UEFA rozeslala dopis svým členům ve čtvrtek, pár hodin poté, co ukončil sezonu belgický svaz. Titul tam byl přidělen Bruggám, kde působí i český reprezentační útočník Michael Krmenčík. "Zastavení soutěží by mělo být posledním východiskem," uvedli ve společném prohlášení zástupci UEFA, Evropské klubové asociace a sdružení evropských fotbalových soutěží. A vyzvali k trpělivosti.

Teplice - Dortmund 1999
Teplice po 21 letech vyzvou Dortmund. Virtuálně. Výtěžek pomůže nemocnici

"Jsme přesvědčeni, že můžeme fotbal restartovat v následujících měsících. Za jakých podmínek, to určí veřejné orgány. V této fázi je ale ukončení domácích soutěží unáhlené a neoprávněné," napsal šéf UEFA Aleksander Čeferin.

K volání Ajaxu Amsterodam po předčasném konci aktuálního ročníku nizozemské fotbalové ligy se přidaly také další kluby AZ Alkmaar a PSV Eindhoven. Sportovnímu řediteli vedoucího Ajaxu Marcu Overmarsovi se záměr dohrát přerušenou sezonu nelíbí. Bývalý nizozemský reprezentant se pozastavil nad prohlášením svazu, který uvedl, že se bude řídit doporučením UEFA a sezonu se pokusí do začátku srpna dohrát. Podle Overmarse by na prvním místě mělo být zdraví.

K jeho názoru se přidali i zástupci konkurenčních klubů. "Současná koronavirová situace je vážná a pomýšlet na dohrání sezony bez diváků je zcela od věci. Navíc kolem pandemie panují obavy z dalšího vývoje," uvedl pro média technický ředitel Alkmaaru Robert Eenhoorn. "K obnovení sezony neexistuje žádný ospravedlnitelný důvod," připojil technický ředitel Eindhovenu Toon Gerbrands.

Přesunutí zápasů 

UEFA kvůli pandemii koronaviru musela přesunout i mistrovství Evropy z letošního léta na příští rok. A odložila také červnové mezistátní zápasy, čímž vznikl prostor právě na dohrání domácích soutěží. Pracovní skupiny UEFA se nyní snaží vypracovat plán, jak by se dala prodloužit sezona třeba až do srpna.

Vladimír Darida
Darida vládne bundeslize. V čem není nikdo lepší než český reprezentant?

"A po ukončení domácích lig bychom mohli obnovit evropské pohárové soutěže," uvedla UEFA. Podrobnosti by mohly být známy v polovině května. Kvůli šíření onemocnění COVID-19 se zastavily všechny fotbalové soutěže v Evropě s výjimkou běloruské ligy.

Podle Infantina se fotbal po konci pandemie výrazně změní
Podle předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina se fotbal po překonání pandemie koronaviru zásadně změní. Řekl to v rozhovoru pro italskou agenturu ANSA.

"Fotbal se vrátí, a až se tak stane, oslavíme společně překonání této noční můry," uvedl Infantino, který stojí v čele FIFA od února 2016. "Vezmeme si z toho jedno ponaučení, kterému vy i já musíme rozumět: fotbal po koronaviru bude naprosto jiný. Bude více začleňovat, bude společenštější a nápomocnější, provázanější s jednotlivými zeměmi a zároveň globálnější, méně arogantní a srdečnější. Budeme lepší, lidštější a pozornější k opravdovým hodnotám," prohlásil padesátiletý funkcionář.

Navázal tím na svá březnová slova pro deník Gazzetta dello Sport, kterému řekl, že je možné, že se fotbal po překonání koronavirové krize dočká změn. "Možná bychom mohli reformovat fotbalový svět tím, že se vrátíme o krok dozadu. To znamená méně turnajů, ale zajímavějších a v jiné podobě. Méně mužstev, ale vyrovnanějších. Méně zápasů, ale napínavějších," prohlásil tehdy Infantino.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník