„Jít do anglické Premier League je snem každého fotbalisty. Navíc si ho osobně přál trenér a taková nabídka se pro českého hráče nemusí jen tak opakovat,“ říká bývalý úspěšný střelec Rudolf Skácel, který na britských ostrovech odehrál přes 230 zápasů. „Škoda jen, že přichází teď, v rozehrané soutěži, a ne třeba v létě. Ale anglická liga se prostě neodmítá nikdy,“ míní Skácel.

David Zima
Zimův přestup do Slavie je na spadnutí. Od Sigmy dostal povolení

InfografikaZdroj: DeníkLondýn, nejprestižnější a nejbohatší soutěž světa, je vám 24 let a celou kariéru máte vlastně ještě před sebou. Co více si přát? Jediným negativem je snad pouze ne úplně příznivá atmosféra, která na West Hamu momentálně panuje. „Mezi fanoušky a vedením klubu jsou napjaté vztahy,“ vypráví Luděk Mikloško, jenž v dresu kladivářů, jak se týmu přezdívá, odchytal téměř dvě stovky zápasů. Dodnes rád vzpomíná na úžasnou hlasitou podporu plných tribun.

„Tomášovi se musí povést první zápasy a fanoušci ho budou milovat. Zažil jsem to ale i z té opačné strany, kdy se některým hráčům nedařilo, u fanoušků to měli špatné a brzy museli z klubu odejít,“ varuje před kolísavou přízní publika, která je pro anglické prostředí typická.

Dva odlišné světy

Český a ostrovní fotbal jsou dva naprosto odlišné světy, které ani nejdou porovnávat. Přesto se Souček nemusí obávat. Důležitých zápasů, do kterých navíc vedl svůj tým jako kapitán, už odehrál hodně. „V reprezentaci nebo v Lize mistrů si atmosféru vypjatých utkání prožil a nasbíral zkušenosti. Zvyknout si musí jen na to, že takové zápasy ho teď nečekají jednou za dva týdny, nebo dokonce za měsíc, ale každý týden,“ dodává Skácel.

Fotbalista Martin Hašek.
Vzpoura na letišti. Hašek odmítl odletět se Spartou na soustředění

A hned první zápas, do kterého může Souček naskočit, bude opravdovým křtem ohněm. Na hřiště West Hamu totiž přijede Brighton, přímý soupeř v boji o záchranu. Rozhodně se může těšit na pořádný rachot. Středeční zápas s vedoucím Liverpoolem sledovalo na tribunách přesně 59 959 fanoušků.