„Vyloučení není zrovna zábavný moment v jakémkoliv zápase. Převážně se jedná o hodně vypjatou situaci,“ říká předseda komise rozhodčích na Třebíčsku Ivo Nováček.

Velezkušený sudí ví, o čem mluví. Pod tlakem je v těchto vypjatých situacích především rozhodčí, který čelí kritice ze strany dotčeného mužstva, jak vyloučeného, tak jeho spoluhráčů. Někdy to může skončit jeho napadením, případně dalšími excesy. „Není to nic příjemného,“ podotýká Nováček. Najdou se však i případy, které budí spíše úsměv.

Béčko Kožlí porazilo rezervu Leštiny 4:2.
Kouty zůstávají neporažené

Na rozhodčího se nemá sahat. Někteří si však fyzický kontakt neodpustí. Například známý recidivista Marcel Šimek za podobný prohřešek pyká dodnes. Svou zatím poslední červenou kartu dostal za nakopnutí rozhodčího do pozadí. „Nebylo to nic intenzívního, nicméně muselo následovat vyloučení,“ popsal incident Nováček.

Vtipným momentem z minulosti je událost z Okříšek. Hráč tam poplácal holohlavného sudího po hlavě. „To už je ale událost, která se stala dřív,“ vzpomíná Nováček.

Čtyři červené karty za zápas

Naopak nejčerstvější vtipná historka se odehrála na začátku této sezony krajského přeboru. V srpnu hostil Pelhřimov Chotěboř. V zápase padly čtyři červené karty, z nich ta pro Martina Somerauera vzbudila pobavení. Nejprve dostal žlutou kartu za protesty proti nařízené penaltě. Následně rozkopal značku pokutového kopu, za což následovala další žlutá, a tím pádem červená karta. „Tehdy to bylo klasifikováno jako nesportovní chování,“ ohlíží se předseda krajské disciplinární komise Roman Šoukal.

V jednom případě z Třebíčska však byl rozhodčí krátký a trest za jasný prohřešek udělit nemohl. V klubku hráčů někdo strčil do rozhodčího, který spadl do bahna a vypadl mu notýsek s kartami, ty mu navíc někdo podupal. „Tu červenou s otiskem kolíku od kopačky má prý dodnes schovanou,“ usmívá se Nováček. Tehdy však viník nebyl dopaden.

Fotbalisté Přibyslavi pokořili vedoucí Ledeč.
Přibyslav o třech bodech rozhodla během dvaceti minut

„Jednalo se o třetí třídu, kde byl delegován jeden rozhodčí, takže mu neměl kdo říct, jaký hráč do něj v té nepřehledné situaci strčil a jaký mu pak podupal věci. Nikdo se ani přes výzvu nepřiznal. Klub pak alespoň dostal pokutu, že neurčil viníka,“ popisuje šéf sudích.

Čím nižší soutěž, žím více excesů

Všeobecně platí, že čím nižší soutěž, tím více excesů. „V nějaké divizi a třetí lize se s něčím podobným prakticky nesetkáte, to už je opravdu rarita,“ usmívá se Nováček.

Podle šéfa disciplinárky Šoukala jsou hodně častými prohřešky také verbální urážky. „To ale není publikovatelné,“ dodává.

Jednu z těch ne vulgárních má například na svědomí Michal Lovětínský. Někdejší ligový hráč Jihlavy a dnes trenér divizní Polné. „Ještě když jsem hrál za Třešť, tak jsem řekl rozhodčímu, že je balvan, a hned mi dal červenou. A bizarní je to, že jsem ji dostal v Polné, kde jsme tehdy hráli,“ usmívá se.

Ilustrační fotografie.
Ztráta číslo čtyři. Hradec nezdolal ani poslední tým tabulky