„Jezdíme na kolech po Klatovsku a vždy se rádi zajedeme občerstvit na netradiční místo. Stavěli jsme se i ve Velharticích, kde jsme se vydali na hrad. Zarazilo nás ale, že po nás chtěli zaplatit vstupné, i když jsme nešli na prohlídku, ale jen na jídlo. Což je zvláštní, protože třeba na Kašperku či ve Švihově se po areálu klidně projdete zadarmo,“ uvedl Jan Kubíček ze Sušicka.

Na hradě ve Velharticích platí vstup do areálu 20 Kč návštěvníci, kteří nejdou na žádný prohlídkový okruh. „Důvodů máme několik. Jednak nevybíráme za parkoviště ani za toalety na parkovišti, stejně tak wc v hradním areálu a v restauraci jsou zdarma pro všechny návštěvníky. Nechceme návštěvníky otravovat tím, že na několika místech budeme vybírat 10 nebo 20 Kč. Nicméně provoz a údržba těchto věcí nás ročně stojí nemalé prostředky, takže je musíme v nějakém poplatku zohlednit. Jen pro představu roční provoz a údržba parkoviště včetně toalet nás stojí cca 100 000 Kč,“ uvedl kastelán hradu Matěj Mejstřík.

Noční prohlídky ve Švihově.
Legendy o Půtovi pobavily během nočních prohlídek ve Švihově

Dalším z důvodů je i celková vybavenost areálu. Je tam několik interaktivních prvků pro děti a dospělé – kuželky, hlavolam, šachy, pískoviště. „Restaurace je součástí hradního areálu a z této exkluzivity pramení i určitá omezení pro provozovatele i pro návštěvníky. Z pohledu provozovatele musí veškeré zásobovaní proběhnout do 9.30 hodin, aby se neomezoval návštěvnický provoz,“ sdělil kastelán a dodal: „Když jdu na koupaliště a třeba se chci jen opalovat, nebo jen plavat, ale nepoužívám tobogán, tak stejně musím zaplatit vstupné a co z toho areálu využiji je již jen na mně.“

Vstupné na nádvoří se platí například na hradě Rabí, kde dospělý zaplatí 40 Kč.