"Nově navrhovaná skutková podstata zohledňuje současnou nejednotnou praxi a explicitně zakazuje použití pyrotechnických výrobků jak v rámci sportovní akce, tak při cestě na sportovní akci či při návratech z ní," stojí v odůvodnění novely.

Prázdné tribuny stadionu Slavie
Ústupek fanouškům. Slavia proti Kluži dočasně zmírní bezpečnostní opatření

V praxi bude prokazování tohoto přestupku podle návrhu obdobné jako u trestné činnosti spjaté s projevy diváckého násilí, které se nemusí přímo vázat na samotné místo sportovní akce, ale na souvislost s návštěvou sportovní akce. "Podmínkou spáchání tohoto přestupku přitom nemusí být to, že se fanoušek chce sportovního utkání skutečně zúčastnit a být na stadionu přímo přítomen," uvádí. Postižitelní by měli být podle autorů návrhu i ti, kteří se cíleně vyhýbají hromadným přesunům, aby je nemohla sledovat policie.

Prevence i represe

Výši pokuty od deseti tisíc korun do 50 tisíc korun, při opakovaném spáchání až do sta tisíc, vysvětluje úřad jako prevenci i represi. "Nižší spodní hranice, popřípadě žádná spodní hranice, by podle poznatků z praxe pachatele těchto přestupků dostatečně neodradila od jejich páchání," uvádí. Vedle toho bude moct správní úřad pachateli takového přestupku zakázat vstup na stadion a přestupek bude nově zapisován do evidence přestupků Rejstříku trestů.

Používání pyrotechniky během sportovních zápasů považuje ministerstvo za jeden z nejrizikovějších projevů sportovního fandění vzhledem k síle exploze, hlasitosti a možnosti vzniku požáru. Obecná pravidla pro použití rachejtlí podle úřadu fakticky jakékoliv bezpečné použití ze strany fanoušků vylučují, a to jak v místech sportovní akce, tak při přesunech fanoušků, které mají většinou podobu hromadných pochodů.

Slavia proti Sigmě Olomouc
Vstřícné gesto. Vedení Slavie chce vyhovět fanouškům, má ale dvě podmínky

Při ministerstvu vnitra funguje pracovní skupina k diváckému násilí, v březnu se usnesla, že urychlí vznik databáze problémových fotbalových fanoušků, o které se mluví už pět let. Jednání tehdy svolal ministr vnitra v reakci na incident z utkání 24. kola fotbalové ligy mezi Spartou a Plzní na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků.