„Zdražování neplánuji, přestože náklady nám rostou. Jestli posuneme například mrkev ze čtyř na pět korunu, více to nebude,“ vzkázal. „Chceme vyjít vstříc lidem. Nechceme na zelenině nějak vydělávat,“ dodal oblíbený pěstitel, jehož kvalitní zeleninu za pár kaček berou lidé útokem.

Družstvo v Haňovicích pořídilo další automat s rajčaty. Je o ně obrovský zájem, 9. dubna 2022
Sladkost i příjemná cena. O hanácká rajčata z automatu je obrovský zájem

Na podzim do půdy zapravil 100 tun kvalitního přírodního hnoje, což se podle pěstitele odrazí při dobrém růstu. Prospívá všem plodinám. Na pozemcích u Vojnic už má zaseto. V zemi jsou všechny možné druhy zeleniny. Petržel, mrkev, červená řepa, cibule. Letos nově nabídne speciální odrůdu pórku a velké kedlubny.

„Cibule bude hned několik druhů, zelí i červené. Zelí bude ke sklizni hned v prvních dnech, aby si ho lidé stihli v době dovolených naložit. I toho bude letos více. Přidal jsem nově kedlubny, velké, nedřevnaté, ze kterých je výborné zelí. Aby si lidé mohli nadělat a měli zásoby vzhledem k rostoucím cenám v obchodech,“ uvažoval Ladislav Kašpar.

Novinka? Halloweenské dýně 

Po cibuli se vloni zaprášilo už v prvních dnech. „To se nestane. Ještě jednou se omlouváme, chyba byla na naší straně. Podcenili jsme oseté plochy,“ zamrzelo ještě teď pěstitele.

Zájem o cibuli byl vloni extrémní i vzhledem k tomu, že lidem hodně pohnila, a tak vyrazili pro zásoby do Vojnic. Cibule je letos podle pěstitele o 35 procent plochy více. Dohromady přes 10 hektarů.

Velikonoční beránci. Ilustrační snímek
Velikonoční pečení se Čechům prodraží. Nejvíce vzrostla cena polohrubé mouky

Chybět nebudou oblíbené melouny, které počátkem května Ladislav Kašpar naseje na více než dvouhektarovou plochu. „Jednou tolik jich bude. Zájem o melouny byl obrovský,“ usmál se pěstitel.

Budou i dýně. Opět několik druhů. Letos jako novinku přiseje halloweenské, po kterých se zákazníci vloni hodně ptali.

Na polích bude více pokladen 

Po loňských zkušenostech se Kašparovi chystají znásobit počet pokladen na polích, aby první dny samosběru nevznikaly takové fronty u váhy a při placení. Vloni se někteří lidé nezdráhali krást. Vymýšleli si, že neměli zeleninu kde zaplatit. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. K prvním krádežím došlo už před zahájením samosběru zeleniny.

Pěstiteli se kvůli tomu už během loňského samosběru nabídli lidé, že letos pomůžou úrodu ohlídat. „Budou mít záznamovou techniku. Pokud dojde k nějakým nepravostem, nahrají vše a půjdeme na policii. Žádné hádky a střety,“ vzkázal pěstitel.

V regálech s vajíčky se objevila i vařená barvená vejce. Ostrava, duben 2022.
Úspora času? V obchodech lze koupit uvařená vejce, lidé se tomu diví

Ladislava Kašpara vloni na počátku samosběru dokonce na poli fyzicky napadli. „Chlap, měl tak sto padesát kilo, vystoupil z davu a šel na mě. Začal do mě strkat a vyhrožovat,“ popisoval tehdy incident.

Ani to jej ale nakonec od pořádání populárního samosběru zeleniny neodradilo. „Vlna kladných ohlasů, slov díků a obrovské podpory byla neskutečná, že vše zlé překonala. S primitivy nejde bojovat,“ uzavřel tehdy.