„V souvislosti s požárem ve Vejprtech bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ potvrdil vrchní komisař Krajského ředitelství Policie Ústeckého kraje Daniel Vítek. Více policie nesděluje s odkazem na probíhající vyšetřování.

Hořelo v pátém patře domu. Jednotky hasičů provedly evakuaci všech osob, které se nacházely nad hořícím bytem.
VIDEO: V Chrudimi hořel byt. Spáleninou páchne celý panelák, řekla svědkyně

K obsahu spisu se nesmí vyjadřovat ani ředitel Koláček. Jakmile bylo zahájeno trestní stíhání, podal obsáhlou stížnost. Ta zatím nebyla zamítnuta. „Je zajímavé, že mě viní stát, který to způsobil,“ pozastavil se nad vývojem událostí ředitel. „Problém, který tam vznikl, nespadá do období, kdy ústavy patří samosprávě. Vznikl v době, kdy patřily státu. A ten stavěl velmi divoce a divoce posuzoval, teď se řeší následky,“ namítl.

Zapálil polštář na pohovce

V domově Kavkaz, kde žijí mentálně postižení muži, začalo hořet brzy ráno 19. ledna 2020. Požár se šířil ze společenské místnosti. Jako viníka kriminalisté následně označili klienta zařízení, který zapálil polštář na pohovce. Na základě znaleckého zkoumání byl hodnocený jako nepříčetný a jako osoba neschopná rozpoznat protiprávnost jednání a ani své jednání ovládat. Krajské zastupitelství pro něj zažádalo o zabezpečovací detenci, která je přísně střeženým zařízením na rozdíl od běžné psychiatrické léčebny.

Po požáru domov prošel kompletní rekonstrukcí.