"To utkání s Dortmundem se samo nabízí. V tomto ročníku si připomínáme kulatých 20 let od této památné bitvy o Champions League. Na začátku sezóny vznikla červená sada dresů připomínající utkání v Dortmundu, tu věnujeme po letošním ročníku do charitativní dražby a podpoříme tím aktivity chystaného Nadačního fondu FK Teplice. V souvislosti se současnou nelehkou situací, které všichni čelíme, jsme se rozhodli podobně jako některé další české fotbalové kluby, uspořádat také virtuální domácí zápas na připomenutí tohoto legendárního dvojzápasu a hlavně na pomoc dobré věci,“ vysvětluje ředitel marketingu a PR FK Teplice Martin Kovařík.

V březnu 1992 se Sigma Olomouc ve čtvrtfinále Poháru UEFA utkala s Realem Madrid (1:1 doma, 0:1 venku). Michal Kovář
Jak Sigma válčila s Realem? Jako rovný s rovným. Připomeňte si

Teplice - DortmundZdroj: FK TepliceTepličtí předprodej vstupenek spustili na svém webu ve čtvrtek, fanoušci si vstupenky budou moct koupit do 28. dubna za symbolických 100 korun (tehdy stál lístek 350,- korun). Kromě zmiňované vstupenky, která bude věrnou kopií té originální, obdrží od klubu na email také odkaz na PDF verzi původního zápasového zpravodaje Žlutá - modrá. A to není vše: při předložení lístku na virtuální fotbal dostnou v teplickém kině Premiere Cinemas ke každé zakoupené vstupence druhou zdarma. "Ti, kteří pomůžou dobré věci, můžou zadarmo na besedu klubu, která se uskuteční v rámci cyklu Žlutomodré vzpomínky. Věnovaná tentokrát bude právě památným evropským zápasům. Z prodaných vstupenek vylosujeme jednohou šťastlivce, který získá podepsaný červený dres kapitána týmu Admira Ljevakoviće z letošní kolekce," informuje Kovařík. 

Výtěžek z prodeje lístků pomůže teplické nemocnici, která ho využije na nákup nového přístroje. „Zakoupili bychom pulzní oxymetr na Oddělení následné péče, kde jsou hospitalizování převážně starší pacienti k doléčení akutních stavů. Pulzní oxymetr je přístroj, který slouží k měření obsahu kyslíku v krvi pacienta a je důležitý pro monitoraci okysličení krve pacienta,“ říká přimář Martin Sessek z krizového štábu teplické nemocnice.

Favorit zvítězil jedinou brankou

Utkání předkola Ligy mistrů FK Teplice - Borussia Dortmund se hrálo na teplických Stínadlech 11. srpna 1999. Do třetího předkola se "skláři" kvalifikovali díky druhé příčce v ligové sezoně 1998/1999. Uhájili ji tehdy v dramatickém souboji se Slavií, který vyhráli 3:1. Proti Dortmundu byli jasným outsiderem. Zájem o vstupenky byl obrovský, lidé stáli fronty v předprodeji od půlnoci, aby na ně přišla řada. Takový hlad po fotbale v Teplicích byl… Nakonec se vinou překupníků dostalo do hlediště pouze 15 tisíc fandů.

Vladimír Darida
Darida vládne bundeslize. V čem není nikdo lepší než český reprezentant?

Sledovali vyrovnané klání, které rozhodla v 66. minutě branka Nerlingera. Borussia sice měla obrovskou převahu v držení míče, hrát zezadu ale byla teplická taktika. Postupem času se do šancí dostávaly i Teplice, tu největší spálil Divecký. V odvetě Severočeši na slavném Vestfálském stadionu sahali po prodloužení, Řízka v závěru vychytal Lehmann. Až pak Herlich pečetil postup favorita hlavičkou, na kterou Macháček neměl nárok. Trenér Dortmundu Skibbe chválil žlutomodré za defenzivní taktiku, která jeho svěřencům dělala obrovský problém. A vedení Borussie velebili prostředí tehdy nově renovovaného stánku Na Stínadlech. 

Teplický klub není první, kdo se pokusí podobným způsobem zaplnit svůj stadion a pomoct dobré věci. V Brně chtějí po 24 letech vyprodat duel se Slavií, který tehdy sledovalo přes 44 tisíc diváků, olomoucká Sigma prodává lístky na imaginární střetnutí s Realem Madrid, které se hrálo dokonce před 28 lety. V obou případech půjde výtěžek rovněž na boj proti pandemii koronaviru. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník