Haalandův přestup měl totiž pod palcem nechvalně proslulý agent Mino Raiola, který v minulosti zastupoval třeba Pavla Nedvěda a ze současných hráčů Paula Pogbu, Zlatana Ibrahimoviće či Maria Balotelliho. Právě on na celém transferu vyinkasoval dalších patnáct milionů eur.

Fotbalista Juventusu Cristiano Ronaldo
Ronaldo přidal do své sbírky další trofej. Vítězství slaví i Liverpool či Klopp

Raiola byl hlavní překážkou, proč Haalanda nezískal největší favorit ve hře o jeho služby Manchester United. Podle anglických médií totiž žádal do smlouvy na poslední chvíli výstupní klauzuli a zároveň výrazný podíl na případném dalším přestupu.

Správný krok

Za svým krajanem se do Rakouska vydal také trenér Ole Gunnar Solksjaer, jenž se s ním dobře zná z předchozího působení v Molde. Ale ani to nestačilo a přestup na ostrovy nakonec zřejmě ztroskotal na osobě kontroverzního agenta.

„Jsem velice šťastný, protože jde do klubu, do jakého chtěl. Manchester byl nejvíce aktivní v jednání, ale Erling očividně necítil, že by to pro něj byl v této fázi kariéry správný krok,“ uvedl Raiola, jenž zároveň popřel spekulace o svých vysokých požadavcích.

Finále MS klubů rozhodl liverpoolský Roberto Firmino.
Ve finále mistrovství světa klubů úřadoval VAR. Liverpool pak vyhrál prodloužení

I sám hráč, který odmítl také přesun ze Salcburku do druhého celku pod patronátem Red Bullu, tedy Lipska, potvrdil, že za přestupem do Borussie byly čistě sportovní důvody. „Několikrát jsem jednal s vedením a hned od samého začátku jsem věděl, že chci sem. Už se nemůžu dočkat, až si zahraju před 80 000 diváky v úžasné atmosféře. Jsem opravdu nadšený,“ prohlásil devatenáctiletý Nor.

Vraťme se ještě k rozdělení peněz za přestup. Kromě Raioly totiž inkasoval příjemný bonus za zprostředkování transferu také Haalandův otec, a to v hodnotě deset milionů eur. Investice do norského střelce tak nakonec vzrostou včetně platu na nějakých osmdesát milio-nů eur. I tak to ovšem může být pro Dortmund parádní kauf.

52 minut na gól

Připomeňme si, proč bylo střelce Salcburku takový zájem. Už v květnu zaujal fotbalovou veřejnost na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, když přispěl k demolici Hondurasu v poměru 12:0 hned devíti góly, čímž se celkem logicky zapsal do historie. Žádnému hráči se takový počin v jakémkoli duelu organizace FIFA nikdy nepovedl.

V letošní sezoně pak norský teenager patří k nejlepším střelcům napříč Evropou. Pokud sečteme ligové i pohárové zápasy, tak dal více gólů pouze polský šutér Robert Lewandowski.

Španělský fotbalový trenér Mikel Arteta
Potvrzeno. Novým trenérem Arsenalu byl jmenován Španěl Arteta

Haaland nasázel ve dvaadvaceti zápasech osmadvacet branek, z toho hned osmkrát se prosadil v Lize mistrů. Na gól průměrně potřeboval pouhých 52 minut. To jsou opravdu čísla hodná superkanonýra.

V osobě Haalanda a anglické hvězdičky Jadona Sancha má teď Dortmund dva ze čtyř nejcennějších teenagerů světa. A vydělat na nich může při dalším prodeji pěkný balík.