V osudí byla daleko věhlasnější jména, do Edenu mohl přijet Manchester United, AC Milán nebo třeba Arsenal. Nakonec ale do české metropole zavítá Glasgow Rangers.

Slávisté tento verdikt přivítali. „Z losu jsem nadšený a spokojený. Trénuje je bývalý skvělý hráč a skvělý trenér, navíc mají krásný stadion. Ve Skotsku jsme ještě nebyli," poukázal trenér Jindřich Trpišovský pro klubové stránky i na skutečnost, že Rangers trénuje bývalý anglický reprezentant Steven Gerrard.

Slávisté se radují z výhry nad Leicesterem.
Slavia znovu poletí na ostrovy. V osmifinále Evropské ligy vyzve Glasgow Rangers

Ale samotný web skotského celku připomíná něco jiného. Mnozí fanoušci si na to možná ještě vzpomenou. „Naposledy nastal šok pro tým Alexe McLeishe v sezoně 2002/2003,“ píše se na stránkách.

Jako zpráskaní psi 

Glasgow tenkrát jeli k zápasu prvního kola Poháru UEFA na Žižkov, respektive na Strahov. Ačkoliv byli velkým favoritem, hosté nakonec odjížděli do Skotska jako zpráskaní psi.

Mimochodem - byl u toho i Sean Connery, herecká hvězda a fanoušek Rangers. Už v sedmé minutě i jeho opařil Aleš Pikl, jenž hlavou rozradostnil domácí. Po hodině hry pak zvýšil Luděk Stracený na konečných 2:0. Zmar Rangers zvýraznil neproměněným pokutovým kopem Ferguson.  "Nádherný výsledek, ale nemáme postup v kapse," varoval kouč Vítězslav Lavička.

 

Zdroj: Youtube

Svatá pravda. Odvetu zvládli domácí, v jejichž řadách nastoupily takové hvězdy jako Ronald de Boer či Claudio Caniggia, lépe. V 58. minutě vedli díky dvěma brankám prvního jmenovaného 2:0 a šlo se do prodloužení. V něm domácí náskok ještě navýšil McCann, ale ve 101. minutě přišel další šok pro Skoty. Lička snížil na 3:1 a zajistil Viktorii Žižkov senzační postup. 

V evropských pohárech se Rangers nedařilo proti pražským týmům ani v jiné roky. V roce 1981 skončili fotbalisté ze skotské metropole v tehdejším Poháru vítězů pohárů na kopačkách Dukly. Deset let nato byli v Poháru UEFA nad jejich síly sparťané.

Vzpomínky na neúspěch 

Ani slávisté však na skotský fotbal nemají nejlepší vzpomínky. Předchozí dvě setkání, proti St. Mirren a Hearts, pro ně skončila vypadnutím z Poháru UEFA.

Leicester - Slavia: oslava po zápase - na mobilu byl živě Tomáš Souček
Hra na koťátko? Slavia překvapila, v Anglii teď mluví o honbě na Simu

O radu by mohli poprosit Spartu - vždyť ta na podzim dvakrát porazila Celtic Glasgow (ovšem druhý celek z průmyslového města letos tápe, naopak Rangers ještě ve skotské lize neprohráli).

V dalších dnech ještě bude klid. První utkání se hraje 11. března v Edenu, o týden později se pak oba týmy střetnou v glasgowském Ibrox Parku.