A byl to návrat vítězný, na domácím trávníku porazili českobudějovické Dynamo 2:1 a šňůru vítězství ve FORTUNA LIZE natáhli na čtyři zápasy.

„Vítězství je to nejcennější, zvlášť prvních dvacet minut sneslo velmi přísná kritéria. Škoda jen, že jsme neotevřeli skóre dřív,“ potěšilo domácího kouče Adrianu Guľu i to, že jeho tým nepoložil vyrovnávací gól těsně před přestávkou.

„Podstatné, bylo, že kluci zachovali chladnou hlavu, drželi se plánu. Pár věcí jsme si řekli v poločase. Po karanténě to nebylo jednoduché, tři týdny jsme byli mimo a hned mistrovský zápas. Jsem rád, že jsme ho zvládli,“ doplnil trenér Viktorie.

Hned po půlminutě hry vystrašil hostujícího gólmana skákavou střelou Ba Loua, Vorel vyrazil na roh. Pěkná akce domácích přišla v sedmé minutě, kdy Limberský poslal z první míč před branku, Beauguel ho přiťukl Čermákovi, jenže ten napálil jen stopera Talovierova. Na druhé straně pak poslali domácí nešťastnou tečí do šance Brandnera, ale ten nezakončil.

Marek Müller (vpravo).
Slalomář Müller se stal dvojnásobným mistrem republiky

Po čtvrthodině hry proskákal přízemní centr Falty až před branku, ale byl z toho jen další roh. Ve 20. minutě našel Čermák zpětnou přihrávkou Ba Louu, ten střílel ve slibné pozici vysoko nad. Po centru Čavoše a hlavičce vlastního stopera Brabce musel ve 23. minutě zasahovat Jihočech v plzeňské brance Staněk, který chvilku na to nastřelil při odkopu Javorka a měl štěstí, že míč šel mimo tyče.

Hodně vzruchu pak přinesla 27. minuta a trestný kop Kalvacha, po němž se dostal k hlavičce Kaša, ale brankář Vorel vytáhl perfektní zákrok. Domácí se ještě dožadovali penalty za povalení Havla, VAR byl proti a tak se kopal jen roh. Ale viktoriány to mrzet nemuselo, protože po něm napálil Kalvach nekompromisně míč z voleje do sítě – 1:0.

Ve 33. se v šestnáctce opřela Ba Loua do míče svojí slabší pravou nohou, jenže gólman Vorel vyškrábl míč na břevno, od něhož se odrazil do tyče a skončil zpátky v jeho náruči. Za tři minuty pálil Bucha zpoza šestnáctky nad a pokus Čermáka pak nebyl dostatečně důrazný ani umístěný.

Až v závěru první půle se zase připomněl hosté, Brandnerův přízemní centr ještě lapil do rukavic Staněk, ale před poločasem ještě přece jen lovil míč ze sítě. Čolič poslal míč před branku, kde Novák přeskočil Ba Louu – 1:1.

Do druhé půli nastoupili domácí zostra, jenže ve 48. minutě gólman Vorel vytáhl pokus Čermáka i následnou dorážku Havla z těžkého úhlu. Další velká šance přišla v 52. minutě, kdy Ba Loua našel před brankou Beauguela, ale jeho pokus vytěsnil budějovický gólman na břevno.

Plzeň, házená, Talent - Kopřivnice
Házenkáře dělí jedna výhra od postupu do semifinále

Na druhé straně to zdálky zkoušel Čolič, domácího brankáře nepřekvapil. V 56. minutě už to viktoriánům konečně vyšlo, Bucha posunul v šestnáctce míč Ba Louovi, ten našel zpětnou přihrávkou Faltu – 2:1.

Plzeň se i potom víc tlačila do šancí, ale bez dalšího gólového zakončení. Kalvachova rána byla slabá a gólman Vorel si v pohodě poradil i se střelou Kalvacha. Na druhé straně pálil po brejku nepřesně Čolič. Stejný „úspěch“ měla i Kalvachova tečovaná rána v 73. minutě. Faltův pokus tři minuty na to zastavil skluzem na poslední chvíli stoper Králik. A když šla vedle i hlavička střídajícího Vaise na straně hostů i pokus Ondráška po akci s Buchou skončil zápas výhrou domácích 2:1.

A co chybělo budějovickým fotbalistům, aby mohli v Plzni pomýšlet na bodový zisk?

„Museli bychom být odvážnější, Plzeň byla v první půli jednoznačně lepší, vstřelila gól, měla další šance. My jsme sice potom vyrovnali, ale bylo tam moc ztrát, které nás stály lepší výsledek. Náš výkon byl ustrašený, zakřiknutý výkon, Plzeň byla lepší a vyhrála zaslouženě.

Vojta Vorel předvedl dobrý výkon, držel mužstvo na dostřel. Fuur

Viktoria Plzeň – Dynamo České Budějovice 2:1

Poločas: 1:1

Branky: 29. Kalvach, 56. Falta – 45+1. Novák. Rozhodčí: Hrubeš – Kotalík, Hurych. ŽK: Talovierov, 77. Vais.

Viktoria Plzeň: Staněk – Limberský, Brabec, Kaša, M. Havel – Čermák (64. Šulc), Kalvach, Bucha – Falta, Beauguel (71. Ondrášek), Ba Loua (71. Mihálik).

Dynamo Č. Budějovice: Vorel – Čolić, Talovierov, Králik, Novák – Čavoš (C), Havelka (62. Jánošík), Javorek, Brandner (70. Vais), Mršić (62. Mészáros) – Diop.