Grafy, vzletné fráze, sem tam debata. Takové bylo páteční představení Zdeňka Psotky a jeho týmu, který má pomoci s nastartováním českého fotbalu. Fotbalová asociace ozřejmila, jak pracuje sportovně-technický úsek.

"Chceme být konkurenceschopní a úspěšní," prohlásil Petr Fousek, šéf FAČR.

Za poslední měsíce došlo uvnitř asoacice k několika změnám v procesech, personálním obsazení i vnímání celé komunity. Všechno míří k restrukturalizaci soutěží, o níž už je řeč několik týdnů. A jsou to vzrušené debaty.

Jan Koller v dresu Smetanovy Lhoty, kde hraje okresní přebor
Revoluce v českém fotbale: Okresní přebor zmizí, tady jsou fakta i reakce hvězd

Ačkoliv Fousek upozorňuje, že zásadní a definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, jedním dechem dodává, že reorganizace je zapotřebí. "Češi jsou obecně konzervativní. A tady se to jen potvrzuje. Jsme extrémně ponořeni do nějakého setrvalého stavu," zmínil.

Koordinace s ligou

V kostce platí, co bylo popsáno dřív. Změní se počet a šíře soutěží, názvosloví (už ne divize, přebory a třídy, ale ligy). Nejvíce se v regionech debatuje o tom, kde začnou krajské soutěže a kde se bude hrát okres.

"Nemám ještě dostatek informací," vyhlásil Psotka.

"Musí to být připraveno do detailu," vzkázal Fousek. 

I proto se nedočkáte odpovědi na tu nejpalčivější otázku. Datum? Neznámé. Každopádně nikdo na asociaci nepočítá s tím, že změny přijdou na řadu dřív než v sezoně 2024/2025. Spíše až v té následující.

Nižší patra fotbalu - od ČFL a MSFL níž - totiž potřebují také koordinaci s profesionálními soutěžemi. "Minimum je rok, ale vnímám, že je třeba vše sladit a komunikovat s dostatečným předstihem," řekl Fousek.

Ženy mají prioritu

Nebyla řeč jen o tomto tématu, sportovně-technický úsek má na starosti takřka vše. Talenty a mládežnické reprezentace, ženy. A právě ženský fotbal bude v dalších měsících prioritou. 

Leccos naznačilo nedávné jmenování Ericha Brabce do šéfa úseku žen.

Holky to umí taky - 1. díl
Holky to umí taky: Sparta versus Slavia? Rivalitu na život a na smrt řeší i ženy

"Hledali jsme dlouho, oslovili několik žen a přiznám se, že mi to vzalo snad nejvíc času. Nakonec se rozhodly zůstat v klubech," prozradil Psotka s tím, že někdejšího obránce Slavie i Sparty zavalil řadou úkolů.

Jeden z cílů pro budoucnost? Profesionalizace ženské ligy. Pomoci má právě i asociace, která získala od Národní sportovní agentury speciálně alokované peníze z projektu na podporu ženských kolektivních sportů. A také granty UEFA.

"Hodně klubů bude vzkvétat. Teď je u nás zhruba sedmnáct tisíc dívek a žen, vnímám potenciál k růstu," myslí si Brabec. 

Mimochodem, vše výše zmíněné je součástí dokumentu s názvem "Národní fotbalová strategie". Cíl? Udržet lidi u fotbalu.