trpěliví i po přestávce?

Ano, zůstali a navíc se nám podařilo vstřelit brzy dvě branky. Vyčkali jsme i v zápase se Slováckem, kdy jsme na gól čekali sedmdesát minut. Chtěli jsme ještě přidat na důrazu v šestnáctce a vyplatilo se.

Těší vás, že už máte za sebou úvodní branky ve Spartě, které se od vás jako nejlepšího ligového kanonýra čekaly?

Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Ale hlavně mě těší, že jsme v lize dvakrát za sebou vyhráli a doufám, že v tom budeme pokračovat.